Iz Ete tudi sveža zelenjava
V kamniški Eti so lansko leto kljub vse večjemu pritisku trgovcev na marže in vse večji konkurenci iz drugih trgov poslovali dobro. »Tudi surovine so bile v preteklem letu izjemne kakovosti, da se je dalo res dobro delati,« so zadovoljni.
Kamnik – Prihodki od prodaje so bili na ravni predhodnega leta, lani pa so izpeljali tudi naložbo v parni kotel, ki so ga imeli skupaj s Svilanitom in je bil močno predimenzioniran. S tem so dosegli bistveno boljšo stroškovno učinkovitost na njihovem glavnem energentu: pari za kuhanje.
Letos so se v Eti že razveselili novega priznanja, nedavne nagrade Inštituta za nutricionistiko za najbolj inovativna živila leta 2016. Prejeli so posebno nagrado za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil, in sicer za linijo Grunt s svežimi vrtninami iz Slovenije. »Na izbor so nas prijavili potrošniki, zato smo nagrade še bolj veseli. Gre za povsem novo področje dela s svežo zelenjavo, ki ima krajši rok trajanja in pri kateri je svežina ključna, vendar mi ta dva parametra dobro poznamo že zato, ker se ukvarjamo s svežo zelenjavo v sezoni, le da smo jo doslej kuhali, vlagali v kis ... Zdaj jo pa tudi prekontroliramo, operemo, narežemo in spakiramo pod svojimi standardi kakovosti ter opremimo s podatki o sledljivosti, torej s konkretno kmetijo, ki je tisti dan zjutraj pobrala zelenjavo z njive in jo pripeljala v Kamnik,« nam je povedal direktor Marko Konič in dodal, da bodo tudi letos, kot je v navadi vsako leto, na police poslali najmanj deset novih izdelkov.
»Letos gre najprej na trg polnjena paprika v kilskem kozarcu, ki je skuhana tradicionalno, v kotlih in ročno polnjena, brez vseh aditivov, popolnoma naravna. Naslednja bo sterilizirana leča, s katero še delamo degustacije razvojnih verzij, da določimo čim nižjo in še primerno slanost, sledil bo tretji (zeleni) smoothie: mešanica zamrznjenega sadja in zelenjave, dva pa sta na trgu že dve leti. Preizkušamo tudi nove pasate iz slovenskih paradižnikov,« je predstavil le nekaj novih izdelkov, ki jih razvijajo v Kamniku.
V Eti je trenutno redno zaposlenih 156 delavcev, s precej invalidi in visoko povprečno starostjo pa je njihov kader izkušen, z znanjem za kakovostno kuhanje in obvladovanje standardov, poudarjajo. Večjega dodatnega zaposlovanja sicer ne načrtujejo, bodo pa v sezoni, ko bo čas za vlaganje kumaric, rdeče pese, paprike in druge zelenjave, ekipo zaposlenih povečali za okoli 10 odstotkov sezonskih delavcev.
Poudarek na ekološkem kmetovanju
In kakšni so še načrti za letošnje leto? »Letos še močneje stopamo na svoje izvozne trge. Dobro nam kaže v Italiji in na Poljskem, na Hrvaškem rastemo, tudi na Švedskem. S partnerjem v Prekmurju imamo zemljo in podjetje Sončni vrt in Panonsko energetiko, kjer bomo pridobili koncesijo za črpanje vode iz geotermalne vrtine Fi-4 pri Beltincih, kjer imamo zemljo nared za ekološko kmetovanje. Tam načrtujemo v naslednjih letih gradnjo rastlinjaka in iz njega bo prihajala kasneje na trg sveža zelenjava Natureta Grunt, ki jo bomo od pobiranja pridelka kar najhitreje dostavili do trgovskih polic. Zelenjava bo gojena klasično, na zemlji, in spakirana ter kontrolirana v Eti Kamnik. Danes prvič vlagamo v polkilogramske kozarce kislo repo, ki smo jo na ekološki način pridelali na njivi v Sončnem vrtu,« še odgovarja Marko Konič.