Kranjske odpadke bodo predelovali na Jesenicah. / Foto: Gorazd Kavčič

Kranjski odpadki na Jesenice

Lastniki Komunale Kranj so ta teden sprejeli odločitev o tem, kje bo podjetje v prihodnje predelovalo odpadke. Med dvema ponudnikoma so se odločili za cenovno ugodnejšo ponudbo jeseniškega podjetja JEKO-IN.

Kranj – Občine ustanoviteljice so podjetje Komunala Kranj pooblastile, da sklene pogodbo za dejavnost obdelave in odlaganja komunalnih odpadkov s podjetjem JEKO-IN z Jesenic, so na naše vprašanje o prihodnjem ravnanju z odpadki odgovorili na Mestni občini Kranj, ki je s 65-odstotnim deležem največja lastnica Komunale. Z manjšimi deleži so lastnice tudi občine Naklo, Šenčur, Preddvor, Jezersko, Cerklje in Medvode. Medtem ko v Medvodah Komunala Kranj ni izvajala obvezne gospodarske javne službe ravnanja z odpadki, pa so se v občini Cerklje odločili že pred časom pristopili k RCERO v Ljubljani in tudi pripravili občinske odloke za dodelitev neposredne koncesije upravljavcu RCERO. Od aprila naprej bodo torej cerkljanske smeti odvažali v Ljubljano. V preostalih občinah pa so se odločili, da jih bodo v predelavo vozili na Jesenice.

Odločitev o ravnanju z zbranimi odpadki v občinah ustanoviteljicah v letu 2016 je 13. januarja sprejel svet ustanoviteljev javnega podjetja Komunala Kranj, in sicer za obdelavo in odlaganje mešanih komunalnih odpadkov. Za odločitev, da se bo to poslej dogajalo v jeseniškem podjetju JEKO-IN, so glasovali župani Mestne občine Kranj ter občin Naklo, Šenčur, Preddvor in Jezersko (župana občin Medvode in Cerklje sta se vzdržala), so nam v četrtek sporočili iz Komunale Kranj.

Lastniki Komunale so izbirali med dvema ponudnikoma, JEKO-IN z Jesenic in RCERO iz Ljubljane, poleg cene pa so pri odločitvi odtehtali tudi boljši logistični pogoji.

»Izbira izvajalca za obdelavo in odlaganje mešanih komunalnih odpadkov je potekala med dvema možnima ponudnikoma teh storitev, in sicer za sklenitev enoletne pogodbe oz. do zaključka podelitve koncesije z javnim razpisom. Svet ustanoviteljev se je odločil za finančno ugodnejšo ponudbo javnega komunalnega podjetja JEKO-IN z Jesenic. Ponudnik je poleg nižje cene prevzema odpadkov (ponudbena cena podjetja JEKO-IN znaša 119 evrov na tono, podjetja RCERO pa 124 evrov na tono) ponudil tudi boljše logistične pogoje, tako da za letno količino odpadkov (približno 10.000 ton) razlika na letnem nivoju znaša približno 90.000 evrov. Po preteku prehodne pogodbe se bo izvedel javni razpis za dodelitev koncesij obeh gospodarskih javnih služb za obdobje največ 10 let. Najpomembnejše merilo pri izboru bo cena celotne storitve, vključujoč logistiko do centra, in dolgoročna stabilnost cene oz. zaveza izvajalca, da se ponudbena cena v obdobju veljavnosti koncesije ne bo zviševala,« izbiro pojasnjujejo pri javnem podjetju Komunala Kranj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 24. maj 2013 / 07:00

Janova zlata sedmica

Športno društvo Zagon iz Kranja je praznovalo deseto obletnico delovanja, Stari orli so v Sebenjah leteli že petič, medvoški pevski lovec se je poslovil, Jan Plestenjak pa dosegel magično sedmico.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 17. januar 2016 / 21:26

Predlagajo plačila za pašo

Kmetijsko ministrstvo predlaga s spremembo programa razvoja podeželja tudi plačila za pašo goved in drobnice. Letos bo tudi leto razpisov, ministrstvo naj bi jih samo v prvem polletju objavilo devet.

Kultura / nedelja, 17. januar 2016 / 21:25

Basle ali basni za odrasle

Da basni niso le zgodbice, v katerih živalim dajemo človeške lastnosti in so namenjene otrokom, so prepričani v KUD Fofité.

Preddvor / nedelja, 17. januar 2016 / 21:23

V Vokah najprej nogometno igrišče

V Preddvoru je končana javna razprava o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za športni park Voke. Gradili naj bi ga dvofazno, najprej pa bo zgrajena dovozna cesta.

Bled / nedelja, 17. januar 2016 / 21:22

Še bolj se približati željam gostov

V Turizmu Bled so konec lanskega leta uspešno uvedli nov rezervacijsko-informacijski sistem Feratel, prek katerega gostom omogočajo ne samo rezervacije, ampak tudi dodatne storitve in pakete.

Gospodarstvo / nedelja, 17. januar 2016 / 21:21

Upokojeni podjetniki v dvomih

Upokojeni podjetniki imajo do konca januarja čas, da uskladijo dvojni status z lani spremenjenim zakonom.