Za polno silvestrsko mizo

Dve ideji za hitro pripravo sladice za silvestrski večer, ki ju serviramo poleg piškotov in jih lahko jemo tudi z rokami.

Za pripravo čokoladne rulade z vaniljevo kremo potrebujemo: za testo: 4 jajca, 10 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 10 dag moke, 2 žlici čokolade v prahu, 2 žlici orehov; za nadev: 3 dl mleka, 1 vanilin puding, 1 vanilin strok, 1 jajce, 3 žlice sladkorja, 3 žlice ruma, 10 dag masla.

Priprava testa: Rumenjake ločimo od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. Moko zmešamo s kakavom in orehi, sladkor pa z vaniljevim sladkorjem. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem ter nato rumenjakovo maso na rahlo vmešamo v sneg. Postopoma dodajamo še moko s kakavom. Pekač pokrijemo s peki papirjem ter na papir enakomerno nanesemo testo. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut. Pečenemu biskvitu previdno odstranimo papir za peko in ga ohladimo.

Priprava kreme: Puding zmešamo s sladkorjem in mu prilijemo mleko ter premešamo. Preostalo mleko zavremo, vanj nastrgamo vaniljeva semena iz vaniljevega stroka in v njem skuhamo puding. Ko se puding nekoliko ohladi, prilijemo rum ter do konca ohladimo. Maslo narežemo na manjše kocke in ga malce stepemo. Počasi mu dodajamo ohlajen puding. Mešamo, dokler ne dobimo gladke mase.

Ohlajen biskvit po celotni površini enakomerno namažemo z vaniljevo kremo ter zavijemo v rulado.

Nasvet: Namesto vaniljevega stroka lahko uporabimo tudi samo vanilin sladkor, vendar okus po vanilji ne bo tako izrazit. Za maslo je priporočljivo, da je nekaj časa na sobni temperaturi.

Za pripravo kokosovega peciva iz beljakov potrebujemo: 4 beljake, 80 g sladkorja, 2 žlici moke, 100 g kokosove moke, 50 g temne čokolade, 50 g orehov ali drugih oreščkov, 50 g suhega sadja.

Beljake stepemo v trd sneg in vanj vmešamo sladkor. Primešamo moko ter nato kokosovo moko. Nazadnje dodamo še na koščke narezano čokolado, oreščke in suho sadje. Maso vlijemo v podolgovat pekač, ki ga dobro premažemo z oljem ali maslom. Pečemo v pečici, ogreti na 160 °C, približno 30 minut. Ali je pecivo pečeno, preverimo z zobotrebcem: zobotrebec zapičimo v biskvit in če na njem ni vidnih ostankov, je pečen.

Nasvet: Peka tega peciva pride še posebej prav, kadar nam ostajajo beljaki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 21. maj 2019 / 14:01

Odbojkarji zbrani v Kranjski Gori

Kranjska Gora – Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je minuli konec tedna zbrala v Kranjski Gori in začela priprave na letošnjo sezono, v kateri varovance novega selektorja Alberta Giulian...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 17. november 2007 / 07:00

Množični shod za boljše plače

Po oceni organizatorjev se je delavskega shoda v Ljubljani udeležilo okoli 70 tisoč ljudi.

Splošno / sobota, 17. november 2007 / 07:00

Slovo od vrtnih del

Rast v naravi se ustavlja in tudi trajnice se pospešeno pripravljajo na zimski počitek.

Splošno / sobota, 17. november 2007 / 07:00

Vzdržljivi in pisani materiali

Otroška soba naj bo vzdržljiva in lepa na pogled. Če je le mogoče, naj si otrok sobo izbere sam.

Splošno / sobota, 17. november 2007 / 07:00

Sestavljen dnevni prostor

V dnevni sobi nova kaminska peč za mrzle zimske dni.

Splošno / sobota, 17. november 2007 / 07:00

Kako energetsko varčna je vaša hiša

Ob različni porabi goriva v različnih stavbah, se ljudje večkrat vprašujemo, ali je poraba energije za naš primer ustrezna ali ne. Kako izbrati pravi kriterij?