Sladko življenje Jelene Vadnjal
Od radijke in televizijke do mojstrice sladkih okusov in čarobnih tort, ki vabijo … Jelene se spominjamo predvsem s Kanala A. To je bil čas, ko je kanal začenjal s svojim programom in Jelena je bila takrat eden njegovih prepoznavnejših voditeljskih obrazov. »Letos mineva dvajset let od mojih prvih medijskih korakov,« pove sicer Velenjčanka Jelena Kovačević, danes poročena Vadnjal, tudi že mama, ki je v resničnem življenju svoj hobi spremenila v sladko poslanstvo.
Večina Velenjčanov Jeleno pozna pod vzdevkom Pika. »Gre za moje 'umetniško' radijsko ime, ki sem ga skoraj deset let uporabljala na radiu Moj radio.«
In za Velenjčane je ostala Pika.
Letos mineva že dvajset let od njenih medijskih začetkov. Najprej je delala na radiu Velenje, v študentski oddaji V imenu sove, potem se je po treh letih preselila na Moj radio, kjer sta s sodelavcem Borutom Justinom (Tom Tom) kar deset let delala različne radijske vsebine. »Sva nekako začetnika radijskih parov – takrat je namreč večina moderatorjev delala solo.« Sledila je televizija. Prve televizijske izkušnje je nabirala na lokalni radijski postaji VTV in enkrat vmes dobila vabilo na avdicijo za voditeljico oddaje E+ na Kanalu A. »Iskreno: težko sem se spravila na avdicijo, saj sem predvidevala, da je vse že dogovorjeno in se mi je zdelo škoda zapravljati čas za vožnjo v Ljubljano. Borut me je prepričal, da sem šla, za kar sem mu še danes hvaležna.«
Udeležila se je avdicije, se prebila do zadnjega kroga in njeno delo pred kamerami se je začelo. »Delo, ki ga obožujem in mi je od vseh mojih medijskih 'služb' najbolj pri srcu.«
Kasneje se je srečala še z delom glavne in odgovorne urednice radia Antena, pa revije Joy, vmes skrbela za PR za glasbenike, kot so skupina Šank Rock, 6pack Čukur, Leeloojamais, pa za Slovenijo za festival Exit (Novi Sad, Srbija) – kar še vedno počne. »Nimam miru, obožujem akcijo in izzive.«
Hobi je spremenila v življenjski izziv
Nekje vmes je odkrila posebno ljubezen: peko sladic. Že odkar pomni, jo je zanimalo vse, kar je povezano s peko, s sladicami. »Mama je bila odlična učiteljica na tem področju. Že v osnovni šoli sem začela eksperimentirati z recepti in sestavinami. Čeprav sem vedno rada pekla, si niti v sanjah nisem predstavljala, da bo kraljestvo sladic postalo moj glavni karierni izziv. Velikokrat sem slišala spodbude, da bi morala odpreti svojo slaščičarno, a sem vedno odmahnila z roko in navrgla, da 'zdaj še ni pravi čas'.«
Peka sladic je bila in še vedno je njen hobi, o katerem nikoli ni veliko govorila. »Meni se je namreč zdelo, da 'itak' vsaka ženska zna peči.« Po dvajsetih letih dela v medijih pa se je po rojstvu hčerke Miše Zarje vprašala, kaj bi rada počela v nadaljevanju, v čem resnično uživa, in izkazalo se je, da je to ravno peka sladic.
Bila je ljubezen na prvi (sladki) ugriz
Je samouk in kot kaže, ji je bil občutek za peko položen že v zibko. Ker je pač potrebno, je opravila nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK) za izdelavo slaščic, kruha, pekovskih izdelkov in testenin. »Kuharskih knjig ne prebiram, saj veliko raje eksperimentiram in delam po svoje. Preizkušam nove recepte ali jih ustvarjam. Za gledanje kuharskih oddaj mi večinoma zmanjka časa, če pa že imam minuto ali dve, z veseljem pogledam kakšno kuharsko-popotniško oddajo Anthonyja Bourdaina. Če dobim izziv, sem še toliko bolj vesela. Eden zadnjih izzivov so bili Jackovi poljubčki, kjer je sodelavec Gregor predlagal dve sestavini – belo čokolado in Jack Daniels in sem si morala izmisliti recept. Po odzivih sodeč, mi je uspelo.«
Najbolj iskrena okuševalca Jeleninih sladic sta zagotovo njena hči Miša Zarja in soprog Simon, ki ga ravno tako poznamo s televizijskega ekrana pa tudi kot izvrstnega glasbenika: je pevec in kitarist skupine CoverLover.
Jelena svoje najljubše sladice nima, niti okusa, se pa ne brani tujih sladkih grižljajev, da vidi, kaj in kako delajo drugi. Tako lahko vsaj pohvali ali kritizira. Trendom ne sledi. »Rada sem samosvoja, unikatna, drugačna. In to velja tako za moj slog kot tudi sladice. Da sem pri slednjih očitno na pravi poti, je dokaz, da je moj način okraševanja tort v obliki lune v zadnjih mesecih nenormalno veliko kopiran, kar si seveda štejem v čast.«
Sladice in pivo
Ljubezennaprviugriz.si je Jelenin spletni naslov, kjer lahko naročite nekaj za svoj okus ali pa sladkosti okušate v Hiši piva in kulinarike Katrca v ljubljanski Rožni dolini, s katero sodeluje od jeseni. Ravno v času našega pogovora se je pripravljala za neke vrste 'sladki maraton', kot je poimenovala dogajanje. Kombinirala je sladice in pivo. To je bil zanjo še dodaten izziv, ampak ravno v izzivih Jelena neizmerno uživa. In tako je nastal pivomisu oziroma tiramisu v pivski preobleki; pa fina dama, kjer je združila temno pivo in čokoladno torto; ustvarila je čokoladno-karamelno promenado, kjer se je znameniti browni srečal s pivom, oreščki in karamelo ...
Peče in skreira recimo tudi brezglutensko sladico, a sama še vedno prisega na tiste z jajci, belim sladkorjem in maslom. Receptov ne skriva, pač pa jih redno objavlja na blogu, ki je del njene spletne prodajalne.
»Vsake sladice se lotim z istim zanosom, veseljem in pri delu res uživam. Mi pa dosedanje medijske izkušnje zelo veliko pomagajo pri mojem sladkem ustvarjanju: moram biti dobro organizirana, kreativna; marketinško moram znati stvari 'zapakirati' in narediti še dober PR.«
Kljub svoji ljubezni do medijev je v radijske vode ne vleče več. Sicer se drži reka 'nikoli ne reci nikoli', vendar odkar je nehala delati kot radijska moderatorka, za mikrofon ni več sedla. S televizijo je morda drugače. Na tem področju se nekaj dogaja, vendar je Jelena okoli tega še skrivnostna. Ravno tako tudi okoli načrtov za prihodnje leto. Teh ima temperamentna in nasmejana ljubiteljica peke kar nekaj. Zaupala nam je, da do konca leta 2016 načrtuje izpostavo spletne prodajalne z izdelki za dekoracijo sladic tudi na Hrvaškem pa knjigo z recepti sladic, ki jih ustvarja za Katrco.