Ježki

Tako simpatični piškoti, da jih sprva kar nočemo pojesti, ker jih nočemo poškodovati. Vendar ko se lotimo prvega, ne mine dolgo časa, dokler ne zgine še tisti zadnji.

Za pripravo ježkov potrebujmo: 400 g pšenične bele moke, 100 g ostre moke, 150 g mletega sladkorja, 250 g masla, 2 rumenjaka, 1 vanilin sladkor, 1 limonin sladkor, tri četrtine pecilnega praška, 120 g mletih orehov, lupinico polovice limone.

Za okrasitev: 200–300 g jedilne čokolade, 3 žlice olja, 200 g kokosa.

Obe moki presejemo in primešamo. Potresemo z vaniljevim, limoninim in navadnim sladkorjem. Dodamo limonino lupinico in orehe. Vse suhe sestavine premešamo. Na sredini naredimo jamico, kamor dodamo rumenjaka. Maslo narežemo na manjše kocke ter ga razporedimo okrog jamice. Iz sredine proti robu vgnetemo testo. Če je testo preveč lepljivo, po­tresemo še z malo moke. Testo pokrijemo s folijo in ga pustimo počivati na hladnem 30 minut. Iz ohlajenega testa trgamo za malo več kot oreh velike kose testa. Z rokami oblikujemo kroglice, ki jih na eni strani stisnemo in potegnemo malo navzven, da dobimo gobček ježka. Ježke polagamo na pekač, pokrit s papirjem za peko. Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 minut. Pečene pustimo, da se ohladijo. Med tem časom pripravimo čokolado za okrasitev. Le-to nalomimo na manjše kose in jo damo v manjšo posodico ali skodelico ter prilijemo olje. V večjo posodo nalijemo toliko vode, da doseže malo več kot 2 centimetra višine posode. Vanjo damo lonček s čokolado in pristavimo na štedilnik. Ko se čokolada začne topiti, jo stalno mešamo, dokler se ne stopi do konca in postane lepo tekoča. Na krožnik stresemo kokos. Vsak ježkov piškot primemo za smrček, pomočimo trup v čokolado in ga nato takoj povaljamo v kokosu. Ježke odlagamo na papir za peko, da se čokolada ohladi. Nazadnje ježkom naredimo še oči, tako da kapnemo dve kapljici čokolade malo višje od smrčka, in smrček, tako da kapnemo eno kapljico čokolade na konico smrčka.

Nasvet: Sestavine naj bodo sobne temperature. Za oblikovanje oči si lahko pomagamo tudi tako, da iz papirja za peko naredimo tulec z zelo majhno odprtinico in vanj nalijemo čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 29. junij 2010 / 07:00

Gorenjski glas

Gorenjski glas, 29. junij 2010, št. 51

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 10. december 2008 / 07:00

Tragičen konec miklavževanja

V prometnih nesrečah so minuli konec tedna umrli osemnajstletnik iz Struževega, 21-letnik s Pšate in petdesetletnik iz Vodic.

Kranj / sreda, 10. december 2008 / 07:00

Nova neprofitna stanovanja

Kranjski župan Damijan Perne je v ponedeljek najemnikom izročil ključe in pogodbe za 22 neprofitnih stanovanj v Struževem.

Gospodarstvo / sreda, 10. december 2008 / 07:00

Vzajemna napovedala zvišanje premije

Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna bo premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje verjetno zvišala marca ali aprila prihodnje leto.

Zanimivosti / sreda, 10. december 2008 / 07:00

Končal se je stražiški kulturni teden

Kulturni teden v Stražišču so v soboto s pesmijo in plesom zaključili pevke Dečve in savski folkloristi.

Škofja Loka / sreda, 10. december 2008 / 07:00

Izvirni pasijonski spominek

Škofja Loka - Novembra so v občini Škofja Loka objavili javni natečaj za izbor kakovostnih spominkov, ki jih bodo lahko uporabljali za zaščitni znak Škofjeloškega pasijona. Sredi...