Kokosove kocke ali čupavci

Pecivo, ki se pripravlja že kar nekaj časa in je po mojem mnenju še vedno eno boljših. Nastalo je že veliko različic recepta. Sama dodajam še eno različico biskvita in dve možnosti za čokoladni obliv.

Za pripravo čupavcev po­trebujemo: za biskvit: 30 dag moke, 25 dag sladkorja, 4 jajca, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, 5 žlic mleka, 2 žlici masla za pekač; za obliv: 1. možnost: 10 dag kakava, 6 žlic sladkorja, 5 dag masla, 2,5 dl mleka; za posip: 150 g kokosove moke; 2. možnost za obliv: 200 g čokolade za kuhanje, 80 g sladkorja, 1 dl mleka, 2 žlici masla.

Priprava biskvita: Moko pomešamo s pecilnim praškom. Rumenjake ločimo ob beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjakom dodamo polovico sladkorja in vse skupaj penasto vmešamo, da masa naraste na dvakratno količino. Vmešamo preostali sladkor, vanilin sladkor in mleko. Dodamo polovico snega. Med stalnim mešanjem masi dodajamo moko. Nazadnje dodamo še preostali sneg in na rahlo premešamo. Pekač namastimo in vanj vlijemo pripravljeno maso. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut. Biskvit narežemo na kocke.

Priprava obliva – 1. možnost: kakav zmešamo s sladkorjem, dodamo na kocke narezano maslo, zalijemo z mlekom ter vse skupaj zavremo.

Priprava obliva – 2. možnost: v kozico nalomimo čokolado, dodamo maslo, potresemo s sladkorjem ter prilijemo mleko. Počasi segrevamo in stalno mešamo, dokler se čokolada popolnoma ne raztopi in zmes ne postane gladka.

Še v vroč obliv na hitro potopimo kocko biskvita in jo nato takoj povaljamo v kokosovi moki. Postopek ponovimo z vsako kocko.

Nasvet: Čas peke peciva je odvisen tudi od velikosti pekača. Če je pekač večji, bo biskvit nižji in bo tako pečen hitreje. V obliv lahko dodamo tudi kakšno žlico ruma. Čupavci so najboljši takrat, ko jih pustimo na hladnem stati nekaj ur, saj se okusi prepojijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / nedelja, 17. julij 2022 / 20:04

Dirka po Franciji

Pozornost svetovne športne javnosti je tudi julija 2022 osredotočena na Dirko po Franciji (Tour de France), ki velja za najbolj globalni vsakoletni športni dogodek na svetu. Katere so njene posebnosti...

Objavljeno na isti dan


Tržič / sreda, 27. februar 2008 / 07:00

Priporočila podjetju Bios

Nadzorni odbor Občine Tržič je pripravil poročilo o rednem nadzoru občinskega podjetja Bios za leto 2006, s katerim je seznanil občinski svet na februarski seji.

Zanimivosti / sreda, 27. februar 2008 / 07:00

Pestro kulturno dogajanje

Člani Kulturnega društva Tabor Podbrezje so imeli lani vrsto prireditev, ki so popestrile življenje v vasi.

Škofja Loka / sreda, 27. februar 2008 / 07:00

Petdeset smeri za petdeset let

Franc Langerholc - Cac si je darilo za rojstni dan pripravil kar sam, saj mu je uspelo, da je v enem dnevu preplezal kar petdeset športno plezalnih smeri.

Gospodarstvo / sreda, 27. februar 2008 / 07:00

V Merkurju rast na vseh področjih

V četrtek je nadzorni svet Merkurja na redni seji obravnaval nerevidirano letno poročilo Skupine Merkur v lanskem letu in ugotovil, da je bilo poslovanje uspešno.

Splošno / sreda, 27. februar 2008 / 07:00

Njeni in naši sladki spomini

V Galeriji Ivana Groharja razstavlja mlada slikarka Barbara Kastelec iz Žirov. Njena obetavnost je že prerasla v odlično avtorico z razpoznavnim slikarskim slogom.