Ajdovi štruklji

Ajda je eno izmed pozabljenih žit, ki ji ponovno odkrivamo zdravilne učinke in se ponovno vrača v našo prehrano. Nekoč je veljala za običajno kmečko hrano ali celo hrano revežev, danes pa jo uvrščamo med najbolj kvalitetna in hranljiva živila. Ena njenih najpomembnejših lastnosti je, da ne vsebuje glutena in je tako primerna tudi za ljudi s celiakijo. V primerjavi z ostalimi mokami ima tudi nižji glikemični indeks in posledično nam v krvi ne dvigne preveč sladkorja.

Za pripravo ajdovih štrukljev potrebujemo: za testo: 300 g ajdove moke, okrog 0,5 l vode, 1 žličko soli; za nadev: 0,5 kg skute, 4 dl mleka, 100 g pšeničnega zdroba, 2 jajci, 1 lonček kisle smetane, sol po okusu; za zabelo: 100 g masla, 70 g krušnih drobtin.

Priprava testa: Vodo zavremo in osolimo. V večjo posodo stresemo ajdovo moko in jo poparimo s slanim kropom. Umesimo gladko testo (po potrebi dodamo še vodo ali moko). Testo pokrijemo in ga pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Mleko osolimo, ga zavremo ter mu vmešamo pšenični zdrob. Ob stalnem mešanju kuhamo še 5 minut. Pokrijemo in pustimo, da se nekoliko ohladi. Skuto z vilicami dobro premešamo, dodamo razžvrkljani jajci, kislo smetano in nazadnje še kuhan pšenični zdrob. Nadev dobro premešamo.

Ajdovo testo razdelimo na dva dela ter vsak del razvaljamo v pravokotnik, ki naj bo debel malo manj kot 0,5 cm. Premažemo z nadevom in zvijemo v štrukelj. Štruklja zavijemo v krpo. Konca krpe ''zapremo'' z elastikami. Štruklje kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhana štruklja odvijemo iz kuhinjske krpe, jih narežemo in zabelimo z drobtinami.

Nasvet: Če imamo možnost, štruklje skuhamo nad soparo. V tem primeru jih nam ni treba oviti v kuhinjsko krpo, čas kuhanja pa nekoliko podaljšamo. Štruklje lahko postrežemo kot prilogo k mesnim jedem ali pa jih potresemo s sladkorjem in jih pojemo kot sladico.

V primeru, da pripravljamo sladke štruklje, lahko v nadev vmešamo še rozine, namočene v rumu. Zelo okusni so, če namesto s sladkorjem sladkamo z medom ali javorjevim sirupom.

Štruklje lahko še nekuhane zamrznemo. Kuhati jih damo še zamrznjene.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 15. avgust 2007 / 07:00

Praznik golniških gasilcev

Šestdeset let Prostovoljnega gasilskega društva Golnik

Objavljeno na isti dan


Mularija / četrtek, 25. julij 2024 / 16:00

Počitniško rajanje

V Mladinskem dnevnem centru (MDC) Blok v Škofji Loki so tudi v letošnjem juliju poskrbeli za pester počitniški program in mladim pričarali nepozabne počitnice.

Bled / četrtek, 25. julij 2024 / 15:58

Na jezeru zažarelo deset tisoč lučk

Minuli konec tedna so v sklopu prireditev Blejsko poletje potekali tradicionalni Blejski dnevi. Vrhunec dogajanja je bil v soboto, ko je jezero že dvainpetdesetič zažarelo v soju deset tisoč lučk v ja...

Tržič / četrtek, 25. julij 2024 / 15:57

Žiganja vas brez ekološkega otoka

V Žiganji vasi do nadaljnjega ne bo ekološkega otoka. Razlog za to je neustrezno ločevanje in odlaganje odpadkov.

Slovenija / četrtek, 25. julij 2024 / 15:50

Boj malih in velikih

Za razliko od nekaterih drugih stavk, ki smo jih in jih še spremljamo pri nas, se o neskladjih med avtoservisi in zavarovalnicami v javnosti doslej ni veliko govorilo. Tako je morda koga p...

Žirovnica / četrtek, 25. julij 2024 / 13:43

Preučujejo možnosti za razvoj namestitev

Pred desetletjem je igrišče za golf, danes znano kot Royal Bled, prevzel novi lastnik, ki je poskrbel za temeljito prenovo. Trenutno preučuje prostorske možnosti za razvoj namestitvenih kapacitet znot...