Jesenski enolončnici

Sedaj sta v uporabo z vrta prišla por in repa. Por, rastlina, ki jo največkrat uporabljamo kot alternativo čebuli, vsebuje veliko koristnih snovi, ki jih naše telo potrebuje zlasti pozimi. Repa, lahko bi rekli, da že malo pozabljena vrtnina, je ena najmočnejših živil za krepitev odpornosti. S kančkom domišljije lahko iz obeh pripravimo okusne jedi. V teh dneh, ko se temperature iz dneva v dan nižajo, se nam najbolj priležejo tople enolončnice.

Za pripravo obare z repo potrebujemo: 60 dag repe, 40 dag kokošjega mesa, 2 korenčka, 1 manjšo čebulo, 3 vejice peteršilja, pol žličke soli, žličko in pol 'vegete'.

Repo operemo, olupimo in naribamo na rezine. Pri­pravljeno repo damo v večji lonec, zalijemo z vodo ter kuhamo, dokler ne zavre, nato repo takoj odcedimo. Kokošjemu mesu odstranimo kožo in ga narežemo na večje kose. Korenje ostrgamo ter narežemo na kolobarje. Čebulo olupimo in razpolovimo. Peteršilj na grobo nasekljamo. V večji lonec stresemo odcejeno repo, dodamo meso, korenje, čebulo in peteršilj, posolimo in začinimo z 'vegeto'. Vse skupaj zalijemo z 1,7 litra vode. Kuhamo približno 1 uro oziroma dokler repa ni kuhana.

Nasvet: To je osnovni recept za obaro z repo. Obaro dodatno obogatimo z dodatkom začimb, ki jih uporabimo po svojem okusu. Sama največkrat dodam še pol žličke mlete paprike, 2 lovorova lista in nekaj ščepcev popra.

Za porovo enolončnico s klobaso potrebujemo: 50 dag pora, 50 dag krompirja, 1 kranjsko klobaso, 1,5 l goveje juhe ali juhe iz kocke, 2 ščepca muškatnega oreščka, 2 ščepca soli, 1 žličko nasekljanega svežega peteršilja.

Por operemo in ga narežemo na 0,5 cm debela kolesca. Krompir olupimo ter ga narežemo na približno centimeter velike kocke. Klobaso skuhamo in jo prav tako narežemo na kolesca. V večji lonec stresemo vse pripravljene sestavine, potresemo z začimbami. Vse skupaj kuhamo 20 minut. Juho serviramo na krožnike in potresemo s peteršiljem.

Nasvet: Prednost te enolončnice je predvsem v hitri in enostavni pripravi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 11. julij 2019 / 21:00

Škofic tik pod stopničkami

Kranj – V Villarsu v Švici se je za športne plezalce začela letošnja sezona svetovnega pokala v težavnosti. Novo zmago je v ženski konkurenci osvojila Korošica Janja Garnbret, uspešni pa sta bili t...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 25. oktober 2008 / 07:00

Zdrava prehrana je tudi okusna

Tako meni Jože Lavrinec, višji medicinski tehnik in dietetik, ki že skoraj deset let na Radiu Triglav pripravlja oddajo Jejmo malo - jejmo zdravo.

GG Plus / sobota, 25. oktober 2008 / 07:00

Skrivnost začutiš, je ne zapišeš

"Veliko ljudi se danes ukvarja z duhovnostjo, ampak duhovnost ni to, da nekdo samo obvlada določeno tehniko.

GG Plus / sobota, 25. oktober 2008 / 07:00

Sedmica: Dama s slogom

No, pa je za nami. Obisk njenega visočanstva kraljice Elizabete II. in vojvode Edinburškega, namreč.

Prosti čas / sobota, 25. oktober 2008 / 07:00

Peter bi zapel Golico

Na male ekrane se je vrnila oddaja Zvezde pojejo.

Zanimivosti / sobota, 25. oktober 2008 / 07:00

Anketa: Cene previsoke, rešitev v recikliranju

Cene zbiranja, odvoza in deponiranja komunalnih odpadkov bodo močno poskočile. Za mnenje smo vprašali Moravčane, ki sodijo med tiste, ki jih bo podražitev najbolj udarila po žepu. Z januarjem bodo za...