Palačinke

Pridejo trenutki, ko imamo prazen hladilnik in bi radi nekaj pojedli. Jajca, mleko in moko pa imamo skoraj vedno na zalogi, kar pomeni, da lahko pripravimo palačinke. Te teknejo tako za zajtrk, večerjo, malico, dodatek h kosilu ali za sladico. Z nekaj idejami jih lahko nadevamo na raznorazne načine.

Za pripravo osnovnega testa za palačinke potrebujemo: pol l mleka, 1 dl radenske, žličko sladkorja, ščepec soli, 3 jajca, približno 300 g moke.

V skledo nalijemo mleko, dodamo sladkor, sol in jajca ter dobro zmešamo z metlico. Postopoma vmešavamo moko. Mešamo, dokler zmes ne postane gladka, brez grudic. Gostoto uravnavamo z dodatkom moke ali tekočine. Za lepšo peko naj masa počiva na hladnem pol ure. Nato jih spečemo v dobro segreti ponvi z malo maščobe.

Za pripravo nadeva za eno palačinko s kokosom in banano potrebujemo: 1 žlico poljubne marmelade (najbolje marelična), četrt banane, 2 žlici kokosove moke, 1 žlico medu.

Banano olupimo in narežemo na kolobarje. Palačinko namažemo z marmelado, ob rob razporedimo banano in zavijemo. Zavitek potresemo s kokosom in vse skupaj polijemo z medom.

Za pripravo palačink z orehi potrebujemo: 2 dl sladke smetane, 4 žlice kisle smetane, 100 g mletih orehov, 1 žlico mletega sladkorja, 1 žlico ruma, 1 žličko kakava.

Smetano stepemo in ji dodamo sladkor, rum, kakav in orehe. Vse skupaj dobro premešamo. Palačinko najprej premažemo s pol žlice kisle smetane in nato s pripravljenim orehovim nadevom. Zvijemo in okrasimo s preostankom nadeva.

Za pripravo bananine palačinke potrebujemo: 2 jajci, 1 žličko sladkorja, 1 vanilin sladkor, ščepec soli, 200 g moke, 3 dl mleka, 1 žličko olja, 3 banane.

Maso naredimo tako, da v posodi stepemo jajce, dodamo sol, moko, mleko, sladkor in vanilin sladkor ter vse skupaj dobro zmešamo, da dobimo gladko maso. Banane olupimo in narežemo na kolobarje. V ponvi segrejemo olje, prilijemo zajemalko mase in enakomerno razlijemo po ponvi. Na maso takoj položimo kolobarje banane. Palačinko pečemo na vsaki strani približno 1 minuto in postrežemo.

Nasvet: Palačinke bodo še boljše, če jih potresemo s kokosovo moko in prelijemo z medom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 19. julij 2011 / 07:00

Občan roparju preprečil beg

Policisti so štiri roparje, ki so v četrtek za tarčo izbrali škofjeloško zlatarno Pustovrh, prijeli še isti dan. Preiskujejo tudi morebitno njihovo povezanost z ostali neraziskanimi ropi na Gorenjskem...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 7. julij 2015 / 22:20

Zagorelo v gospodarskem poslopju v Kranju

Kranj – Nekaj po 17. uri je zagorelo v gospodarskem poslopju na Škofjeloški cesti v Kranju. Kot so zapisali na Policijski upravi Kranj, gre za večji požar v objektu, v katerem so bile živali in del...

Kranj / torek, 7. julij 2015 / 14:17

Zaključek akcije Družinsko branje

Kranj – Mestna knjižnica Kranj danes popoldne na dvorišču Gradu Khislstein pripravlja zaključek akcije Družinsko branje. Otroke bodo pričakali pravljični junaki, ogledali si bodo animacijsko predst...

Kronika / torek, 7. julij 2015 / 14:15

V gorah osem intervencij

Kranj – Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah in policist gorske enote so zadnji konec tedna kar osemkrat poleteli v pomoč obiskovalcem gora, ki so se v težavah znašli iz različnih razlogov. V s...

Kronika / torek, 7. julij 2015 / 14:15

Policisti iščejo udeleženca nesreče

Kranjska Gora – Kranjskogorski policisti iščejo neznanega voznika temnega avtomobila, verjetno temno modre ali črne barve, ki je soboto okoli 9.30 na Petacovem mostu čez reko Pišnico rahlo trčil s...

Razvedrilo / torek, 7. julij 2015 / 14:11

V mestu bo vroče

Še ves teden bo Kranj utripal v poletnih ritmih sedmega SubArt Festivala.