Kokosove kocke ali čupavci

Pecivo, ki se pripravlja že kar nekaj časa in je po mojem mnenju še vedno eno boljših. Nastalo je že veliko različic recepta. Sama dodajam še eno različico biskvita in dve možnosti za čokoladni obliv.

Za pripravo čupavcev po­trebujemo: za biskvit: 30 dag moke, 25 dag sladkorja, 4 jajca, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, 5 žlic mleka, 2 žlici masla za pekač; za obliv: 1. možnost: 10 dag kakava, 6 žlic sladkorja, 5 dag masla, 2,5 dl mleka; za posip: 150 g kokosove moke; 2. možnost za obliv: 200 g čokolade za kuhanje, 80 g sladkorja, 1 dl mleka, 2 žlici masla.

Priprava biskvita: Moko pomešamo s pecilnim praškom. Rumenjake ločimo ob beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjakom dodamo polovico sladkorja in vse skupaj penasto vmešamo, da masa naraste na dvakratno količino. Vmešamo preostali sladkor, vanilin sladkor in mleko. Dodamo polovico snega. Med stalnim mešanjem masi dodajamo moko. Nazadnje dodamo še preostali sneg in na rahlo premešamo. Pekač namastimo in vanj vlijemo pripravljeno maso. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut. Biskvit narežemo na kocke.

Priprava obliva – 1. možnost: kakav zmešamo s sladkorjem, dodamo na kocke narezano maslo, zalijemo z mlekom ter vse skupaj zavremo.

Priprava obliva – 2. možnost: v kozico nalomimo čokolado, dodamo maslo, potresemo s sladkorjem ter prilijemo mleko. Počasi segrevamo in stalno mešamo, dokler se čokolada popolnoma ne raztopi in zmes ne postane gladka.

Še v vroč obliv na hitro potopimo kocko biskvita in jo nato takoj povaljamo v kokosovi moki. Postopek ponovimo z vsako kocko.

Nasvet: Čas peke peciva je odvisen tudi od velikosti pekača. Če je pekač večji, bo biskvit nižji in bo tako pečen hitreje. V obliv lahko dodamo tudi kakšno žlico ruma. Čupavci so najboljši takrat, ko jih pustimo na hladnem stati nekaj ur, saj se okusi prepojijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / petek, 26. junij 2009 / 07:00

Otroška peresa

Bela ptica Nekoč bila je ptica bela, bela kakor beli sneg. Ta ptica je bila vesela in zato je rada pela. A nekega dne neki lovec v gozd prihiti,...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 22. april 2019 / 18:27

Mati, kmetica, podjetnica in predsednica

Andreja Bogataj z Golčeve kmetije na Spodnjem Brniku je prva predsednica novoustanovljenega društva kmečkih in podeželskih žena iz cerkljanske in šenčurske občine.

Kultura / ponedeljek, 22. april 2019 / 18:26

Mehkoba pokrajin na filcu

Vtisi, risi, zapisi je Barbara Demšar naslovila svoj najnovejši cikel likovnih del na filcu, ki jih je večinoma ustvarila lani na umetniški rezidenci v Parizu. S slikami v tej tehniki se prvič javno p...

Medvode / ponedeljek, 22. april 2019 / 18:25

Obletnica Knjižnice Medvode

Knjižnica Medvode je praznovala deset let, odkar se je podala na samostojno pot. Prej je bila del Knjižnice Šiška. V desetih letih je zabeležila skoraj 1,9 milijona obiskovalcev.

Zanimivosti / ponedeljek, 22. april 2019 / 18:25

Poganjanje na mestu

Preden prispem do gradu, bo treba še precej poganjati. Pa saj to nikamor ne gre, pa naj še tako močno gonim. Seveda, saj gre za učni pripomoček, ki kaže, koliko fizične energije je potrebne za proi...

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. april 2019 / 18:23

Okolju prijaznejši tovornjaki

V podjetju SIGR Bizjak z Jesenic so kot prvi v regiji kupili dve tovorni vozili na utekočinjen zemeljski plin, ki povzročata za dvajset odstotkov manj izpušnih emisij.