Ježki

Tako simpatični piškoti, da jih sprva kar nočemo pojesti, ker jih nočemo poškodovati. Vendar ko se lotimo prvega, ne mine dolgo časa, dokler ne zgine še tisti zadnji.

Za pripravo ježkov potrebujmo: 400 g pšenične bele moke, 100 g ostre moke, 150 g mletega sladkorja, 250 g masla, 2 rumenjaka, 1 vanilin sladkor, 1 limonin sladkor, tri četrtine pecilnega praška, 120 g mletih orehov, lupinico polovice limone.

Za okrasitev: 200–300 g jedilne čokolade, 3 žlice olja, 200 g kokosa.

Obe moki presejemo in primešamo. Potresemo z vaniljevim, limoninim in navadnim sladkorjem. Dodamo limonino lupinico in orehe. Vse suhe sestavine premešamo. Na sredini naredimo jamico, kamor dodamo rumenjaka. Maslo narežemo na manjše kocke ter ga razporedimo okrog jamice. Iz sredine proti robu vgnetemo testo. Če je testo preveč lepljivo, po­tresemo še z malo moke. Testo pokrijemo s folijo in ga pustimo počivati na hladnem 30 minut. Iz ohlajenega testa trgamo za malo več kot oreh velike kose testa. Z rokami oblikujemo kroglice, ki jih na eni strani stisnemo in potegnemo malo navzven, da dobimo gobček ježka. Ježke polagamo na pekač, pokrit s papirjem za peko. Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 minut. Pečene pustimo, da se ohladijo. Med tem časom pripravimo čokolado za okrasitev. Le-to nalomimo na manjše kose in jo damo v manjšo posodico ali skodelico ter prilijemo olje. V večjo posodo nalijemo toliko vode, da doseže malo več kot 2 centimetra višine posode. Vanjo damo lonček s čokolado in pristavimo na štedilnik. Ko se čokolada začne topiti, jo stalno mešamo, dokler se ne stopi do konca in postane lepo tekoča. Na krožnik stresemo kokos. Vsak ježkov piškot primemo za smrček, pomočimo trup v čokolado in ga nato takoj povaljamo v kokosu. Ježke odlagamo na papir za peko, da se čokolada ohladi. Nazadnje ježkom naredimo še oči, tako da kapnemo dve kapljici čokolade malo višje od smrčka, in smrček, tako da kapnemo eno kapljico čokolade na konico smrčka.

Nasvet: Sestavine naj bodo sobne temperature. Za oblikovanje oči si lahko pomagamo tudi tako, da iz papirja za peko naredimo tulec z zelo majhno odprtinico in vanj nalijemo čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / petek, 27. julij 2012 / 07:00

Gradnje po krajevnih skupnostih

Prebiram vašo, županovo besedo, v Kranjskem glasu o napovedanih manjših gradnjah po krajevnih skupnostih Mestne občine Kranj. Imate prav, da je vsaka investicija v krajevnih skupnostih velikega pomena...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 5. februar 2017 / 18:20

Peš na otok

Fotografija je zelo zgovorna. Blejski otok ste v tem zimskem času lahko obiskali peš. Zimski mraz je opravil svoje in debela ledena plast je bila dovolj trdna, da je bilo to mogoče. Za raz...

Nasveti / nedelja, 5. februar 2017 / 18:01

Legendarna gospa Aja

Petnajst gramov manj kot dve kili tehta moja zadnja praktična igrača, ki nosi naslov Das grosse Frankfurter Kochbuch/Velika frankfurtska kuharica – luksuzna oprema. Ob prelistavanju me spomni na sp...

Preddvor / nedelja, 5. februar 2017 / 17:59

Končno imajo svet zavoda

V Preddvoru so ta teden končno konstituirali Svet zavoda Osnovna šola Matije Valjavca Preddvor, brez katerega so bili od lanske jeseni. Razrešili tudi ravnateljico Teo Dolinar.

GG Plus / nedelja, 5. februar 2017 / 12:07

Blaž Crobath – Prešeren s sodobniki in Luiza Pesjak

Med zanimivimi Prešernovimi sodobniki je bil tudi odvetnik in politik Blaž Crobath, ki se je rodil v Železnikih 4. februarja 1797. S Prešernom sta prijateljevala že v študentskih letih na...

GG Plus / nedelja, 5. februar 2017 / 12:03

Živa pride k hiši

S sogovorniki se najpogosteje pogovarjam o preteklosti. Četudi je v njej marsikaj bolelo, pa čas pripomore, da se misli zbistrijo, rane pa zacelijo. Pri Katici je bilo drugače. Želela mi je pripove...