Jesenski enolončnici

Sedaj sta v uporabo z vrta prišla por in repa. Por, rastlina, ki jo največkrat uporabljamo kot alternativo čebuli, vsebuje veliko koristnih snovi, ki jih naše telo potrebuje zlasti pozimi. Repa, lahko bi rekli, da že malo pozabljena vrtnina, je ena najmočnejših živil za krepitev odpornosti. S kančkom domišljije lahko iz obeh pripravimo okusne jedi. V teh dneh, ko se temperature iz dneva v dan nižajo, se nam najbolj priležejo tople enolončnice.

Za pripravo obare z repo potrebujemo: 60 dag repe, 40 dag kokošjega mesa, 2 korenčka, 1 manjšo čebulo, 3 vejice peteršilja, pol žličke soli, žličko in pol 'vegete'.

Repo operemo, olupimo in naribamo na rezine. Pri­pravljeno repo damo v večji lonec, zalijemo z vodo ter kuhamo, dokler ne zavre, nato repo takoj odcedimo. Kokošjemu mesu odstranimo kožo in ga narežemo na večje kose. Korenje ostrgamo ter narežemo na kolobarje. Čebulo olupimo in razpolovimo. Peteršilj na grobo nasekljamo. V večji lonec stresemo odcejeno repo, dodamo meso, korenje, čebulo in peteršilj, posolimo in začinimo z 'vegeto'. Vse skupaj zalijemo z 1,7 litra vode. Kuhamo približno 1 uro oziroma dokler repa ni kuhana.

Nasvet: To je osnovni recept za obaro z repo. Obaro dodatno obogatimo z dodatkom začimb, ki jih uporabimo po svojem okusu. Sama največkrat dodam še pol žličke mlete paprike, 2 lovorova lista in nekaj ščepcev popra.

Za porovo enolončnico s klobaso potrebujemo: 50 dag pora, 50 dag krompirja, 1 kranjsko klobaso, 1,5 l goveje juhe ali juhe iz kocke, 2 ščepca muškatnega oreščka, 2 ščepca soli, 1 žličko nasekljanega svežega peteršilja.

Por operemo in ga narežemo na 0,5 cm debela kolesca. Krompir olupimo ter ga narežemo na približno centimeter velike kocke. Klobaso skuhamo in jo prav tako narežemo na kolesca. V večji lonec stresemo vse pripravljene sestavine, potresemo z začimbami. Vse skupaj kuhamo 20 minut. Juho serviramo na krožnike in potresemo s peteršiljem.

Nasvet: Prednost te enolončnice je predvsem v hitri in enostavni pripravi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 20. november 2011 / 07:00

Izžrebali vrstni red kandidatnih list

Kranj - V volilnih enotah so izžrebali vrstni red kandidatnih list, po katerem bodo razvrščeni na glasovnicah na decembrskih parlamentarnih volitvah. V prvi volilni enoti bo na v...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 24. marec 2010 / 07:00

Kopali bi, pa čeprav brez soglasja

Telekom Slovenija je pred leti pri Janezu Šarcu samovoljno zgradil razdelilno omarico, ki jo želi sedaj prenoviti. Šarc temu nasprotuje in opozarja na njihovo aroganco.

Nasveti / sreda, 24. marec 2010 / 07:00

Moč Prometeja

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Gospodarstvo / sreda, 24. marec 2010 / 07:00

Nove storitve davčne asistentke Vide

Ljubljana - Virtualna davčna asistentka Vida je doslej odgovarjala prek elektronske pošte le na vprašanja o dohodnini, v davčni upravi pa so pred kratkim njeno »pristojnost« razš...

Mularija / sreda, 24. marec 2010 / 07:00

Plesali z roboti

Pred kratkim je v Tehniškem šolskem centru Kranj potekalo regijsko tekmovanje ROBObum 2010, ki se ga je udeležilo 77 osnovnošolcev iz sedmih gorenjskih šol.

Mularija / sreda, 24. marec 2010 / 07:00

Delo novinarja je zahtevno, a zanimivo

Marca smo bodoči novinarji OŠ Šenčur obiskali medijsko hišo Gorenjski glas. Ko smo vstopili, nas je za vrati čakal velik prostor, za steklom pa delavni novinarji. Gospa Dina Kavčič nas je prijazn...