Uspelo uskladiti različne interese

Blejski občinski svetniki so sprejeli nov plovbni režim, s katerim naj bi v konsenzu z vsemi deležniki vzpostavili red na Blejskem jezeru.

Bled – Z novim plovbnim režimom, ki bo stopil v veljavo 1. maja, so uredili dostop do jezera ter pristanišča in vstopno-izstopna mesta v skladu s prostorskim načrtom in zakonodajo. Za razliko od starega odloka o plovbnem režimu po novem dovoljujejo tudi oddajo plastičnih plovil, kot so supi, kajaki in kanuji, pri čemer so njihovo število omejili na 55. Pri tem so namreč sledili študiji, koliko plovil prenese Blejsko jezero, in vseh skupaj naj bi bilo 130, je pojasnil predsednik posebne svetniške komisije za uskladitev interesov glede plovbnega režima Jaka Bassanese. »Skoraj vsi akterji so v najvišji meri zadovoljni,« je ob tem poudaril in dodal, da jim je uspelo »presekati« tudi spor med pletnarji in župnijo.

Z novim odlokom med drugim vzpostavljajo redni linijski prevoz na otok, o podrobnostih glede tega pa naj bi se še dogovorili. Odlok uvaja tudi pristojbine za plovbo, in sicer za pletne ta znaša pet tisoč evrov na leto, za čolne dvesto evrov in za druga plovila sto evrov na leto. Dovolilnice bodo izdali tudi za župnijsko plovilo, namenjeno oskrbi Blejskega otoka, za katero pristojbina znaša tisoč evrov letno. »V nasprotju z nekaterimi drugimi občinami pa ne bomo zaračunavali uporabe rekreativnih plovil za zasebne namene,« je poudaril Bassanese in dodal, da so za ta plovila uredili dostop do jezera na dveh lokacijah, v veslaškem centru in Grajskem kopališču, da bi preprečili uničevanje brežin. S pristojbinami naj bi na leto zbrali okrog 135 tisoč evrov, kar bodo namenili za urejanje obale in prenovo infrastrukture.

Po mnenju župana Janeza Fajfarja so z novim odlokom prišli do solidne rešitve, ki ohranja blejsko tradicijo, a gre obenem v korak s časom. Zadovoljen je tudi, da so se umirile razmere na jezeru. »Župnik ima omogočen nemoten dostop do otoka in njegovo oskrbovanje, pletnarji pa lahko naprej delujejo kot že dolga leta. Hkrati bodo obiskovalci otoka na njem lahko ostali toliko časa, kolikor bodo želi,« je še dejal župan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 28. maj 2009 / 07:00

Jeseni se vrača Kmetija

Na Pop Tv jeseni prihaja nova sezona resničnostnega šova v naravi Kmetija. Gledalci bodo spet lahko spremljali talente na kmetiji, ki se bodo borili za bogato nagrado šova, petdeset tisoč evrov.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 15. september 2014 / 14:14

Strela pobila trop gamsov

Strela je letos poleti na severni strani Kokrske Kočne pobila šest gamsov. Njihova trupla je našel alpinist in lovski čuvaj Davo Karničar.

Volitve 2019 / ponedeljek, 15. september 2014 / 14:05

Kandidatka SMC je Lidija Ambrož Marčun

Domžale – Kandidatka Stranke Mira Cerarja v Domžalah je 49-letna univerzitetna diplomirana strojnica, nekdanja predsednica KS Radomlje in uspešna podjetnica Lidija Ambrož Marčun iz Radomelj. »Domža...

Zanimivosti / ponedeljek, 15. september 2014 / 14:01

Gobe prišle na svoj račun

Če kdo, potem imajo deževno vreme rade gobe in letošnje poletje so zares prišle na svoj račun. Tole lepotico je naš fotograf ‘ujel’ v občini Cerklje, zagotovo pa je imela v širši okolici š...

Humor / ponedeljek, 15. september 2014 / 13:58

Vizija Župančičeve Lenke

»Oton Župančič je mnogo let pred rojstvom Alenke Bratušek napisal odo Lenka, ki je te dni spet aktualna,« je prepričan slovenski filozof svetovnega slovesa Zlovoj Sfižek.

Škofja Loka / ponedeljek, 15. september 2014 / 13:55

Neurje napravilo za več kot milijon škode

Škofja Loka – Avgustovsko neurje je naredilo veliko škode, zlasti v dolini Hrastnice in v Bodoveljski grapi je bilo veliko poškodb na občinski cestni infrastrukturi (poškodovanih naj bi bilo več ko...