Napis Kopanje na lastno odgovornost bodo spremenili v Dostop do vode na lastno odgovornost. / Foto: Ko(l)palci

Tekma v skokih v Kolpo

Tudi letos bodo v Vinici tradicionalno prvič priredili Listopad v Kolpo. Zmagovalec skoka čez ogrado v reko bo prejel letno vstopnico za kopanje v Kolpi.

V Vinici tako kot vsako leto tudi letos tradicionalno prvič organizirajo Listopad v Kolpo, kar ne pomeni, da bodo udeleženci kot listje padali v Kolpo, ampak da bo skok v reko Kolpo potekal zadnjo nedeljo v listopadu, torej mesecu novembru. Pogoji za letošnji Listopad v Kolpo so nekoliko drugačni od lanskih, ko tekmovanja sicer sploh še ni bilo, oziroma se je, kot recimo prek poletja, v reko skakalo zgolj neuradno.

Nova žična ograda, po značilnih italijanskih testeninah imenovana fusilli ali po nase fušlni, od sredine meseca listopada naprej obrežje ločuje od reke (glej fotografijo) in na ta način kopalcu onemogoča običajen vstop v vodo. Ta je za goste kampov, kot sta Katra in Kolpa, možen le s skokom čez ograjo ali na kakšen drug poljuben način. Kot so nam sporočili organizatorji Listopada v Kolpo, bodo skoki na tradicionalnem prvem tekmovanju potekali v petih kategorijah, ki so določene glede na pripomočke, s katerimi bo moč skočiti v vodo – trampolin, deska, fižolovka, prepričevanje in prosto.

V kategoriji trampolin se bo s skakanjem na njem skočilo čez fušlne direktno v reko. Potreben je dober odriv, sicer tekmovalec lahko prileti na obrežje. Kategorija deska je med najenostavnejšimi, saj čez fušl postavimo dovolj dolgo desko in prek nje prispemo na drugo stran, od koder lahko skočimo v vodo. Ravnotežje je tu bistvenega pomena. V tretji kategoriji je treba vzeti nekaj zaleta in se s fižolovko vreči preko fušlna. Močne roke in hiter tek sta v tem slogu tako rekoč nujna. Kategorija prepričevanje je izdelana na osnovi pogovora z ograjo oziroma fušlnom, naj se vendarle umakne toliko, da boste lahko skočili čez. Lahko traja dlje časa, hkrati pa zahteva pravega mojstra v prepričevanju. Ime pete kategorije prosto že samo po sebi pove, da lahko preko fušlna skočite na poljuben način, od tega, da se nekako zvijete med žicami, do tega, da vas konj vrže čez – ali pa to storite z vzmetmi na nogah. Klešče so v vseh kategorijah strogo prepovedane.

Kot smo izvedeli, je doslej daleč največ prijav prav v kategorijo prosto, kar nam da vedeti, da je očitno še veliko načinov za skok prek ograde v Kolpo. Precej je prijav v kategoriji trampolin, nekaj manj prijav ima deska, še manj pa fižolovka. V kategorijo prepričevanje se je prijavil le en tekmovalec, za katerega smo izvedeli, da ima na voljo »še en gen«, ki ga drugi tekmovalci v svojem genskem zapisu nimajo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 30. maj 2014 / 12:37

Radonjič za mandatarja

Nepovezani poslanec Ivan Vogrin je tik pred zdajci za mandatarja ponudil ekonomista Dušana Radonjiča. Kandidaturo je moral vložiti do včeraj opolnoči. V prometu odslej dovoljena tudi živila, ki imajo...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 29. marec 2007 / 06:00

Na Gorenjskem tri nove trgovine

V tem tednu so se po naključju zgodili na področju trgovine trije pomembni dogodki - tri pridobitve, ki kažejo, kako živahno se širi ta dejavnost.

Zanimivosti / četrtek, 29. marec 2007 / 06:00

Praznična cvetna nedelja

V nedeljo bo cvetna nedelja, zadnja nedelja pred veliko nočjo. Praznujemo jo v spomin na krščansko izročilo o prihodu Jezusa v Jeruzalem, kjer so ga, jahajočega na oslici, zasipali s p...

Slovenija / četrtek, 29. marec 2007 / 06:00

Lovci ponekod še brez lovišč

Predsednik Državnega sveta Janez Sušnik je prejšnji teden sklical posvet v zvezi z načrtovanimi spremembami zakona o divjadi in lovstvu. Lovska društva brez lovišč tudi na Gorenjskem.

Lukovica / četrtek, 29. marec 2007 / 06:00

Občine želijo odločati

Občine, povezane v Združenje občin Slovenije, podpirajo ustanovitev pokrajin.

Zanimivosti / četrtek, 29. marec 2007 / 06:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Franc Rajgelj, Lukmanov Francelj z Orehka, je na Gorenjski glas naročen že zelo dolgo. Vsaj toliko časa kot Gorenjski glas so pri hiši tudi bikci. »Kadar sem kupoval živ...