Šampinjoni
Sveže šampinjone dobimo v trgovini vse leto. Sveže lahko jemo kot dodatek solati, lahko pa jih pripravimo kot okusno jed. Vsebujejo veliko količino beljakovin in z njimi lahko nadomestimo kakšen obrok mesa. So bogat vir vitaminov A, B, D, E in K. Lahko pa jih uporabimo kot ''začimbo'' za popestritev jedi.
Za pripravo jajčne omlete s šampinjoni potrebujemo: 100 g svežih šampinjonov, pol čebule, pol paradižnika, sol, poper, peteršilj, 1 žlico olivnega olja, 2 jajci, 1 žlico masla.
Šampinjone operemo in jih narežemo na rezine. Čebulo sesekljamo, paradižnik narežemo na manjše koščke. V ponvi segrejemo olje in najprej prepražimo čebulo. Dodamo šampinjone, osolimo, popopramo, potresemo s peteršiljem ter dobro premešamo. Šampinjone pražimo še 5 minut in med tem občasno premešamo.
Jajci razžvrkljamo z vilicami in ju malce posolimo. V ponvi segrejemo maslo in nanj zlijemo jajčno zmes. Ko omleta zakrkne, vrh pa je še vedno nekoliko vlažen, na polovico omlete razporedimo nadev. Omleto prepognemo, pečemo še minuto in postrežemo.
Nasvet: Količine sestavin so navedene za eno osebo.
Za pripravo šampinjonov z gorgonzolo potrebujemo: 200 g šampinjonov, 100 g gorgonzole, 2 žlici olja, 6 strokov česna, peteršilj, sol, poper.
Česen in peteršilj nasekljamo, gorgonzolo narežemo na majhne koščke. Šampinjone operemo in jih narežemo na rezine. V ponvi segrejemo olje in dodamo šampinjone. Pražimo jih 10 minut, dokler ne postanejo rjavi. Po okusu posolimo in popopramo, potresemo s peteršiljem ter pražimo še 5 minut. Dodamo narezano gorgonzolo. Kuhamo še nekaj minut, dokler se sir ne raztopi.
Nasvet: Uporabimo lahko tudi kakšen drug sir, ki se lepo raztopi. K jedi postrezimo še žlico kisle smetane.