Ajdovi štruklji

Ajda je eno izmed pozabljenih žit, ki ji ponovno odkrivamo zdravilne učinke in se ponovno vrača v našo prehrano. Nekoč je veljala za običajno kmečko hrano ali celo hrano revežev, danes pa jo uvrščamo med najbolj kvalitetna in hranljiva živila. Ena njenih najpomembnejših lastnosti je, da ne vsebuje glutena in je tako primerna tudi za ljudi s celiakijo. V primerjavi z ostalimi mokami ima tudi nižji glikemični indeks in posledično nam v krvi ne dvigne preveč sladkorja.

Za pripravo ajdovih štrukljev potrebujemo: za testo: 300 g ajdove moke, okrog 0,5 l vode, 1 žličko soli; za nadev: 0,5 kg skute, 4 dl mleka, 100 g pšeničnega zdroba, 2 jajci, 1 lonček kisle smetane, sol po okusu; za zabelo: 100 g masla, 70 g krušnih drobtin.

Priprava testa: Vodo zavremo in osolimo. V večjo posodo stresemo ajdovo moko in jo poparimo s slanim kropom. Umesimo gladko testo (po potrebi dodamo še vodo ali moko). Testo pokrijemo in ga pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Mleko osolimo, ga zavremo ter mu vmešamo pšenični zdrob. Ob stalnem mešanju kuhamo še 5 minut. Pokrijemo in pustimo, da se nekoliko ohladi. Skuto z vilicami dobro premešamo, dodamo razžvrkljani jajci, kislo smetano in nazadnje še kuhan pšenični zdrob. Nadev dobro premešamo.

Ajdovo testo razdelimo na dva dela ter vsak del razvaljamo v pravokotnik, ki naj bo debel malo manj kot 0,5 cm. Premažemo z nadevom in zvijemo v štrukelj. Štruklja zavijemo v krpo. Konca krpe ''zapremo'' z elastikami. Štruklje kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhana štruklja odvijemo iz kuhinjske krpe, jih narežemo in zabelimo z drobtinami.

Nasvet: Če imamo možnost, štruklje skuhamo nad soparo. V tem primeru jih nam ni treba oviti v kuhinjsko krpo, čas kuhanja pa nekoliko podaljšamo. Štruklje lahko postrežemo kot prilogo k mesnim jedem ali pa jih potresemo s sladkorjem in jih pojemo kot sladico.

V primeru, da pripravljamo sladke štruklje, lahko v nadev vmešamo še rozine, namočene v rumu. Zelo okusni so, če namesto s sladkorjem sladkamo z medom ali javorjevim sirupom.

Štruklje lahko še nekuhane zamrznemo. Kuhati jih damo še zamrznjene.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / ponedeljek, 27. marec 2023 / 11:05

Asfaltirani poti in razsvetljava

Volčji Potok – V Volčjem Potoku je v ponedeljek potekalo uradno odprtje dveh odsekov, ki so ju uredili v lanskem letu. Asfaltirali so dve javni poti v dolžini 200 in 110 metrov, hkrati pa so uredil...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 27. maj 2015 / 15:40

V četrtek bodo stavkali zdravniki

Celodnevni stavki sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides se bodo pridružili tudi v gorenjskih zdravstvenih zavodih.

Nasveti / sreda, 27. maj 2015 / 15:36

Skutina torta

Da doma pripravljene sladice niso nič slabše oziroma so celo boljše od tistih kupljenih, je dober dokaz ta skutina torta.

Razvedrilo / sreda, 27. maj 2015 / 15:35

Igorjevi okusi

Gostilna Repnik v Vrhpolju pri Kamniku je v četrtek zvečer pripravila prvega izmed dogodkov, ki jih načrtujejo v prihodnosti: Repnikov kulinarični večer. Tokrat so gostili znanega kuharskega mojstra I...

Šport / sreda, 27. maj 2015 / 15:31

Muhar in Ivanič mlada upa

Kranj – V projektu Mladi upi so med dvajsetimi mladimi talentiranimi posamezniki znana imena tistih, ki bodo prejeli finančna sredstva Zavarovalnice Triglav. Med njimi sta tudi dva mlada gorenjska...

Rekreacija / sreda, 27. maj 2015 / 15:31

Deset krogov za deset nasmehov

Bled – Športno-humanitarno društvo Vztrajaj – Never give up, ki se vsakodnevno trudi pomagati ljudem na socialnem dnu in pomagati hendikepiranim osebam do lažjega in boljšega jutri, bo tudi letos o...