Jesenski enolončnici

Sedaj sta v uporabo z vrta prišla por in repa. Por, rastlina, ki jo največkrat uporabljamo kot alternativo čebuli, vsebuje veliko koristnih snovi, ki jih naše telo potrebuje zlasti pozimi. Repa, lahko bi rekli, da že malo pozabljena vrtnina, je ena najmočnejših živil za krepitev odpornosti. S kančkom domišljije lahko iz obeh pripravimo okusne jedi. V teh dneh, ko se temperature iz dneva v dan nižajo, se nam najbolj priležejo tople enolončnice.

Za pripravo obare z repo potrebujemo: 60 dag repe, 40 dag kokošjega mesa, 2 korenčka, 1 manjšo čebulo, 3 vejice peteršilja, pol žličke soli, žličko in pol 'vegete'.

Repo operemo, olupimo in naribamo na rezine. Pri­pravljeno repo damo v večji lonec, zalijemo z vodo ter kuhamo, dokler ne zavre, nato repo takoj odcedimo. Kokošjemu mesu odstranimo kožo in ga narežemo na večje kose. Korenje ostrgamo ter narežemo na kolobarje. Čebulo olupimo in razpolovimo. Peteršilj na grobo nasekljamo. V večji lonec stresemo odcejeno repo, dodamo meso, korenje, čebulo in peteršilj, posolimo in začinimo z 'vegeto'. Vse skupaj zalijemo z 1,7 litra vode. Kuhamo približno 1 uro oziroma dokler repa ni kuhana.

Nasvet: To je osnovni recept za obaro z repo. Obaro dodatno obogatimo z dodatkom začimb, ki jih uporabimo po svojem okusu. Sama največkrat dodam še pol žličke mlete paprike, 2 lovorova lista in nekaj ščepcev popra.

Za porovo enolončnico s klobaso potrebujemo: 50 dag pora, 50 dag krompirja, 1 kranjsko klobaso, 1,5 l goveje juhe ali juhe iz kocke, 2 ščepca muškatnega oreščka, 2 ščepca soli, 1 žličko nasekljanega svežega peteršilja.

Por operemo in ga narežemo na 0,5 cm debela kolesca. Krompir olupimo ter ga narežemo na približno centimeter velike kocke. Klobaso skuhamo in jo prav tako narežemo na kolesca. V večji lonec stresemo vse pripravljene sestavine, potresemo z začimbami. Vse skupaj kuhamo 20 minut. Juho serviramo na krožnike in potresemo s peteršiljem.

Nasvet: Prednost te enolončnice je predvsem v hitri in enostavni pripravi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 19. julij 2016 / 07:00

Gorenjski glas, št. 57

Gorenjski glas, 19. julij 2016, št. 57

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 10. januar 2014 / 14:00

Klubska Goveja župca

Kranj ima že kar nekaj časa Club Extreme, kjer so minulo soboto nastopili Veseli Svatje, jutri pa bo gost skupina SKaTER. Kranjski Planet Tuš bo danes gostil gorenjski polfinale izbora najboljših naro...

Železniki / petek, 10. januar 2014 / 14:47

Dražgoše bodo prijazen gostitelj

Na nedeljski svečanosti v Dražgošah, kjer bo opoldne pri spomeniku osrednja slovesnost, pričakujejo več tisoč ljudi.

Gospodarstvo / petek, 10. januar 2014 / 13:47

Priznanja za Bohinj Park EKO hotel

Bohinjska Bistrica – Najbolj znana spletna stran popotnikov Tripadvisor je Bohinj Park EKO hotelu za lani namenila tri pri­znanja: certifikat odličnosti, priznanje popotnikov za najboljši hotel, gl...

Gospodarstvo / petek, 10. januar 2014 / 13:42

Prva javna dražba odvzetega lesa

Ljubljana – V torek je bila v Ljubljani prva javna dražba gozdno lesnih sortimentov, ki jih je inšpektorat za kmetijstvo in okolje odvzel zaradi prevoza lesa brez prevoznice oz. dajanja na trg neza...

Kultura / petek, 10. januar 2014 / 13:37

Ponovoletno v Retečah

Reteče – V soboto, 11. januarja, ob 19. uri bo v Kulturnem domu v Retečah že tradicionalni 23. ponovoletni koncert. V KUD Janko Krmelj Reteče - Gorenja vas tudi letos pripravljajo že tradicionalni...