Ajdovi štruklji

Ajda je eno izmed pozabljenih žit, ki ji ponovno odkrivamo zdravilne učinke in se ponovno vrača v našo prehrano. Nekoč je veljala za običajno kmečko hrano ali celo hrano revežev, danes pa jo uvrščamo med najbolj kvalitetna in hranljiva živila. Ena njenih najpomembnejših lastnosti je, da ne vsebuje glutena in je tako primerna tudi za ljudi s celiakijo. V primerjavi z ostalimi mokami ima tudi nižji glikemični indeks in posledično nam v krvi ne dvigne preveč sladkorja.

Za pripravo ajdovih štrukljev potrebujemo: za testo: 300 g ajdove moke, okrog 0,5 l vode, 1 žličko soli; za nadev: 0,5 kg skute, 4 dl mleka, 100 g pšeničnega zdroba, 2 jajci, 1 lonček kisle smetane, sol po okusu; za zabelo: 100 g masla, 70 g krušnih drobtin.

Priprava testa: Vodo zavremo in osolimo. V večjo posodo stresemo ajdovo moko in jo poparimo s slanim kropom. Umesimo gladko testo (po potrebi dodamo še vodo ali moko). Testo pokrijemo in ga pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Mleko osolimo, ga zavremo ter mu vmešamo pšenični zdrob. Ob stalnem mešanju kuhamo še 5 minut. Pokrijemo in pustimo, da se nekoliko ohladi. Skuto z vilicami dobro premešamo, dodamo razžvrkljani jajci, kislo smetano in nazadnje še kuhan pšenični zdrob. Nadev dobro premešamo.

Ajdovo testo razdelimo na dva dela ter vsak del razvaljamo v pravokotnik, ki naj bo debel malo manj kot 0,5 cm. Premažemo z nadevom in zvijemo v štrukelj. Štruklja zavijemo v krpo. Konca krpe ''zapremo'' z elastikami. Štruklje kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhana štruklja odvijemo iz kuhinjske krpe, jih narežemo in zabelimo z drobtinami.

Nasvet: Če imamo možnost, štruklje skuhamo nad soparo. V tem primeru jih nam ni treba oviti v kuhinjsko krpo, čas kuhanja pa nekoliko podaljšamo. Štruklje lahko postrežemo kot prilogo k mesnim jedem ali pa jih potresemo s sladkorjem in jih pojemo kot sladico.

V primeru, da pripravljamo sladke štruklje, lahko v nadev vmešamo še rozine, namočene v rumu. Zelo okusni so, če namesto s sladkorjem sladkamo z medom ali javorjevim sirupom.

Štruklje lahko še nekuhane zamrznemo. Kuhati jih damo še zamrznjene.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 17. julij 2007 / 07:00

Na Gorenjskem 45 zlatih maturantov

Kranj - Dijaki slovenskih srednjih šol so včeraj izvedeli težko pričakovane rezultate letošnje mature. Na spomladanski rok se je prijavilo 8256 kandidatov, uspešnih pa jih je bil...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 18. december 2018 / 20:34

Zmagal je Franko Bajc

Letošnji resničnostni šov Kmetija se je zaključil. Videli smo solze, slišali smeh in zadrževali dih, ko smo spremljali odločilna boja. Zmaga je šla na koncu v roke Franku Bajcu, fantu, ki smo ga pred...

Nasveti / torek, 18. december 2018 / 20:31

Skrivno življenje dreves

Morda se vam zdi zgornja trditev čudna, vendar me je močno nagovorila. To je naslov knjige, ki govori o življenju, ki ga živijo drevesa, najstarejša živa bitja med nami.

Kronika / torek, 18. december 2018 / 20:30

Jutri bodo odvetniki delili brezplačne nasvete

Kranj – Slovenski odvetniki bodo jutri že tradicionalno nudili brezplačno pravno pomoč – 19. december je namreč že osmo leto zapored namenjen dnevu odvetniške pravne pro bono pomoči, ki bo na voljo...

Razvedrilo / torek, 18. december 2018 / 20:28

Brencl banda v Layerjevi hiši

Kranj – V sredo, 19. decembra, bo ob 20. uri v Layerjevi hiši nastopila zasedba Brencl banda. Njena avtorska glasba nastaja pod vplivom navdušenja nad ljudskim izročilom z različnih koncev sveta, p...

Rekreacija / torek, 18. december 2018 / 20:25

V Planici odprli tekaško sezono

Rateče – Na snežnem stadionu v Nordijskem centru Planica je v soboto potekal dogodek, ki so ga poimenovali Ski opening pod Poncami.