Ajdovi štruklji

Ajda je eno izmed pozabljenih žit, ki ji ponovno odkrivamo zdravilne učinke in se ponovno vrača v našo prehrano. Nekoč je veljala za običajno kmečko hrano ali celo hrano revežev, danes pa jo uvrščamo med najbolj kvalitetna in hranljiva živila. Ena njenih najpomembnejših lastnosti je, da ne vsebuje glutena in je tako primerna tudi za ljudi s celiakijo. V primerjavi z ostalimi mokami ima tudi nižji glikemični indeks in posledično nam v krvi ne dvigne preveč sladkorja.

Za pripravo ajdovih štrukljev potrebujemo: za testo: 300 g ajdove moke, okrog 0,5 l vode, 1 žličko soli; za nadev: 0,5 kg skute, 4 dl mleka, 100 g pšeničnega zdroba, 2 jajci, 1 lonček kisle smetane, sol po okusu; za zabelo: 100 g masla, 70 g krušnih drobtin.

Priprava testa: Vodo zavremo in osolimo. V večjo posodo stresemo ajdovo moko in jo poparimo s slanim kropom. Umesimo gladko testo (po potrebi dodamo še vodo ali moko). Testo pokrijemo in ga pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Mleko osolimo, ga zavremo ter mu vmešamo pšenični zdrob. Ob stalnem mešanju kuhamo še 5 minut. Pokrijemo in pustimo, da se nekoliko ohladi. Skuto z vilicami dobro premešamo, dodamo razžvrkljani jajci, kislo smetano in nazadnje še kuhan pšenični zdrob. Nadev dobro premešamo.

Ajdovo testo razdelimo na dva dela ter vsak del razvaljamo v pravokotnik, ki naj bo debel malo manj kot 0,5 cm. Premažemo z nadevom in zvijemo v štrukelj. Štruklja zavijemo v krpo. Konca krpe ''zapremo'' z elastikami. Štruklje kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhana štruklja odvijemo iz kuhinjske krpe, jih narežemo in zabelimo z drobtinami.

Nasvet: Če imamo možnost, štruklje skuhamo nad soparo. V tem primeru jih nam ni treba oviti v kuhinjsko krpo, čas kuhanja pa nekoliko podaljšamo. Štruklje lahko postrežemo kot prilogo k mesnim jedem ali pa jih potresemo s sladkorjem in jih pojemo kot sladico.

V primeru, da pripravljamo sladke štruklje, lahko v nadev vmešamo še rozine, namočene v rumu. Zelo okusni so, če namesto s sladkorjem sladkamo z medom ali javorjevim sirupom.

Štruklje lahko še nekuhane zamrznemo. Kuhati jih damo še zamrznjene.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 17. maj 2013 / 14:40

V Mengšu bodo posadili hmelj

Mengeš - Predstavniki Mestnega muzeja Mengeš in člani Kulturnega druš­tva Franca Jelovška Mengeš vabijo danes, 17. maja, ob 17. uri na slovesno posaditev hmelja v gredico na dvorišču Šušta...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 8. julij 2024 / 20:59

Glede na analizo primerni lokaciji za gorenjsko regijsko bolnišnico Kranj in Radovljica

Ljubljana – Ministrstvo za zdravje je županom Kranja, Radovljice in Jesenic predstavilo analizo primernosti lokacije nove gorenjske regijske bolnišnice. Ta je pokazala, da sta primerni lok...

Škofja Loka / ponedeljek, 8. julij 2024 / 16:11

Nova zgodba stare vile

V meščanski vili ob škofjeloškem zdravstvenem domu, kjer je nekdaj delovala zdravnica Marija Bračko, pobudnica organiziranega zdravstva na Škofjeloškem, danes najdemo Očesni center Optomed.

Kronika / ponedeljek, 8. julij 2024 / 16:09

Nasilen do partnerice

Bled – Blejski policisti so v sredo nekaj pred polnočjo obravnavali 42-letnega moškega, ki je bil nasilen do partnerice. Odredili so mu prepoved približevanja, zoper njega pa vodijo postopek za kaz...

GG Plus / ponedeljek, 8. julij 2024 / 15:54

V Kranju je razprla krila

Marinka Poštrak, dramaturginja in dolgoletna umetniška vodja Prešernovega gledališča, je prejemnica nagrade za življenjsko delo.

GG Plus / ponedeljek, 8. julij 2024 / 15:52

Gorske lilije

Kakor lahko preberemo v izčrpni botanični knjigi Vernona H. Heywooda Cvetnice – kritosemenke sveta, so lilijevke (Liliaceae) ena največjih družin cvetnic in nedvomno ena najpomembnejših ho...