Jesenski enolončnici

Sedaj sta v uporabo z vrta prišla por in repa. Por, rastlina, ki jo največkrat uporabljamo kot alternativo čebuli, vsebuje veliko koristnih snovi, ki jih naše telo potrebuje zlasti pozimi. Repa, lahko bi rekli, da že malo pozabljena vrtnina, je ena najmočnejših živil za krepitev odpornosti. S kančkom domišljije lahko iz obeh pripravimo okusne jedi. V teh dneh, ko se temperature iz dneva v dan nižajo, se nam najbolj priležejo tople enolončnice.

Za pripravo obare z repo potrebujemo: 60 dag repe, 40 dag kokošjega mesa, 2 korenčka, 1 manjšo čebulo, 3 vejice peteršilja, pol žličke soli, žličko in pol 'vegete'.

Repo operemo, olupimo in naribamo na rezine. Pri­pravljeno repo damo v večji lonec, zalijemo z vodo ter kuhamo, dokler ne zavre, nato repo takoj odcedimo. Kokošjemu mesu odstranimo kožo in ga narežemo na večje kose. Korenje ostrgamo ter narežemo na kolobarje. Čebulo olupimo in razpolovimo. Peteršilj na grobo nasekljamo. V večji lonec stresemo odcejeno repo, dodamo meso, korenje, čebulo in peteršilj, posolimo in začinimo z 'vegeto'. Vse skupaj zalijemo z 1,7 litra vode. Kuhamo približno 1 uro oziroma dokler repa ni kuhana.

Nasvet: To je osnovni recept za obaro z repo. Obaro dodatno obogatimo z dodatkom začimb, ki jih uporabimo po svojem okusu. Sama največkrat dodam še pol žličke mlete paprike, 2 lovorova lista in nekaj ščepcev popra.

Za porovo enolončnico s klobaso potrebujemo: 50 dag pora, 50 dag krompirja, 1 kranjsko klobaso, 1,5 l goveje juhe ali juhe iz kocke, 2 ščepca muškatnega oreščka, 2 ščepca soli, 1 žličko nasekljanega svežega peteršilja.

Por operemo in ga narežemo na 0,5 cm debela kolesca. Krompir olupimo ter ga narežemo na približno centimeter velike kocke. Klobaso skuhamo in jo prav tako narežemo na kolesca. V večji lonec stresemo vse pripravljene sestavine, potresemo z začimbami. Vse skupaj kuhamo 20 minut. Juho serviramo na krožnike in potresemo s peteršiljem.

Nasvet: Prednost te enolončnice je predvsem v hitri in enostavni pripravi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 8. april 2021 / 09:34

Dihaj v drugem svetu

Kranjčan Tomaž Štular, ki deluje pod umetniškim imenom Bordo, v singlu Dihaj predstavlja čas, ki ga živimo. Video zanj je posnel v rovih pod Kranjem.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 17. maj 2023 / 18:21

Ob devetdesetletnici

»Danes je izreden dan. Česa takega še nisem doživel,« ni skrival sreče in zadovoljstva Jože Čebašek, ko se je vračal s praznovanja, ki so ga ob njegovem devetdesetem rojstnem dnevu pripravili bližnji.

Kronika / sreda, 17. maj 2023 / 18:20

Ukradli elektronske aparate

Radovljica – Radovljiški policisti so v petek okoli 2.30 obravnavali vlom v poslovni prostor. Neznani storilec je nasilno vstopil v objekt in si protipravno prilastil več kosov elektronskih aparato...

Šport / sreda, 17. maj 2023 / 18:20

Cilj bo na Zatrniku

Konec tedna bo kolesarska dirka za VN Gorenjske, katere cilj bo prvič na Zatrniku. Potekal bo tudi izziv za rekreativce.

Kranjska Gora / sreda, 17. maj 2023 / 16:27

V družini gorniških vasi

Prizadevanja so obrodila sadove in KS Dovje - Mojstrana je uspešno kandidirala za vstop v mrežo Gorniške vasi. Uradno bo vstopni dogodek potekal avgusta v okviru Aljaževih dni.

Gospodarstvo / sreda, 17. maj 2023 / 16:26

Festival Dobrote slovenskih kmetij

Kranj – Ta konec tedna, od petka do nedelje, bo v minoritskem samostanu na Ptuju tradicionalni, že 34. festival Dobrote slovenskih kmetij. Uradno odprtje festivala bo v petek, zbrane bo nagovorila...