Učitelja Pavla Zupana so pred letom dni ubili v njegovi hiši v Nomenju, policija pa še vedno nima dovolj informacij o njegovem zasebnem življenju. / Foto: Andraž Sodja (arhiv)

Motiv za uboj še ni znan, policija prosi za informacije

Uboj učitelja Pavla Zupana iz Nomenja tudi po letu dni še ni raziskan. Kriminalisti sicer domnevajo, da je žrtev storilca najverjetneje poznala. Kdo je bil moški, ki je pokojnega obiskal na dan uboja?

Nomenj – Leto dni po uboju 58-letnega učitelja Pavla Zupana v njegovi stari kmečki hiši v Nomenju policiji motiv za nasilno dejanje še ni povsem znan. Po besedah Draga Menegalije, predstavnika policije za odnose z javnostmi, se kriminalisti pri preiskavi skrivnostnega uboja spopadajo predvsem s pomanjkanjem informacij o zasebnem življenju pokojnika, zato naprošajo vse, ki bi poznali kakršnekoli pomembne okoliščine iz življenja umrlega in bi lahko pripomogle k razjasnitvi kaznivega dejanja, da jim to sporočijo. »Glede na nekatere okoliščine je mogoče sklepati, da sta se moški in storilec uboja poznala in iz tega odnosa moškega do storilca lahko izvira motiv za dejanje. Na nejasnost motiva vpliva tudi dejstvo, da je v hiši ostalo več vrednejših predmetov,« pojasnjuje Menegalija. Policisti tudi pozivajo, naj se jim javijo vsi, ki so bili v zadnjem mesecu pred ubojem v Zupanovi hiši iz kakršnegakoli razloga. V hiši so namreč našli več neznanih sledi, ki ne pripadajo umrlemu učitelju, so razložili.

Vse od nasilne smrti Pav­la Zupana 3. novembra lani se kriminalistična policija na vso moč trudi preveriti vse informacije o okoliščinah uboja in o osebah, ki bi lahko bile vpletene v kaznivo dejanje. »Preiskava je razjasnila določene okoliščine dejanja in zbrane informacije kažejo, da je žrtev storilca poznala. Ker pa do sedaj izvedeni ukrepi niso pripomogli k odkritju storilca tega kaznivega dejanja, ob obletnici dejanja ponovno pozivamo javnost za pridobitev dodatnih informacij, ki jih občani lahko sporočijo na 113 ali na anonimno številko 080 1200,« je pozval Menegalija.

Po ugotovitvah kriminalistov je do napada in kasnejšega uboja prišlo v poznem nedeljskem popoldnevu. V ponedeljek namreč Pavel Zupan, ki je bil od sredine devetdesetih let učitelj tehničnega pouka na osnovnih šolah v Gorjah in Bohinjski Bistrici, ni prišel v službo niti se ni javil na telefonske klice, zato ga je hišnik šel iskat domov, kjer ga je ob 13.30 našel mrtvega.

Dosedanja kriminalistična preiskava je pokazala, da je ubiti učitelj v zadnjem letu dni živel sam na kmetiji, v odnosih z drugimi ljudmi pa je bil bolj zadržan in se z njimi ni družil. Le redki so ga obiskovali in mu pomagali pri delu na kmetiji. V zadnjih letih se je precej ukvarjal z obnovo svoje spomeniško zaščitene hiše.

Nazadnje so ga živega videli v nedeljo, 2. novembra. Dopoldne se je s kolesom odpeljal na pokopališče na Bitnje, kjer sta potekala spominski obred in maša v cerkvi. »Na pokopališču se je srečal z nekaterimi znanci, nato pa se je odpeljal še v trgovino v Bohinjsko Bistrico. Domov se je vrnil okoli 11.30. V nadaljevanju dneva gibanje in zadrževanje moškega ni natančno ugotovljeno. Vse, ki bi karkoli vedeli v zvezi z zadrževanjem in stiki moškega v tem nedeljskem popoldnevu, pozivamo, da to sporočijo policiji,« pravi Menegalija.

Kriminalisti so še ugotovili, da je bil tisto nedeljo pri pokojnikovi hiši čez dan parkiran osebni avtomobil sivo-srebrne barve, katerega voznik je bil najverjetneje pri Zupanu na obisku oz. ga je na domu iskal. Ker bi zelo radi odkrili njegovo identiteto, tudi v tem primeru pozivajo vse, ki bi karkoli vedeli o tem vozniku in vozilu takega opisa, ki je bil kadarkoli parkiran pri hiši, da to sporočijo policiji. Prav tako jih zanimajo podatki o pojavu morebitnih neznanih vozil ali oseb v vasi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 18. maj 2021 / 16:49

Marcel Rodman ni več športni direktor

Jesenice – Po zaključku domače hokejske sezone že prihaja do prvih sprememb v klubih. Kot so v soboto sporočili z Jesenic, član ekipe HDD SIJ Acroni Jesenice ne bo več Marcel Rodman, ki je bil špor...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 4. november 2015 / 12:29

To pa je kaki

Hiše Staneta Oblaka na Drulovki ni težko najti, saj lahko kakijevo drevo, ki se bohoti ob hiši, vidimo že z glavne ulice. Neverjetno, kako je drevo letos obrodilo.

Kronika / sreda, 4. november 2015 / 12:23

Motiv za uboj še ni znan, policija prosi za informacije

Uboj učitelja Pavla Zupana iz Nomenja tudi po letu dni še ni raziskan. Kriminalisti sicer domnevajo, da je žrtev storilca najverjetneje poznala. Kdo je bil moški, ki je pokojnega obiskal na dan uboja?...

Kranj / sreda, 4. november 2015 / 12:16

Blagoslovili Baragov vrtec

Na zadnji dan misijona je za celotno župnijo Kranj Šmartin sveto mašo s sklepnim nagovorom vodil kardinal Franc Rode, ki je blagoslovil tudi razširjeni Baragov vrtec, ki ga letos v petih oddelkih in p...

Medvode / sreda, 4. november 2015 / 12:04

Po fontani spet teče voda

Medvode – V preteklem tednu so bila končana dela pri obnovi fontane v krožišču Na klancu v Medvodah. Zgrajena je bila leta 2003, nemoteno pa je delovala le prvo leto. »Zaradi pogostih okvar, razpok...

Komenda / sreda, 4. november 2015 / 12:04

Proračun manjši za tretjino

Komenda – Komendski občinski svetniki so na zadnji seji po skrajšanem postopku sprejeli rebalans proračuna. Prihodke so znižali za tretjino z 9,8 na 6,6 milijona evrov, glavni razlog za znižanje pa...