Nežka Demšar že šestnajst let peče kruh in pecivo.

Za praznike speče sto potic

Nežka Demšar s kmetije Pr' Dimšarji v Krnici pri Novakih se v okviru dopolnilne dejavnosti že šestnajst let ukvarja s peko kruha in peciva. Za božično-novoletne praznike speče okrog sto potic.

Na hribovski kmetiji Pr' Dimšarji, na kateri gospodari Nežkin mož Drago, obdelujejo 22 hektarjev zemljišč, od tega je približno polovica kmetijskih, ostalo je gozd. Redijo do 24 goved, predvsem krav dojilj, ki pa jih zaradi velike razdrobljenosti zemljišč in oddaljenosti parcel ni možno pasti. Večina zemljišč je v strmini, z agromelioracijami so jih precej izboljšali, tako da je ročnega dela občutno manj kot nekdaj. V gozdu jim je lani veliko škode povzročil žled, letos se je v iglastih sestojih še močno razširil lubadar. »Če bo lubadar tudi prihodnje leto tako močno napadel drevje kot letos, se bojim, da bomo v gozdovih ostali brez smreke,« pravi Nežka. Na kmetiji so razmišljali tudi o tem, da bi prešli na ekološko kmetovanje, a se za to niso odločili, ker bi v hlevu težko uredili izpust za živino.

Krnice pri Novakih – Nežka izvira iz Gorenje Žetine, z Andrejonove kmetije, kjer se je navadila kmečkega dela in življenja, zdaj je že petindvajset let v Krnici pri Novakih, kamor se je primožila na kmetijo Pr' Dimšarji. Izučila se je za šiviljo in se zaposlila v škofjeloškem Kroju, a potlej je zaradi otrok in družinskih obveznosti ostala doma. Takrat je začela razmišljati o tem, kaj bi še počela, da bi zaslužila kakšen dodatni »dinar«. To, da je že njena mama imela veselje do peke in da je tudi sama rada pekla kruh in pecivo, je očitno pretehtalo, da je pred šestnajstimi leti na kmetiji registrirala dopolnilno dejavnost peka kruha in peciva ter izpolnila tudi vse sanitarne in druge zahteve. »Na začetku sem izdelke prodajala na tržnicah, ki jih je organizirala Razvojna agencija Sora. Tam so ljudje spoznali moje izdelke, postopoma sem začela dobivati naročila,« se svojih začetkov spominja Nežka in ob tem priznava, da ji doslej še nikoli ni bilo žal, da je pustila službo v Kroju in se »zaposlila« na domači kmetiji. Tako ko vsak poklic in vsako delo ima tudi peka dobre in slabe strani. Ni ji vedno lahko vstati sredi noči in peči kruh, ni ji lahko, ko zapade sneg in se mora po strmi, ovinkasti cesti s kruhom in pecivom odpraviti na pot v dolino ...

Kruh peče ponoči

Peče več vrst kruha, največ povpraševanja je po belem, polbelem in polnozrnatem, ter več vrst potic – orehovo, pehtranovo, makovo in potratno, za katero že ime pove, da je bogata z nadevom. Med piškoti različnih vrst in oblik kupci največ povprašujejo po orehovih rogljičkih, v zadnjem času so v modi orehove palčke s čokolado. Ves kruh speče v krušni peči (letos ima novo), tudi večino potic. Kruh peče trikrat na teden, vedno ponoči. V noči s četrtka na petek speče največ hlebcev, takrat spi ponoči le kakšno uro, sveže pečen kruh pa že zjutraj odpelje v »domače kotičke« loške kmetijsko-gozdarske zadruge in k drugim naročnikom. Za prodajo na tržnici nima več časa, čeprav je bila to, kot pravi, dobra izkušnja, saj je v stiku z neposrednimi kupci lahko slišala različna mnenja o izdelkih.

Potica – dobra in lepa

V božično-novoletnem času je še zlasti veliko povpraševanje po potici. Lani jih je v tem času spekla okrog sto in tudi letos jih ni bilo nič manj. »Vsako leto je več naročil. Ljudje vse manj pečejo sami. Nekateri ob velikih službenih obveznostih za to nimajo časa, drugi imajo s peko potice slabo izkušnjo in se jo neradi lotijo sami, tretji ugotavljajo, da je zelo majhna razlika med ceno sestavin in ceno potice,« pravi Nežka in poudarja, da ljudje ob vse hujšem tempu vse več »dajo« na praznik. Del teh praznikov je tudi praznično obložena miza, na kateri ne sme manjkati potica, ki mora biti dobra, okusna, z bogatim nadevom, lepa po izgledu in okrogle oblike. Nežka za svoje potice nima posebnega recepta in nobenih skrivnosti, pravi pa, da so zelo pomembne sestavine. Brez dobrih orehov ni dobre orehove potice. Orehov ima doma premalo, a dobi jih od okoliških kmetov in po potrebi tudi iz Prekmurja.

Nežka se, kot pravi, dobro zaveda, da tudi v službah ni rožnato in da nekateri zaslužijo zelo malo, zato je zadovoljna, da se lahko preživlja s peko kruha in peciva, pa četudi pekovski kruh ni lahko zaslužen. Peče tudi ponoči, najbolj dela tedaj, ko se drugi pripravljajo na praznike, razvaža izdelke tudi v težavnih vremenskih razmerah ... »Če bi lahko naredila več, bi lahko še več prodala. Domača, lokalno pridelana hrana postaja vse bolj cenjena,« ugotavlja in poudarja, da ji pri delu pomagajo tudi domači in da bo dejavnost razširila le, če bo za to pokazal zanimanje tudi kdo od njenih petih otrok, ki so stari od 12 do 23 let. Vesela je, da so kupci zadovoljni in da se vračajo pa tudi tega, ko sliši, da so njeno potico jedli že v Ameriki, v Angliji ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 5. februar 2014 / 13:42

Še danes rada rešuje križanke

Neža Kralj iz Grahovš je 13. januarja dopolnila okroglih devetdeset let, zato so jo obiskali člani RK Lom in ji zaželeli vse dobro, predvsem pa veliko zdravja. »Povedala nam je zelo veliko zanimivi...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 14. marec 2019 / 22:41

Bohinjski hoteli Damianu Merlaku

Propadajoče bohinjske hotele, ki so predstavljali dolgoletni nerešljiv gordijski vozel in coklo bohinjskemu turizmu, je od Zmaga Pačnika odkupil kriptomilijonar Damian Merlak.

Kronika / četrtek, 14. marec 2019 / 22:38

Skesani Lović želi nižjo kazen

Na kranjskem okrožnem sodišču se je v petek nadaljevalo sojenje Francu Kleindienstu in njegovi ženi Glorii, ki jima obtožnica očita povzročitev posebno hude telesne poškodbe, zaradi katere je lani na...

Rekreacija / četrtek, 14. marec 2019 / 22:38

Kuhar končal kariero, a ostaja v športu

Turni smučar in gorski tekač Nejc Kuhar je končal svojo dolgoletno tekmovalno športno pot, na kateri je dosegel številne uspehe in oral ledino slovenskega tekmovalnega turnega smučanja na visoki ravni...

Razvedrilo / četrtek, 14. marec 2019 / 22:38

Sanjska Kranjska

Kranjsko Goro ljubkovalno imenujejo tudi sanjska Kranjska. Za konec tedna je gostila tekmovalni snežni cirkus ter obilico zabave: četrti Grubin memorial, Pokal Vitranc in Q Max Party.

Zanimivosti / četrtek, 14. marec 2019 / 22:37

Vsakdanji predmeti, nevsakdanje zgodbe

Ob osmem marcu, mednarodnem dnevu žensk, so v Škofji Loki za en sam večer ustvarili priložnostni muzej, ki so ga poleg organizatork ustvarjale tudi obiskovalke. Razstavile so vsakdanje predmete, ki sk...