Ježki

Tako simpatični piškoti, da jih sprva kar nočemo pojesti, ker jih nočemo poškodovati. Vendar ko se lotimo prvega, ne mine dolgo časa, dokler ne zgine še tisti zadnji.

Za pripravo ježkov potrebujmo: 400 g pšenične bele moke, 100 g ostre moke, 150 g mletega sladkorja, 250 g masla, 2 rumenjaka, 1 vanilin sladkor, 1 limonin sladkor, tri četrtine pecilnega praška, 120 g mletih orehov, lupinico polovice limone.

Za okrasitev: 200–300 g jedilne čokolade, 3 žlice olja, 200 g kokosa.

Obe moki presejemo in primešamo. Potresemo z vaniljevim, limoninim in navadnim sladkorjem. Dodamo limonino lupinico in orehe. Vse suhe sestavine premešamo. Na sredini naredimo jamico, kamor dodamo rumenjaka. Maslo narežemo na manjše kocke ter ga razporedimo okrog jamice. Iz sredine proti robu vgnetemo testo. Če je testo preveč lepljivo, po­tresemo še z malo moke. Testo pokrijemo s folijo in ga pustimo počivati na hladnem 30 minut. Iz ohlajenega testa trgamo za malo več kot oreh velike kose testa. Z rokami oblikujemo kroglice, ki jih na eni strani stisnemo in potegnemo malo navzven, da dobimo gobček ježka. Ježke polagamo na pekač, pokrit s papirjem za peko. Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 minut. Pečene pustimo, da se ohladijo. Med tem časom pripravimo čokolado za okrasitev. Le-to nalomimo na manjše kose in jo damo v manjšo posodico ali skodelico ter prilijemo olje. V večjo posodo nalijemo toliko vode, da doseže malo več kot 2 centimetra višine posode. Vanjo damo lonček s čokolado in pristavimo na štedilnik. Ko se čokolada začne topiti, jo stalno mešamo, dokler se ne stopi do konca in postane lepo tekoča. Na krožnik stresemo kokos. Vsak ježkov piškot primemo za smrček, pomočimo trup v čokolado in ga nato takoj povaljamo v kokosu. Ježke odlagamo na papir za peko, da se čokolada ohladi. Nazadnje ježkom naredimo še oči, tako da kapnemo dve kapljici čokolade malo višje od smrčka, in smrček, tako da kapnemo eno kapljico čokolade na konico smrčka.

Nasvet: Sestavine naj bodo sobne temperature. Za oblikovanje oči si lahko pomagamo tudi tako, da iz papirja za peko naredimo tulec z zelo majhno odprtinico in vanj nalijemo čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. avgust 2007 / 07:00

Dobička ne bodo delili

Spodnje Gorje - Delničarji družbe Elmont Bled bodo na skupščini 28. avgusta sklepali o uporabi bilančnega dobička, o uskladitvi statuta z zakonom o gospodarskih družbah in o prod...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / petek, 16. maj 2014 / 00:52

Tanja odgovarja

Spoštovani! Nimam navade spraševati neznancev za po­moč, a res mi je hudo in ne vem več, kako naprej. Danes dobim Gorenjski glas in trenutna stiska ter prejokano jutro me je napotilo k vam...

Nasveti / petek, 16. maj 2014 / 00:52

Zdrave palačinke

Le kdo ne pozna palačink? Pripravimo jih zelo hitro in lahko jih nadevamo z različnimi nadevi. Primerne so tako za zajtrk kot za kosilo, večerjo, malico, sladico … Da bomo do­bro služili našemu zdr...

Zanimivosti / petek, 16. maj 2014 / 00:50

Če država ne pomaga dovolj

Veliko je humanitarnih prireditev, s katerimi državljani vsak po svojih močeh pomagajo posameznikom in družinam, ki so v hudih socialnih stiskah. Je prav, da se s prireditvami in donacijami rešujejo s...

Kronika / četrtek, 15. maj 2014 / 23:10

V Hrastjah umrl motorist

Kranj - Danes okoli 18.30 je v Hrastjah pri Kranju v hudi prometni nesreči umrl 35-letni motorist iz okolice Tržiča. V ogledu so prometni policisti ugotovili, da je zaradi neprilagojene hi...

Razvedrilo / četrtek, 15. maj 2014 / 16:32

Gasilci presenetili mladoporočenca

Sončna majska poročna sobota bo v lepem spominu ostala Tini in Silvu Skledar, saj sta poleg številnih stiskov rok, poljubov in čestitk doživela prav poseben sprejem po poročnem obredu v starem delu...