Šampinjoni

Sveže šampinjone dobimo v trgovini vse leto. Sveže lahko jemo kot dodatek solati, lahko pa jih pripravimo kot okusno jed. Vsebujejo veliko količino beljakovin in z njimi lahko nadomestimo kakšen obrok mesa. So bogat vir vitaminov A, B, D, E in K. Lahko pa jih uporabimo kot ''začimbo'' za popestritev jedi.

Za pripravo jajčne omlete s šampinjoni potrebujemo: 100 g svežih šampinjonov, pol čebule, pol paradižnika, sol, poper, peteršilj, 1 žlico olivnega olja, 2 jajci, 1 žlico masla.

Šampinjone operemo in jih narežemo na rezine. Čebulo sesekljamo, paradižnik narežemo na manjše koščke. V ponvi segrejemo olje in najprej prepražimo čebulo. Dodamo šampinjone, osolimo, popopramo, potresemo s peteršiljem ter dobro premešamo. Šampinjone pražimo še 5 minut in med tem občasno premešamo.

Jajci razžvrkljamo z vilicami in ju malce posolimo. V ponvi segrejemo maslo in nanj zlijemo jajčno zmes. Ko omleta zakrkne, vrh pa je še vedno nekoliko vlažen, na polovico omlete razporedimo nadev. Omleto prepognemo, pečemo še minuto in postrežemo.

Nasvet: Količine sestavin so navedene za eno osebo.

Za pripravo šampinjonov z gorgonzolo potrebujemo: 200 g šampinjonov, 100 g gorgonzole, 2 žlici olja, 6 strokov česna, peteršilj, sol, poper.

Česen in peteršilj nasekljamo, gorgonzolo narežemo na majhne koščke. Šampinjone operemo in jih narežemo na rezine. V ponvi segrejemo olje in dodamo šampinjone. Pražimo jih 10 minut, dokler ne postanejo rjavi. Po okusu posolimo in popopramo, potresemo s peteršiljem ter pražimo še 5 minut. Dodamo narezano gorgonzolo. Kuhamo še nekaj minut, dokler se sir ne raztopi.

Nasvet: Uporabimo lahko tudi kakšen drug sir, ki se lepo raztopi. K jedi postrezimo še žlico kisle smetane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 9. april 2008 / 07:00

Le še zmaga do naslova prvakov

Jeseniški hokejisti so z zmago v Tivoliju vodstvo povečali na 3:0, priložnost za veliko slavje pa se jim obeta že danes zvečer.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 6. april 2016 / 10:53

Občina naj bo prijazna starejšim

To si želijo tako organizatorji kot udeleženci konference za starejše, ki je minuli četrtek potekala v Medgeneracijskem centru Kranj.

Kamnik / sreda, 6. april 2016 / 10:51

Slikanica o Maistru

V Medobčinskem muzeju Kamnik so svoj nedavni projekt o Rudolfu Maistru posvetili najmlajšim.

Šenčur / sreda, 6. april 2016 / 10:49

Mednarodno srečanje Spoznajmo soseda

Šenčur – V petek, 8. aprila, bo ob 13. uri v kulturnem domu v Šenčurju prva mednarodna prireditev, ki jo pripravljajo osnovne šole Slovenije in Avstrije. Na srečanju z naslovom Spoznajmo sosede sod...

Kultura / sreda, 6. april 2016 / 10:48

Večna moč propagande

V Galeriji Ivana Groharja je na ogled muzejska razstava z naslovom Propaganda! Medvojni plakat 1941–1945 iz zbirke Loškega muzeja.

Kultura / sreda, 6. april 2016 / 10:47

V barvah utripajo bližine

Kranj – V sredo, 6. aprila, ob 19. uri bo v dvorani Mestne Knjižnice Kranj predstavitev knjige V barvah utripajo bližine. Izbor literarnih in likovnih del v knjigi je nastal iz prispevkov, prispeli...