Ježki

Tako simpatični piškoti, da jih sprva kar nočemo pojesti, ker jih nočemo poškodovati. Vendar ko se lotimo prvega, ne mine dolgo časa, dokler ne zgine še tisti zadnji.

Za pripravo ježkov potrebujmo: 400 g pšenične bele moke, 100 g ostre moke, 150 g mletega sladkorja, 250 g masla, 2 rumenjaka, 1 vanilin sladkor, 1 limonin sladkor, tri četrtine pecilnega praška, 120 g mletih orehov, lupinico polovice limone.

Za okrasitev: 200–300 g jedilne čokolade, 3 žlice olja, 200 g kokosa.

Obe moki presejemo in primešamo. Potresemo z vaniljevim, limoninim in navadnim sladkorjem. Dodamo limonino lupinico in orehe. Vse suhe sestavine premešamo. Na sredini naredimo jamico, kamor dodamo rumenjaka. Maslo narežemo na manjše kocke ter ga razporedimo okrog jamice. Iz sredine proti robu vgnetemo testo. Če je testo preveč lepljivo, po­tresemo še z malo moke. Testo pokrijemo s folijo in ga pustimo počivati na hladnem 30 minut. Iz ohlajenega testa trgamo za malo več kot oreh velike kose testa. Z rokami oblikujemo kroglice, ki jih na eni strani stisnemo in potegnemo malo navzven, da dobimo gobček ježka. Ježke polagamo na pekač, pokrit s papirjem za peko. Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 minut. Pečene pustimo, da se ohladijo. Med tem časom pripravimo čokolado za okrasitev. Le-to nalomimo na manjše kose in jo damo v manjšo posodico ali skodelico ter prilijemo olje. V večjo posodo nalijemo toliko vode, da doseže malo več kot 2 centimetra višine posode. Vanjo damo lonček s čokolado in pristavimo na štedilnik. Ko se čokolada začne topiti, jo stalno mešamo, dokler se ne stopi do konca in postane lepo tekoča. Na krožnik stresemo kokos. Vsak ježkov piškot primemo za smrček, pomočimo trup v čokolado in ga nato takoj povaljamo v kokosu. Ježke odlagamo na papir za peko, da se čokolada ohladi. Nazadnje ježkom naredimo še oči, tako da kapnemo dve kapljici čokolade malo višje od smrčka, in smrček, tako da kapnemo eno kapljico čokolade na konico smrčka.

Nasvet: Sestavine naj bodo sobne temperature. Za oblikovanje oči si lahko pomagamo tudi tako, da iz papirja za peko naredimo tulec z zelo majhno odprtinico in vanj nalijemo čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 11. december 2020 / 13:19

Policisti iščejo pobeglega voznika

Praprotno – Škofjeloški policisti iščejo neznanega voznika, ki je v torek okoli 7.45 na cesti Škofja Loka–Železniki pred naseljem Praprotno med prehitevanjem trčil z voznikom modrega suzuki ignisa....

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 24. februar 2009 / 07:00

Otroški parlament o ljubezni in spolnosti

Kranj - Ljubezen in spolnost je naslov letošnjega, že 19. medobčinskega otroškega parlamenta, ki bo potekal to sredo z začetkom ob 10. uri v prostorih Mestne občine Kranj. Srečan...

Prosti čas / torek, 24. februar 2009 / 07:00

Dobrodelni februar

Dvajseti rotarijski ples v Ljubljani je razveselil slikarja, filozofa in glasbenika, slovenska prestolnica je bogatejša za azijski pridih, za liposukcijo ne potrebujete vedno kirurškega posega, Samo V...

Kranj / torek, 24. februar 2009 / 07:00

Konec gorenjskih počitnic

Teden brezskrbnih užitkov na snegu in ledu se je iztekel, na Gorenjsko prihajajo počitnikarji iz osrednje Slovenije.

Kronika / torek, 24. februar 2009 / 07:00

Jeseničan podlegel hudim ranam

Planina pod Golico - S Policijske uprave Kranj so sporočili, da je danes zgodaj zjutraj v Kliničnem centru v Ljubljani umrl 39-letni Jeseničan, ki je v nedeljo padel z žičnice na...

Kronika / torek, 24. februar 2009 / 07:00

Nesreče

Prehitro v ovinek Goriče - V nedeljo ob 14. uri se je na regionalni cesti pri Goričah hudo ponesrečil 51-letni voznik osebnega vozila. Ko je iz...