Paella

Paella je jed, ki izvira iz Španije. Najpogosteje jo pripravljajo iz morskih sadežev, vendar pa obstaja veliko različic, ki se ločijo predvsem po pokrajinah v Španiji. Recept za spodnjo paello je prilagojen tako, da jo najlažje pripravimo doma. Torej, zakaj ne bi za spremembo namesto rižote naredili paelle?

Za pripravo paelle potrebujemo: 350 g riža, 1 piščančje prsi, pol pikantne klobase, 150 g mesa kozic ali škampov, 1 zeleno papriko, 1 paradižnik, 1 limono, 9 dl piščančje jušne osnove, 2 stroka česna, 1 žlico sladke mlete paprike, 4 ščepec soli, 3 ščepce kurkume, pol žličke mletega žafrana, 3 žlice olivnega olja.

Piščanec in klobaso narežemo na majhne koščke. Papriko operemo, ji odstranimo semena ter jo prav tako narežemo na manjše kose. Česen na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in na njem popečemo koščke piščanca in klobase. Dodamo pripravljeno papriko in česen. Pražimo, da česen zadiši – približno 4 minute. Na vse to naribamo paradižnik, posolimo, potresemo z mleto papriko in dobro premešamo. Riž dobro speremo pod tekočo vodo ter ga primešamo v ponev k ostalim sestavinam. Potresemo s kurkumo, premešamo ter vse skupaj zalijemo s piščančjo osnovo – tokrat ne smemo premešati. Potresemo z žafranom in po vrhu rahlo pomešamo tako, da ne motimo riža. Na vrh tekočine razporedimo kozice. Kuhamo nepokrito na majhnem ognju, da le na rahlo vre, dokler riž ni mehak – približno 40 minut. Tudi tukaj vmes ne smemo mešati. Ponev obračamo, da se riž skuha iz vseh strani. Ko je riž kuhan, paello odstavimo in jo pustimo hladiti 20 minut pod čisto krpo. Nanjo položimo na krhlje narezano limono in postrežemo.

Nasvet: Paello lahko pripravljamo tudi v pečici. V tem primeru jo postavimo v pečico za 40 minut na 170 ˙C po tem, ko v ponev dodamo kozice. Nato jo enako ohladimo in okrasimo z limono. Dodatke lahko prilagodimo okusu in željam; npr. dodamo še druge morske sadeže, na koščke narezano svinjino, piščančja bedra ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 16. maj 2018 / 19:17

Zmagala je Izraelka

Na 63. izboru za Pesem Evrovizije je slavil Izrael. Netta je s skladbo Toy prejela 529 točk. Drugi je bil Ciper (Eleni Foureira – Fuego) s 436 točkami in tretja Avstrija (Cesár Sampson – Nobody but yo...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 13. september 2018 / 21:25

Številni pohodniki na tromeji

Tradicionalnega Srečanja na Tromeji so se udeležili pohodniki s slovenske, italijanske in avstrijske strani. Med obiskovalci tako domačini kot tudi številni pohodniki in turisti.

Zanimivosti / četrtek, 13. september 2018 / 21:24

Pogumno po ljubeljski strmini

V nedeljo je bilo na 22. Hrastovem memorialu, mednarodnem gorskem preizkusu starodobnikov, na startu 78 tekmovalcev iz Slovenije, Avstrije in Češke, ki so tekmovali v sedmih kategorijah. Tekmujejo voz...

Zanimivosti / četrtek, 13. september 2018 / 21:24

Irsko vprašanje

Dne 11. septembra leta 1649 so Angleži v Droghedi izvedli enega najhujših pokolov nad Irci, ki so po verski reformaciji v Angliji ostali katoličani.

Razvedrilo / četrtek, 13. september 2018 / 21:24

Združila ju je ljubezen do glasbe

Neža Witwicky in Aleš Zaletelj sta mlada glasbena ustvarjalca z Gorenjskega, ki ju je združila ljubezen do glasbe. Neža poje, Aleš jo spremlja na kitari. Sprva sta igrala in pela za zabavo, nato so sl...

Mularija / četrtek, 13. september 2018 / 21:23

Za spomin loški grb

Živ žav z otroškim oviratlonom, ki ga pripravljajo v športnem parku na Zmincu, je šesto leto zapored poskrbel za izvrstno zabavo za cele družine.