Sodniki: Luka Jezeršek, Alma Rekić in Karim Merdjadi (z leve)

Slovenci smo kuharski narod

MasterChef Slovenija: drugič

MasterChef kot oddaja ima korenine v Britaniji, lansko leto pa smo bili na malih zaslonih prvič priča domači različici, slovenskemu MasterChefu.

Letos na Pop TV pripravljajo drugo sezono, v kateri bomo ponovno spremljali izbrane ljubiteljske kuharje, skladatelje okusov, ki bodo v oddaji ustvarjali pod budnim očesom treh sodnikov. Ti bodo isti kot lani. Alma Rekić, Luka Jezeršek in Karim Merdjadi se tako vračajo na male zaslone. Vsi, ki ne bodo dosegli njihovih pričakovanj, bodo skozi oddajo izločeni, zmagovalec slovenskega kulinaričnega šova MasterChef Slovenija bo samo eden in ta bo na koncu odšel domov bogatejši za petdeset tisoč evrov, dobil pa bo tudi pokal omenjenega šova.

Ponovno bomo stiskali pesti za svojega najljubšega kulinaričnega virtuoza, ki verjame vase in izpolnitev svojih sanj. Ponovno bomo trepetali pri izzivih presenečenj, kreativnosti, na skupinskih izzivih in pri stresnih, kjer je včasih čas najpomembnejši in se je najbolje držati preverjenega recepta z rahlo drznejšo postrežbo, mogoče kakšnim odtenkom kulinaričnega eksperimentiranja, kot pa da ti ne uspe dostaviti krožnika sodnikom, ker si se odločil, da boš noro drzen, se boš podal v neznano, šel na vse ali nič. Z vsem spoštovanjem, a običajni gledalec, ki lahko obožuje kuho, a ne stopi iz domače kuhinje, so mu pa blizu televizijski kuharski šovi, si verjetno tovrstne momente težko predstavlja. Z velikim veseljem pa prav vsi radi komentiramo iz zavetja domačega kavča.

Lani smo po končanem MasterChefu kar nekaj časa spremljali tekmovalce prve sezone pri njihovih nadaljnjih kulinaričnih podvigih. Ko smo jih spraševali, kaj jim je tekmovanje dalo, se je večina strinjala, da je bil to poseben in izjemen izziv, kjer so spoznali tudi nove prijatelje. Nekateri so dejansko ugotovili, koliko jim kuhanje pomeni, kolikšno je njihovo znanje in ali so narejeni iz pravega testa za mogoče – enkrat v prihodnosti – kakšno večjo kuhinjo. Med njimi pa so se našli tudi taki, ki so sanjali o svoji restavraciji.

Kdo ve, s čim nas vse presenetijo

Tudi v drugi sezoni MasterChefa Slovenija bodo tekmovalce ocenjevali že omenjeni Alma Rekić, Luka Jezeršek in Karim Merdjadi. Alma in Karim sta sicer znana širši javnosti še po svojih sladkih kreacijah, Luka pa prihaja iz gorenjske družine, za katero bi lahko rekli, da imajo 'kuharijo' kar v krvi. Komaj čaka, da ponovno vstopi v MasterChefovo kuhinjo, da se prižgejo štedilniki. V prvi sezoni je namreč zelo užival. »Odlična ekipa, profesionalen pristop, pozitivna izkušnja med in po snemanju in zame sploh nepozabna izkušnja. Občudujem ljudi, ki jim je kulinarika hobi in v njem uživajo. Upam, da letos pride na oddajo čim več kulinaričnih navdušencev, ki se bodo borili do konca.« Z nasmehom še doda: »Mi bomo pa letos še bolj prijazni.«

Karim z velikim veseljem pričakuje nove tekmovalce. »Verjamem, da nas bodo tudi letos presenečali iz izziva v izziv. Seveda pa od njih pričakujem samo najboljše. Sam kvaliteto svojih sladic ohranjam s tem, da nikoli ne popuščam in ves čas razvijam okuse.« Ker je do sebe zahteven, bo zagotovo tudi do novih tekmovalcev. »Kdo ve, s čim vse nas presenetijo.«

»Lani sem z veseljem gledala prve kreacije tekmovalcev in s še večjim veseljem zadnje, kjer se je videl njihov napredek. Letos se že veselim srečanja z novimi obrazi in komaj čakam, da jih spoznam,« pove Alma Rekić.

Gre le za petdeset tisoč evrov

Ko smo sodnike povprašali, po čem se bo morda razlikoval letošnji MasterChef Slovenija od lanskega, Alma pove, da v bistvu še ne ve, verjame pa, da bo zanimivo.

»Mislim, da se bomo dotaknili veliko stvari, ki so povezane s kuhanjem. Gre le za petdeset tisoč evrov in pokal MasterChefa Slovenije! Tukaj ne bo popuščanja. Zahteval bom vztrajnost, znanje, timski duh in za konec odlične krožnike,« razlaga Luka, »Naša pričakovanja so visoka in verjamem, da od gledalcev tudi.« Alma ga tu dopolni, da gledalci verjetno vse skupaj vidijo malo drugače – skozi svoje oči, saj ne vedo, kaj od tekmovalcev pričakujejo sodniki. Ona pričakuje kreativnost, strast, željo in znanje. Karim pa meni, da se bodo tekmovalci trudili po svojih najboljših močeh in poleg vsega naštetega omeni še inovativnost, pomembno je tudi, da ne obupajo.

Prazen krožnik in surov piščanec

Avdicije pri tovrstnih kuharskih šovih so vedno zanimive. Sto ljudi, sto okusov, če posplošimo. Lanskih s slovenskega MasterChefa se naši sogovorniki še spominjajo.

Alma: »Seveda, bilo je veliko zanimivih kreacij in kombinacij. Bilo je tudi veliko smeha.«

Luka se pošali: »Veš, kaj je rekel Hugo? To je noro …« Spomni se na svinjsko ribico, nadevano s tatarskim biftekom.

Normalno, da imamo poleg super krožnikov tudi slabe, ki bi jih lahko poimenovali kar kuharska nočna mora. Tako Alma kot Karim menita, da bi bila njuna najhujša mora, če bi jima tekmovalci postregli surovega piščanca. »Za tekmovalca pa je najhujša nočna mora, če ne postreže nič. Da pred nas postavi prazen krožnik,« nadaljuje Karim. Luku predstavlja največjo moro časovni pritisk, ki pa ga v MasterChefu ne primanjkuje. »Možgani so v času kuhanja obremenjeni na polno.«

Fizična kot psihična pripravljenost

Zanimalo nas je tudi, če se jim zdi MasterChef kot tekmovanje izziv, preizkušanje mej kuharskega znanja posameznika in če bi se sami kdaj prijavili v tovrsten šov. Alma je na drugi del vprašanja odgovorila pritrdilno – ker ima rada adrenalin, se pa strinja, da mora biti posameznik psihično na vse skupaj dobro pripravljen. »Vsekakor gre za preizkušanje določenih mej posameznika, s čimer se tudi posameznik gradi in raste, in vsak vzpon je zopet motivacija za podiranje naslednje meje.«

»MasterChef je tekmovanje ljubiteljskih kuharjev. A vseeno morajo biti tekmovalci pripravljeni tako fizično kot psihično. Izzivi so težki in naporni. Eno je kuhati doma, v poznanem okolju in brez časovnega pritiska, drugo pa na MasterChefu,« pravi Karim.

Luka meni, da bi se tudi sam spopadel s tovrstnim šovom, ker bi potem videl, kako stoji s svojim znanjem. »Tukaj je res psiha na preizkušnji. Ker pa vse skupaj poteka pred kamerami, je še toliko težje.«

Vztrajnost in še enkrat vztrajnost

Vsi trije letošnjim tekmovalcem kuharskega šova MasterChef Slovenija svetujejo vztrajnost in še enkrat vztrajnost. Poudarijo pa še inovativnost, kreativnost, upoštevanje navodil in realen vpogled na znanje v času, ki jim je na voljo.

Smo Slovenci kuharski narod ali raje vidimo, da nam kdo postreže z dobro sladico, ravno prav pečenim zrezkom, okusno solato?

Alma: »Slovenci smo kuharski narod, to se odraža v naši avtohtoni kuhinji, ki je pestra in zelo raznolika. Se pa tudi pustimo razvajati – in zakaj pa ne.«

Luka: »Mislim, da smo. Vse več je dobrih kuharjev, vse več se kuha doma in tudi sami radi zaidemo kam, kjer smo postreženi. Kar me moti, je to, da se veliko pogovarjamo o kuhanju, pa še vedno včasih ne znamo pogledati, zakaj kakšna stvar toliko stane.«

Karim: »Smo kuharski narod. In to iz leta v leto bolj. Seveda pa tudi radi dobro jemo in ob tem uživamo.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / petek, 15. avgust 2014 / 10:44

Nasprotniki asfaltne baze pisali predsedniku

Črna pri Kamniku – Po Civilni iniciativi Za zeleno dolino Črne na projekt postavitve asfaltne baze na območju peskokopa opozarja tudi mednarodna organizacija za zaščito okolja in narave Alpe Adria...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 13. junij 2018 / 21:54

Upajo si, zato zmorejo

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Kranj je proslavilo 70-letnico svojega delovanja. Vključuje članstvo 18 gorenjskih občin, sicer pa sodi med najbolje organizirane na tem območju.

Kamnik / sreda, 13. junij 2018 / 21:53

Dvorec Katzenberg na dražbi prodan

Občina Kamnik predkupne pravice ne bo uveljavila, namerava pa odkupiti zemljišča na severnem delu smodnišnice.

Bohinj / sreda, 13. junij 2018 / 21:47

Novi predsednik Boštjan Mencinger

Po smrti Janeza Pristavca so na izrednem občnem zboru za predsednika Turističnega društva Bohinj izvolili Boštjana Mencingerja, nekdanjega predsednika uprave Žičnic Vogel.

Gospodarstvo / sreda, 13. junij 2018 / 21:42

Oživili malo Peltonovo kolo

Zanesenjaki iz SIJ Acroni Jesenice so obnovili malo Peltonovo kolo, ki je bilo desetletja nepogrešljiv del valjarne na Javorniku. Na ogled je postavljeno pred upravno stavbo podjetja.

Slovenija / sreda, 13. junij 2018 / 21:29

Čebelarski zvezi nagrada državljan Evrope

Brdo pri Lukovici – Med prejemniki nagrade državljan Evrope, ki jih je Evropski parlament razglasil minuli četrtek, je tudi Čebelarska zveza Slovenije pod vodstvom Boštjana Noča. Nagrado si je pris...