Jesenski enolončnici

Sedaj sta v uporabo z vrta prišla por in repa. Por, rastlina, ki jo največkrat uporabljamo kot alternativo čebuli, vsebuje veliko koristnih snovi, ki jih naše telo potrebuje zlasti pozimi. Repa, lahko bi rekli, da že malo pozabljena vrtnina, je ena najmočnejših živil za krepitev odpornosti. S kančkom domišljije lahko iz obeh pripravimo okusne jedi. V teh dneh, ko se temperature iz dneva v dan nižajo, se nam najbolj priležejo tople enolončnice.

Za pripravo obare z repo potrebujemo: 60 dag repe, 40 dag kokošjega mesa, 2 korenčka, 1 manjšo čebulo, 3 vejice peteršilja, pol žličke soli, žličko in pol 'vegete'.

Repo operemo, olupimo in naribamo na rezine. Pri­pravljeno repo damo v večji lonec, zalijemo z vodo ter kuhamo, dokler ne zavre, nato repo takoj odcedimo. Kokošjemu mesu odstranimo kožo in ga narežemo na večje kose. Korenje ostrgamo ter narežemo na kolobarje. Čebulo olupimo in razpolovimo. Peteršilj na grobo nasekljamo. V večji lonec stresemo odcejeno repo, dodamo meso, korenje, čebulo in peteršilj, posolimo in začinimo z 'vegeto'. Vse skupaj zalijemo z 1,7 litra vode. Kuhamo približno 1 uro oziroma dokler repa ni kuhana.

Nasvet: To je osnovni recept za obaro z repo. Obaro dodatno obogatimo z dodatkom začimb, ki jih uporabimo po svojem okusu. Sama največkrat dodam še pol žličke mlete paprike, 2 lovorova lista in nekaj ščepcev popra.

Za porovo enolončnico s klobaso potrebujemo: 50 dag pora, 50 dag krompirja, 1 kranjsko klobaso, 1,5 l goveje juhe ali juhe iz kocke, 2 ščepca muškatnega oreščka, 2 ščepca soli, 1 žličko nasekljanega svežega peteršilja.

Por operemo in ga narežemo na 0,5 cm debela kolesca. Krompir olupimo ter ga narežemo na približno centimeter velike kocke. Klobaso skuhamo in jo prav tako narežemo na kolesca. V večji lonec stresemo vse pripravljene sestavine, potresemo z začimbami. Vse skupaj kuhamo 20 minut. Juho serviramo na krožnike in potresemo s peteršiljem.

Nasvet: Prednost te enolončnice je predvsem v hitri in enostavni pripravi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 30. avgust 2015 / 09:10

Zavrteli so Slovenijo

Stražišče – Vseslovenska akcija Zavrtimo Slovenijo želi slovenski širši javnosti predstaviti izzive in življenjske zgodbe športnikov invalidov z namenom promocije parakolesarstva in športa...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 3. december 2017 / 18:06

Franc Ziherl - Dimež, slavni kranjski rokovnjač

Seveda je danes lahko govoriti o enem najbolj slavnih kranjskih rokovnjačev Francu Ziherlu - Dimežu. Pred dvestotimi leti, rodil se je 2. decembra 1827 na Gorenji Savi pri Kranju, pa je bilo to še...

Slovenija / nedelja, 3. december 2017 / 18:04

Etnografski muzej v Reziji

Od leta 1995 naprej deluje v Reziji kulturno društvo Muzej rezijanskih ljudi. Ukvarja se z zbiranjem, hranjenjem in urejanjem rezijanskega ljudskega izročila. Leta 2013 je društvo kupilo tipično do...

GG Plus / nedelja, 3. december 2017 / 18:02

Gremo na izlet

Po mnogih rečeh se pozna Gorenjski glas. Ne bi jih našteval. Ena od njih so zagotovo – izleti. Avtobus je običajno že na dan objave napovedi izleta poln. Letos smo morali kar nekaj izletov ponavlja...

GG Plus / nedelja, 3. december 2017 / 15:10

Opojnost gora Marka Žerovnika

Marko Žerovnik je izdal knjigo Opojnost gora, hvalnico naravi in predvsem goram, nad katerimi se avtor kljub dopolnjenemu petinosemdesetemu letu starosti še vedno navdušuje.

Zanimivosti / nedelja, 3. december 2017 / 15:10

Rožljanje parkeljnov

Parkeljni dandanes bolj kot svojo v ljudskem izročilu zapisano vlogo – prestrašiti poredne otroke, preden jih sveti Miklavž vseeno nagradi – svojo moč in vizualno kreativnost pokažejo na turistični...