Palačinke

Pridejo trenutki, ko imamo prazen hladilnik in bi radi nekaj pojedli. Jajca, mleko in moko pa imamo skoraj vedno na zalogi, kar pomeni, da lahko pripravimo palačinke. Te teknejo tako za zajtrk, večerjo, malico, dodatek h kosilu ali za sladico. Z nekaj idejami jih lahko nadevamo na raznorazne načine.

Za pripravo osnovnega testa za palačinke potrebujemo: pol l mleka, 1 dl radenske, žličko sladkorja, ščepec soli, 3 jajca, približno 300 g moke.

V skledo nalijemo mleko, dodamo sladkor, sol in jajca ter dobro zmešamo z metlico. Postopoma vmešavamo moko. Mešamo, dokler zmes ne postane gladka, brez grudic. Gostoto uravnavamo z dodatkom moke ali tekočine. Za lepšo peko naj masa počiva na hladnem pol ure. Nato jih spečemo v dobro segreti ponvi z malo maščobe.

Za pripravo nadeva za eno palačinko s kokosom in banano potrebujemo: 1 žlico poljubne marmelade (najbolje marelična), četrt banane, 2 žlici kokosove moke, 1 žlico medu.

Banano olupimo in narežemo na kolobarje. Palačinko namažemo z marmelado, ob rob razporedimo banano in zavijemo. Zavitek potresemo s kokosom in vse skupaj polijemo z medom.

Za pripravo palačink z orehi potrebujemo: 2 dl sladke smetane, 4 žlice kisle smetane, 100 g mletih orehov, 1 žlico mletega sladkorja, 1 žlico ruma, 1 žličko kakava.

Smetano stepemo in ji dodamo sladkor, rum, kakav in orehe. Vse skupaj dobro premešamo. Palačinko najprej premažemo s pol žlice kisle smetane in nato s pripravljenim orehovim nadevom. Zvijemo in okrasimo s preostankom nadeva.

Za pripravo bananine palačinke potrebujemo: 2 jajci, 1 žličko sladkorja, 1 vanilin sladkor, ščepec soli, 200 g moke, 3 dl mleka, 1 žličko olja, 3 banane.

Maso naredimo tako, da v posodi stepemo jajce, dodamo sol, moko, mleko, sladkor in vanilin sladkor ter vse skupaj dobro zmešamo, da dobimo gladko maso. Banane olupimo in narežemo na kolobarje. V ponvi segrejemo olje, prilijemo zajemalko mase in enakomerno razlijemo po ponvi. Na maso takoj položimo kolobarje banane. Palačinko pečemo na vsaki strani približno 1 minuto in postrežemo.

Nasvet: Palačinke bodo še boljše, če jih potresemo s kokosovo moko in prelijemo z medom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 28. junij 2007 / 07:00

V krožišču zapeljal naravnost

Naklo – Danes zjutraj se je v novem krožišču na regionalni cesti v bližini Police pri Naklem smrtno ponesrečil 67-letni motorist iz Tržiča. Nekaj po peti uri zjutraj se je z moto...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 24. april 2014 / 18:02

Kronska priča je policijski ovaduh

Na sojenju osmerici, obtoženi trgovine z mamili, je prišlo do dramatičnega preobrata, saj so se potrdila ugibanja obrambe, da je kronska priča, skesanec Toni Radunić Progar že deloval kot policijski o...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 24. april 2014 / 17:53

Najslabša sezona v zadnjih letih

Krvavec – Na smučišču Krvavec z letošnjo zimsko sezono, ki se je zaključila že prvi konec tedna v aprilu, niso zadovoljni, saj je bila najslabša v zadnjih desetih letih.

Škofja Loka / četrtek, 24. april 2014 / 17:52

Ulica nad Plevno dobila ime

Škofja Loka – Potem ko so januarja škofjeloški svetniki v prvi obravnavi že potrdili odlok o imenovanju novega naselja, ki nastaja na območju Kamnitnika, v Ulico nad Plevno, so se enako odločili tu...

Kultura / četrtek, 24. april 2014 / 17:50

Skopuh za vse čase

Gledališka ekipa Teatra Afngunc, ki deluje v okviru KUD Janko Krmelj, Reteče - Gorenja vas, se je premierno predstavila s komedijsko klasiko, Molierovim Skopuhom.

Razvedrilo / četrtek, 24. april 2014 / 17:42

Kokr'čani pojejo že dvajset let

Vokalna skupina Kokr'čan je ob dvajsetletnici svojega delovanja v Kulturnem domu na Kokrici priredila slavnostni koncert.