Palačinke

Pridejo trenutki, ko imamo prazen hladilnik in bi radi nekaj pojedli. Jajca, mleko in moko pa imamo skoraj vedno na zalogi, kar pomeni, da lahko pripravimo palačinke. Te teknejo tako za zajtrk, večerjo, malico, dodatek h kosilu ali za sladico. Z nekaj idejami jih lahko nadevamo na raznorazne načine.

Za pripravo osnovnega testa za palačinke potrebujemo: pol l mleka, 1 dl radenske, žličko sladkorja, ščepec soli, 3 jajca, približno 300 g moke.

V skledo nalijemo mleko, dodamo sladkor, sol in jajca ter dobro zmešamo z metlico. Postopoma vmešavamo moko. Mešamo, dokler zmes ne postane gladka, brez grudic. Gostoto uravnavamo z dodatkom moke ali tekočine. Za lepšo peko naj masa počiva na hladnem pol ure. Nato jih spečemo v dobro segreti ponvi z malo maščobe.

Za pripravo nadeva za eno palačinko s kokosom in banano potrebujemo: 1 žlico poljubne marmelade (najbolje marelična), četrt banane, 2 žlici kokosove moke, 1 žlico medu.

Banano olupimo in narežemo na kolobarje. Palačinko namažemo z marmelado, ob rob razporedimo banano in zavijemo. Zavitek potresemo s kokosom in vse skupaj polijemo z medom.

Za pripravo palačink z orehi potrebujemo: 2 dl sladke smetane, 4 žlice kisle smetane, 100 g mletih orehov, 1 žlico mletega sladkorja, 1 žlico ruma, 1 žličko kakava.

Smetano stepemo in ji dodamo sladkor, rum, kakav in orehe. Vse skupaj dobro premešamo. Palačinko najprej premažemo s pol žlice kisle smetane in nato s pripravljenim orehovim nadevom. Zvijemo in okrasimo s preostankom nadeva.

Za pripravo bananine palačinke potrebujemo: 2 jajci, 1 žličko sladkorja, 1 vanilin sladkor, ščepec soli, 200 g moke, 3 dl mleka, 1 žličko olja, 3 banane.

Maso naredimo tako, da v posodi stepemo jajce, dodamo sol, moko, mleko, sladkor in vanilin sladkor ter vse skupaj dobro zmešamo, da dobimo gladko maso. Banane olupimo in narežemo na kolobarje. V ponvi segrejemo olje, prilijemo zajemalko mase in enakomerno razlijemo po ponvi. Na maso takoj položimo kolobarje banane. Palačinko pečemo na vsaki strani približno 1 minuto in postrežemo.

Nasvet: Palačinke bodo še boljše, če jih potresemo s kokosovo moko in prelijemo z medom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / sreda, 18. maj 2022 / 14:37

Promet po nadomestnem mostu

Gradnja novega mostu na Češnjici v Železnikih bo potekala predvidoma tri mesece.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Izkušnja pri družinski hiši

Kakšne so izkušnje delovanja male komunalne čistilne naprave pri novi družinski hiši v Javorniškem Rovtu nad Jesenicami?

Zanimivosti / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Poleti dopust, ne pa volitve

V zgodovini samostojne Slovenije še nismo šli na volitve med poletnimi počitnicami. Kaj pa letos, ste za to, da so državnozborske volitve v času dopustov?

Gospodarstvo / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Borijo se za preživetje

V škofjeloški Odeji, kjer se zadnja leta ukvarjajo z izgubo, so lani pridobili nove kupce in začeli na novo zaposlovati, za finančno in tehnološko prestrukturiranje pa računajo tudi na pomoč države.

Kronika / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Bremčevi tožbo izgubili

Sodišče je zavrnilo odškodninski zahtevek družine Bremec iz Srednje vasi v Bohinju za škodo, ki jo je povzročil plaz. Sodba še ni pravnomočna.

Gospodarstvo / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Povprečna zamuda pri plačilih se zmanjšuje

Ljubljana – Bonitetna hiša I, d. o. o., iz Ljubljane, ki ima v svoji bazi več kot 24 milijonov plačil, ugotavlja, da je bila marca povprečna zamuda pri plačanih računih devetnajst dni in da se je t...