Dajte mu sto tisočakov in zaprite gostilno
Šestintridesetletna Danijela Preložnik in dvainštiridesetletna Nada Abdou. Škofjeločanka in Kranjčanka. Prva je življenjska partnerica Tomaša Javureka, druga pa žena Mohameda Mida Abdouja, tekmovalcev iz tokratnega resničnostnega šova Gostilna išče šefa.
Fanta sta v šovu prišla že daleč in med zadnjimi šestimi oziroma sedmimi, če upoštevamo še Miha Hauptmana, ki se je pridružil ekipi v devetem tednu in se ga spomnimo iz slovenskega Master Chefa, se še vedno potegujeta za nagrado sto tisoč evrov. Mi pa smo na kavi poklepetali z njunima življenjskima sopotnicama.
Sproščena Danijela in Nada sta nasmejani in pozitivni dekleti, ki za svojima fantoma stojita stoodstotno in se veselita vsakega njunega dosežka v šovu.
Nada je Mida spoznala v Egiptu med dopustom. Prihaja iz mesta Kafr el-Sheikh, ki je od Aleksandrije oddaljeno kakšnih štirideset kilometrov. Takrat je bil zaposlen na turistični ladji, kjer je sicer delal kot kuhar, vendar kakšne posebne kreativnosti v tovrstnih kuhinjah ni, tako da mu bo udeležba v šovu zagotovo nadgradila znanje. Po Nadinem mnenju je prišel v šov s podobnim predznanjem kot recimo Žan.
Mido se hitro uči
Danes sta Nada in Mido poročena pet let. Že takoj sta se odločila, da bo njun dom Slovenija. Živita v Stražišču pri Kranju. V zakonu se jima je rodila hči Mina, ki je sedaj stara leto in pol, je pa Nada zaposlena kot vodja strežbe v centru starejših v Medvodah, tako da razume Midovo ljubezen do kuhinje.
Ob vprašanju, kako se je Mido navadil na mraz, zimo, se Nada nasmehne, češ da se ni, čeprav je bilo najhujše na začetku, sedaj se je nekako s tem sprijaznil. Smučal še ni, sneg pa je sicer že videl na televiziji, a ko ga je prvič videl v živo, je bila njegova reakcija zanimiva: ni namreč vedel, da je to sama voda ... »Kepala sva se. Naredila celo snežaka. Bil je kot otrok,« razlaga Nada.
Pove tudi, da njegova slovenščina napreduje. »Sploh odkar je v šovu, se je nivo njegovega jezika in pogovora precej izboljšal.«
Kljub temu da imajo vedno nasmejanega Egipčana tekmovalci radi, sploh Robi ga je vzel pod svoje okrilje, je Nada najbolj vesela, da bo v šovu nadgradil svoje kuharsko znanje. Sicer je tako kot za vsako ženo tudi zanjo njen mož najboljši, ga pa vseeno ne vidi toliko v vlogi favorita. To bolj pripisuje Tomašu. Pogleda Danijelo in humorno pripomni: »Dajte mu sto tisočakov in zaprite gostilno. Fant res obvlada vse, kar se tiče strokovnosti, mentorstva, kuharskega znanja. Je nekonflikten, prijazen, ima odličen smisel za črni humor. Je pa res, da ni človek, ki bi pritegnil s svojo 'cortkanostjo', če veste, kaj mislim.« Danijela nadaljuje, da je bil Tomaš tudi takrat, ko sta delala skupaj, v odnosu vedno profesionalen in celo strog, če je bilo treba. »Saj se je tudi pošalil, a vedno je znal – in še zna – ločiti privatno življenje od službe.«
Ko sta se spoznala, sta oba delala v istem hotelu, v Sloveniji. On je bil kuhar, ona vodja strežbe. »Bila sva dobra prijatelja, potem je šel v tujino: eno leto in pol je delal na Irskem, skoraj dve leti na Norveškem, vendar sva ostala v stikih. In tako sem mu nekega dne rekla, da se bo moral odločiti; da prijateljevanje na daljavo ne vodi nikamor. In se je: prišel je nazaj v Slovenijo. Sicer je obstajala možnost, da grem jaz na Norveško, vendar takrat na to nisem bila pripravljena.«
Letos decembra bo že osem let, kar sta Danijela in Tomaš skupaj. Tomaš sicer prihaja iz Češke.
Z veseljem deli znanje
Danijela je po rodu Hrvatica, ima 17-letno hčer Karin iz prvega zakona, že vrsto let pa živi v Škofji Loki. Tomaša razume, sama namreč dela v slaščičarstvu. Videl je veliko sveta, vendar Danijela misli, da sta mu od vseh dežel največ kulinaričnega znanja dali ravno Irska in Norveška. Sedaj si je vzel odmor za Gostilno. Denarna nagrada je bila zagotovo motivacija, čeprav Danijela ugotavlja, da so nanjo fantje ob tempu, ki ga imajo v Gostilni, že kar malo pozabili. »Pravzaprav Tomašu prepoznavnost ne more škoditi, ni pa do sedaj doma imel nekega pravega kroga prijateljev, ker je ogromno delal. Sem mu pa sama velikokrat rekla, da bi bilo fino, ko bi ga lahko kdaj kdo videl pri njegovem delu: kako kuha, vodi. Da bi nekdo prepoznal njegov potencial. Njemu do tega ni bilo, ker ni tip človeka, da bi se 'ven metal', po drugi plati pa včasih na televiziji, ker z veseljem pomaga in deli svoje znanje – kar je zanj nekaj popolnoma normalnega, izpade morda napačno.«
V šovu mu največji izziv zagotovo predstavljajo nove kuharske tehnike, ki so sicer bližje chefu Binetu, Tomaš ima raje preprostejše krožnike. »Najbolj uživa v pripravi rib, predvsem morskih,« nadaljuje Danijela.
Prišle so vajenke
Ravno ta teden so fantje v šovu dobili žensko družbo, saj je vsak tekmovalec postal mentor in dobil svojo vajenko. Seveda se vsaka bori za svoj obstoj, posredno je to povezano tudi z obstojem njenega mentorja oziroma tekmovalca in tako dekleta lahko ostanejo v šovu do zadnjega. Sicer Nada nad prihodom deklet ni ravno navdušena, vendar jo za Mida ne skrbi. »Vse skupaj je pač igra.«
Pozabil na denar
Seveda tako Nada kot Danijela svoja moška pogrešata. Kaj pa, če bi njun izbranec zmagal v resničnostnem šovu Gostilna išče šefa?
Nada: » Kaj pa vem ... Sploh ne razmišljam o tem. Z denarjem poplačava kredite, na primer.« Pogleda Danijelo: »Mislim, da tega denarja ni ravno problem zapraviti (smeh).«
»To bi bilo za Tomaša neke vrste darilo, poplačilo za vse vloženo delo, trud,« odgovori Danijela. »Ko ga gledam na televiziji, imam občutek, da sto tisočakov sploh ne igra več posebne vloge. In če že denar dobiš, lahko zelo hitro gre in moraš biti pri ravnanju z njim pameten, kar je namignila tudi že Nada.«