Miške na krožniku
Nedeljski pozni zajtrk s kreativnim dodatkom ustvarjanja prazničnih voščilnic treh zagnanih žensk. Bilo bi ceneje, če bi jih šle kupit, a kadar človeka obsede nora kreativnost, je s pragmatičnostjo konec. Preden se je miza kot cirkuška maneža ozaljšala z vsemi mogočimi dodatki za vizitke »srečno 2016« – je bil pisan tudi (pozni) zajtrk. Avokado, ki je imel jajce namesto peške, pečen koromač, aranžiran v malce ovalno zvezdo, in na Izbranega željo »tudi kaj od živali«, čemur se preprosto reče – pršut. A do »živali« si prišel šele, ko si ugriznil ne v belo, ampak rožnato miš …
Koromačeva zvezda
Za 4 osebe potrebujemo: 2 velika koromača, 200 ml belega vina, 125 l čiste zelenjavne juhe, sol, sveže zmlet poper, 1 noževo konico muškatnega oreška, 4 žlice oljčnega olja, 2 žlici sesekljanega peteršilja, 60 g masla, 2 žlici drobtin, 1 žlico koromačevega zelenja, kuhinjski sukanec.
Koromač očistimo in odrežemo zelenje. Gomolja razrežemo na 1 cm debele rezine in jih prevežemo s sukancem, da pri kuhanju ne razpadejo. Belo vino in juho zavremo, začinimo, rezine previdno položimo v zavretek in kuhamo 20 minut. Previdno jih s penovko poberemo iz zavretka in v ravnem cedilu odcedimo.
Segrejemo olje in rezine opečemo z obeh strani. Položimo jih na papirnato brisačo, da posrka odvečno maščobo, in damo na toplo.
Opran in osušen peteršilj sesekljamo. Maslo počasi segrejemo, da ne porjavi preveč, in na njem zarumenimo drobtine in peteršilj. Rezine koromača dekorativno razporedimo na servirni krožnik, previdno ostranimo sukanec in z žlico nadevamo kupčke peteršiljevega masla na rezine. Okrog rezin potresemo neenakomerno sesekljano koromačevo zelenje. Ponudimo z dobrim kruhom.
Avokado z jajcem
Za 4 osebe potrebujemo: 2 zrela avokada, 4 majhna jajca ali 8 prepeličjih, sol, poper, čilijeve kosmiče po okusu, limonin sok, 2 pesti na maslu prepraženih krutonov, 4 rezine popečene slanine, zrezane na majhne kocke.
Avokado prerežemo na polovico. Odstranimo peško. Z zobotrebcem rahlo prepikamo meso in pazimo, da ne poškodujemo lupine. Poškropimo z limoninim sokom. Avokadove polovice položimo na porcelanaste kitajske žlice, če jih imamo, ali v majhen pekač in vmes damo nekaj zmečkane alu folije, da je prerezana površina ravna in sadeži ne morejo drseti. V skodelico ubijemo jajce, previdno položimo v avokadovo polovico rumenjak in nato toliko beljaka, da se ne prelije čez rob. Ko napolnimo vse polovice, solimo, popramo ter po želji dodamo nekaj čilijevih kosmičev.
Avokado pečemo v pečici, ogreti na 220 stopinj, od 12 do 15 minut, odvisno, kako močno zapečeno jajce želimo.
Belo-rdeče miške
Za 4 osebe potrebujemo: 10 velikih čvrstih redkvic, 8 klinčkov, 1 škatlico kalčkov kreše ali alalfe.
Redkvice dobro operemo in osušimo. Odstranimo zelenje. Nato dve redkvici narežemo na tenke rezine. Preostale redkvice položimo na desko tako, da je koreninica repek, vrhnji del, kjer smo odrezali zelenje, pa gobček. Miškam iz klinčkov naredimo oči, v zarezi nad očmi pa zataknemo dve rezini za ušesa. Miške bodo lepo stale na posteljici iz kalčkov, okoli katere oblikujemo narezek po okusu.
Pa dober tek!