Kokosove kocke ali čupavci

Pecivo, ki se pripravlja že kar nekaj časa in je po mojem mnenju še vedno eno boljših. Nastalo je že veliko različic recepta. Sama dodajam še eno različico biskvita in dve možnosti za čokoladni obliv.

Za pripravo čupavcev po­trebujemo: za biskvit: 30 dag moke, 25 dag sladkorja, 4 jajca, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, 5 žlic mleka, 2 žlici masla za pekač; za obliv: 1. možnost: 10 dag kakava, 6 žlic sladkorja, 5 dag masla, 2,5 dl mleka; za posip: 150 g kokosove moke; 2. možnost za obliv: 200 g čokolade za kuhanje, 80 g sladkorja, 1 dl mleka, 2 žlici masla.

Priprava biskvita: Moko pomešamo s pecilnim praškom. Rumenjake ločimo ob beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjakom dodamo polovico sladkorja in vse skupaj penasto vmešamo, da masa naraste na dvakratno količino. Vmešamo preostali sladkor, vanilin sladkor in mleko. Dodamo polovico snega. Med stalnim mešanjem masi dodajamo moko. Nazadnje dodamo še preostali sneg in na rahlo premešamo. Pekač namastimo in vanj vlijemo pripravljeno maso. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut. Biskvit narežemo na kocke.

Priprava obliva – 1. možnost: kakav zmešamo s sladkorjem, dodamo na kocke narezano maslo, zalijemo z mlekom ter vse skupaj zavremo.

Priprava obliva – 2. možnost: v kozico nalomimo čokolado, dodamo maslo, potresemo s sladkorjem ter prilijemo mleko. Počasi segrevamo in stalno mešamo, dokler se čokolada popolnoma ne raztopi in zmes ne postane gladka.

Še v vroč obliv na hitro potopimo kocko biskvita in jo nato takoj povaljamo v kokosovi moki. Postopek ponovimo z vsako kocko.

Nasvet: Čas peke peciva je odvisen tudi od velikosti pekača. Če je pekač večji, bo biskvit nižji in bo tako pečen hitreje. V obliv lahko dodamo tudi kakšno žlico ruma. Čupavci so najboljši takrat, ko jih pustimo na hladnem stati nekaj ur, saj se okusi prepojijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 16. maj 2020 / 15:25

Posebna gosta

Nedavno odprtje teras in vrtov gostinskih lokalov je razveselilo mnoge, zlasti seveda gostince. Njim gostinska dejavnost predstavlja vir preživetja, tako da so pozdravili uvedbo strežbe tudi v notr...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 7. oktober 2017 / 10:09

Zasegli ukradeni kolesi

Škofja Loka – Škofjeloški policisti so v preiskavi suma kaznivega dejanja tatvine zasegli gorski kolesi znamke Univega in BH (na sliki), za kateri domnevajo, da sta bili odtujeni na škofjeloški žel...

Gospodarstvo / sobota, 7. oktober 2017 / 10:08

Poskusi izsiljevanja bank in hranilnic

V nekaterih bankah in hranilnicah, med drugim tudi v Gorenjski banki, so v zadnjih dneh zaznali poskus hekerskega napada. V Združenju bank Slovenije pojasnjujejo, da napadi ne predstavljajo nevarnosti...

Medvode / sobota, 7. oktober 2017 / 10:07

Nov pokopališki red

Medvode – Na podlagi Odloka o pokopališkem redu v Občini Medvode, ki je v veljavi od maja letos, je upravljanje in urejanje vseh pokopališč v občini Medvode (Pirniče, Smlednik, Preska, Sora in Topo...

Vodice / sobota, 7. oktober 2017 / 10:04

Pritožujejo se zaradi dostave pošiljk

Vodičani se pritožujejo nad počasno dostavo pošiljk. Pošta Slovenije odgovarja, da se zavedajo težav, a da so bile pošiljke vendarle dostavljene v zakonsko določenih rokih.

Gospodarstvo / sobota, 7. oktober 2017 / 09:41

Dražba ovnov

Spodnje Jezersko – Društvo rejcev ovc jezersko-solčavske pasme bo v nedeljo, 8. oktobra, pripravilo na Kovkovi kmetiji na Spodnjem Jezerskem že tradicionalno dražbo ovnov jezersko-solčavske pasme....