Barbarin likovni svet – tako daleč, pa vendarle čisto blizu / Foto: Igor Kavčič

Oceani in vesolja semen

V Sokolskem domu je na ogled slikarska razstava akademske slikarke Barbare Kastelec z naslovom Semena. Z njimi se srečamo globoko na dnu oceana, v vesolju in do 20. aprila tudi v »Sokolcu«.

Škofja Loka – Sezono razstav Združenja umetnikov Škofja Loka letos odpira njihova članica, akademska slikarka Barbara Kastelec, doma iz Žirov, že vsaj desetletje pa živi in ustvarja v Ljubljani, kjer ima tudi zelo uspešno likovno šolo. V Škofji Loki se je na samostojni razstavi zadnjič predstavila pred osmimi leti, ko smo občudovali njene sladke spomine iz otroštva, predimenzionirane kremne rezine, indijančke, bombone, banano … Cikel sladkosti je nadaljevala s serijo gob, v zadnjih letih so v središču njene pozornosti semena. Ste prekinili s cikli prehrane, se pošalim, Barbara pa v podobnem tonu odgovori: »Še vedno se ukvarjam s prehrambnim področjem, le da sem se vrnila na sam začetek prehrambne verige – k semenom.« Njena najnovejša dela namreč predstavljajo različna semena, kakršna vidimo skozi mikroskop. »Raziskovala sem po knjigah z makroposnetki semen in pri tem ugotovila njihovo podobnost z morskimi živalmi in organizmi. Ne le po obliki, ampak tudi po barvah. Slikam jih take, kot so, in se s tem vračam na začetek geneze hrane, lahko bi rekli do njenega rojstva,« razloži Kastelčeva.

Najboljša semena je našla v knjigi Seeds (Semena) založbe Papadakis, kjer so mikroskopske fotografije odlično tudi barvno obdelane. »Ko opazuješ te slike, v njih ne vidiš zgolj semen, ampak neke organizme, morske živali. Začela sem raziskovati po botaničnih in bioloških knjigah, kjer so se podobnosti le še potrdile. Ko se zdaj odločim za seme, mu skušam najti čim bolj primerljiv morski organizem,« pojasnjuje slikarka, ki kljub drugačni tehniki slikanja ostaja živahna koloristka. Slike večinoma nastajajo v tehniki gvaša ali z barvnimi svinčniki. Njene slike so zdaj bližje realizmu, zato je pri delu doslednejša, natančnejša, kar pa pomeni, da ni več močnih in ambicioznih potez, ki so prejšnjim delom dajale ekspresionistično noto. »Gre za neke vrste botanično sliko, ki ne nastane v enem tednu, ampak jo prav zaradi njene zahtevnosti slikam več mesecev,« še izvem. O okroglih platnih pa: »Tak je pogled, če se spustite globoko pod morsko gladino. Ali pa daleč v vesolje. Pravijo, da so svetlobni pogoji v globokem morju podobni kot v vesolju.« Barbara Kastelec se nima za konceptualno umetnico, ampak se zgolj podaja globlje v sliko, v njihove naslove pa dodaja prava imena tako semen kot organizmov. Slikarka pri tem dodaja, da idej za slike novih semen in mikroorganizmov ne manjka. Vesela je, da je lahko ponovno razstavila svoja dela v Škofji Loki, še zlasti ker ve, da si bodo razstavo ogledali mnogi tisti, ki jo tudi sicer poznajo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 23. februar 2021 / 10:28

Gorenjska se obrača navzgor

Gorenjska statistična regija je po številu novih primerov okužb tretja najslabša regija v državi. Irena Grmek Košnik iz NIJZ Kranj: »Epidemija traja dolgo in verjetno so pravila ponekod tudi popustila...

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Čar renesančnih oblačil

Nekaj časa je že minilo, odkar je bila v škofjeloški Kašči razstava Oblačilna kultura 16. stoletja.

Splošno / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Zbrali so se na dobrodelnem teku

V športnem parku za Osnovno šolo Škofja Loka - Mesto so se prejšnji petek zbrali številni loški športni navdušenci, ki so se udeležili prvega dobrodelnega teka.

Škofja Loka / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Jubilej loških lokostrelcev

Loški lokostrelci so v zadnjih dvajsetih letih domov prinesli številne pokale in kolajne, ponosni pa so tudi, da so smetišče na Kamnitniku spremenili v enega najlepših strelišč v Sloveniji.

Škofja Loka / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Gora hotela obdržati letalo

Sanacijo kraja letalske nesreče na gori San Pietro na Korziki so pomagali izvajati tudi pripadniki GRS Škofja Loka. Njihov vodja Zvonko Korenjak pravi, da jih je spremljalo tako nemogoče vreme, kot bi...

Splošno / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Gostili so angleške učence

Osnovna šola Škofja Loka Mesto je predstavila svojo mednarodno dejavnost. V tem šolskem letu sodeluje v štirih mednarodnih projektih, ki jih je s sodelavci predstavil ravnatelj Marko Primožič.