Jesenski enolončnici

Sedaj sta v uporabo z vrta prišla por in repa. Por, rastlina, ki jo največkrat uporabljamo kot alternativo čebuli, vsebuje veliko koristnih snovi, ki jih naše telo potrebuje zlasti pozimi. Repa, lahko bi rekli, da že malo pozabljena vrtnina, je ena najmočnejših živil za krepitev odpornosti. S kančkom domišljije lahko iz obeh pripravimo okusne jedi. V teh dneh, ko se temperature iz dneva v dan nižajo, se nam najbolj priležejo tople enolončnice.

Za pripravo obare z repo potrebujemo: 60 dag repe, 40 dag kokošjega mesa, 2 korenčka, 1 manjšo čebulo, 3 vejice peteršilja, pol žličke soli, žličko in pol 'vegete'.

Repo operemo, olupimo in naribamo na rezine. Pri­pravljeno repo damo v večji lonec, zalijemo z vodo ter kuhamo, dokler ne zavre, nato repo takoj odcedimo. Kokošjemu mesu odstranimo kožo in ga narežemo na večje kose. Korenje ostrgamo ter narežemo na kolobarje. Čebulo olupimo in razpolovimo. Peteršilj na grobo nasekljamo. V večji lonec stresemo odcejeno repo, dodamo meso, korenje, čebulo in peteršilj, posolimo in začinimo z 'vegeto'. Vse skupaj zalijemo z 1,7 litra vode. Kuhamo približno 1 uro oziroma dokler repa ni kuhana.

Nasvet: To je osnovni recept za obaro z repo. Obaro dodatno obogatimo z dodatkom začimb, ki jih uporabimo po svojem okusu. Sama največkrat dodam še pol žličke mlete paprike, 2 lovorova lista in nekaj ščepcev popra.

Za porovo enolončnico s klobaso potrebujemo: 50 dag pora, 50 dag krompirja, 1 kranjsko klobaso, 1,5 l goveje juhe ali juhe iz kocke, 2 ščepca muškatnega oreščka, 2 ščepca soli, 1 žličko nasekljanega svežega peteršilja.

Por operemo in ga narežemo na 0,5 cm debela kolesca. Krompir olupimo ter ga narežemo na približno centimeter velike kocke. Klobaso skuhamo in jo prav tako narežemo na kolesca. V večji lonec stresemo vse pripravljene sestavine, potresemo z začimbami. Vse skupaj kuhamo 20 minut. Juho serviramo na krožnike in potresemo s peteršiljem.

Nasvet: Prednost te enolončnice je predvsem v hitri in enostavni pripravi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 3. maj 2018 / 21:22

Čas hitro teče

Čas mu hitro teče, pravi Franci Jezeršek, ki je letos praznoval sedemdeseti rojstni dan. Ker se v njegovem življenju veliko godi, ker en dan ni enak drugemu. Še vedno je aktiven, čeprav je že deset le...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 13. januar 2014 / 00:50

Na Kulmu zadonela Zdravljica

Po sobotnem drugem mestu je smučarski skakalec Peter Prevc iz Dolenje vasi v nedeljo na tekmi na Kulmu zmagal in osvojil tudi mali kristalni globus v skupnem seštevku poletov.

Šport / nedelja, 12. januar 2014 / 21:13

Košir drugi, Marguč četrti v Bad Gasteinu

Bad Gastein - Slovenska deskarja Žan Košir in Rok Marguč sta se izkazala na tekmi svetovnega pokala v paralelnem slalomu v Bad Gasteinu. Košir, ki je bil najboljši v kvalifikacijah, je na koncu zas...

Šport / nedelja, 12. januar 2014 / 21:07

Jakov Fak drugi v Ruhpoldingu

Ruhpolding - Slovenski biatlonec Jakov Fak je osvojil drugo mesto na današnji zasledovalni preizkušnji na 12,5 km za svetovni pokal v nemškem Ruhpoldingu. Fak je za prvouvrščenim Norvežanom Emilom...

Razvedrilo / nedelja, 12. januar 2014 / 07:00

Od dežja v Bohinju do princa v Nikogaršnji hčeri

Klemen Torkar je že kot otrok rad nastopal. Pel, pripovedoval pravljice domačim in vsem, ki so ga hoteli poslušati. Zametki nastopanja so bili tako prisotni že od otroštva, najbolj pa ga je zanimalo p...

Humor / nedelja, 12. januar 2014 / 07:00

Gašpar ga nese največ

Objavljamo ekskluzivni magnetogram dogodka v noči s ponedeljka na torek, ko je policija ustavila vozilo, ki ga je vozil vinjeni predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič.