Coco Chanel na osmih tačkah

Ko mi pripovedujejo, da imajo Coco Chanel na osmih tačkah, si jaz živo predstavljam fantazijsko mačko z osmimi tačkami med knjižnimi listi, oblečeno v puhast Chanelov kostimček z zlatimi gumbi, iz katerega štrli dolg rep in je v sorodu z Garfieldom. Ko pridem na obisk, o kakšnem Chanelovem kostimčku ni ne duha ne sluha. Coco Chanel sta mačji sestrici. Ena je Coco in druga Chanel. Štirimesečnici imata sicer isto mamo in prihajata iz zavetišča. Sta zelo razigrani. Coco ima gosto rjavkasto lisasto dlako, ki srši, kot bi sedela na električni žici, Chanel pa ima dlako kot počesano. Ena ima lice naivke, druga pa premetenke. Ko se igrivo ravsata za nekakšnim cvilečim klobčičem, ki naj bi bil kopija miške, ugotavljam, katera je bolj bojevita, a ne ugotovim, ker je vse sijoče rjavkasto. Hitro sta se udomačili in se me ne bojita preveč. Celo to že vesta, da na mizo ne smeta. Vnuka me nesramno izzivata: »A bo tudi Coco Chanel dobila darilo od Dedka Mraza?« Ima me, da bi jima kaj zabrusila, a imam druge skrbi, kako uskladiti praznični jedilnik na nemesni in mesni del sicer pri dveh mizah … Ko gledam puhici, kako se elegantno poženeta vsaka na svojo stran, mi je jasno: predjed in »zajed« bosta enaki za vse, potem pa za ene polnjen puran, za druge pa lotarinška pogača z zelenjavo. Dve pečici? Imam. Mačja darila – še nimam. Glede na ime ne bodo poceni. Kakšna skrb!

Gobova pašteta

Za približno 6 oseb potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 2 sesekljani čebuli, 1 žlico olja, 4 stroke česna, 900 g svežih gob (šitake, rjavi šampinjoni), 3 žlice sesekljanega peteršilja, 1 žlico sesekljanega svežega rožmarina, 2 žlici limoninega soka, 200 grobo naribanega suhega belega kruha ali 200 g finih belih drobtin.

Čebulo sesekljamo in steklasto popražimo. Dodamo strt česen in nalistane gobe. Dušimo 20–30 minut, da voda izpari. Posodo potegnemo z ognja. Dodamo peteršilj, rožmarin, limonin sok in drobtine ter zmešamo, da dobimo lepljiv cmok. Ohladimo.

Pečico ogrejemo na 200°. Listnato testo razvlečemo in razrežemo na štiri enake kose. Na en kos damo polovico nadeva in pustimo 2,5 cm robu. Prekrijemo z drugo ploščo testa. Robove prepikamo z vilicami, da se dobro sprimejo. Postopek ponovimo. V pekač damo kos papirja za peko, da se prilega dnu. Nanj položimo obe gobovi pašteti in pečemo od 20 do 30 minut, da se naredi hrustljava zlatorumena skorjica. Postrežemo z motovilcem v solati in po želji dodamo še trdo kuhana jajca.

Preprosta pomarančna krema

Za 4-6 oseb potrebujemo: 4 pomaranče, 500 g puste skute, 4 žlice mineralne vode, 2 žlici medu, 1 žlico pomarančnega likerja ali amaretta po želji, 4–6 kepic pomarančnega sladoleda po želji.

Dve pomaranči prerežemo in iztisnemo sok. Drugi dve olupimo in filiramo, se pravi s krhljev z ostrim nožem odstranimo kožico. Sok prestrežemo.

Skuto penasto umešamo z mineralno vodo, dodamo sok in med, po želji tudi liker. Primerne kozarce napolnimo v plasteh. Najprej krema, nato pomarančni krhlji, spet krema, krhlji, vrhnja plast mora biti krema, ki jo okrasimo s pomarančnim krhljem. Po želji dodamo tudi kepico pomarančnega sladoleda.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 27. julij 2012 / 07:00

Upokojenega nadškofa Cerkev umika iz Slovenije

Potem ko se je posvetna politika nekoliko unesla, pa so za vznemirjenje javnosti poskrbeli cerkveni krogi. Upokojeni nadškof Alojz Uran mora po nalogu Vatikana zapustiti Slovenijo.

Objavljeno na isti dan


Kultura / sobota, 26. maj 2018 / 18:15

Pesem štirih v Škrlovcu

Kranj – APZ France Prešeren Kranj pod vodstvom Fernanda P. Meijasa jutri, v nedeljo, 27. maja, ob 18. uri vabi v Stolp Škrlovec na koncert Pesem štirih – štirih pevskih skupin z Gorenjskeg...

Gospodarstvo / sobota, 26. maj 2018 / 18:13

Ugotavljali pristnost medu

Od osemnajstih vzorcev štirje niso bili skladni s predpisanimi zahtevami.

Gospodarstvo / sobota, 26. maj 2018 / 18:12

Medalje tudi za Meso Kamnik in Galjota

Kamnik – V okviru priprav na mednarodni kmetijsko živilski sejem Agra v Gornji Radgoni je že potekalo ocenjevanje svežega mesa. Enajst proizvajalcev iz Slovenije in Hrvaške je na ocenjevanje dalo 6...

Gospodarstvo / sobota, 26. maj 2018 / 18:10

Najboljšim znaki kakovosti

Na razstavi Dobrote slovenskih kmetij je znak kakovosti, to je najvišje priznanje za prehranske izdelke s kmetij, prejelo tudi osem kmetij s širšega gorenjskega območja.

Kronika / sobota, 26. maj 2018 / 15:24

Bolnišnica s tožbo ni uspela

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je zavrnilo tožbeni zahtevek, ki ga je v višini 1,4 milijona evrov zoper nekdanje vodstvo vložila Splošna bolnišnica Jesenice. Ta se bo na sodbo pritožila.