Energijske ploščice

Na trgu najdemo najrazličnejše energijske ploščice. Proizvajalci nam ponujajo izjemne učinkovine le-teh po visokih cenah. Doma jih lahko naredimo tudi sami. So prav tako dobre, če ne še boljše. Vsebujejo 100-odstotno naravne sestavine, naravne sladkorje, le najboljše ogljikove hidrate, maščobe in beljakovine, imajo nizek glikemični indeks, so polne antioksidantov in vitaminov. Poleg tega pa bomo odšteli precej manj denarja za kvalitetno energijo.

Za pripravo energijskih ploščic potrebujemo: 1 skodelico in pol ovsenih kosmičev, 1 skodelico suhega sadja (marelice, brusnice, rozine), 2 žlici medu, 3 žlice rastlinskega mleka, 3 žlice kokosove moke, pol jabolka, pol žličke cimeta.

Jabolko olupimo in ga narežemo na koščke. V kozico stresemo koščke jabolk in dodamo dve žlici vode. Jabolka pokuhamo, da nastane kaša. Odmerimo eno skodelico suhega sadja.

Skupaj zmešamo skodelico in pol ovsenih kosmičev in 3 žlice kokosove moke. Posebej zmešamo jabolčno čežano, mleko, cimet in med. V mešalniku najprej zmeljemo suho sadje, dodamo zmes iz jabolk ter nazadnje še zmes iz ovsenih kosmičev. Vse skupaj dobro premešamo.

Pripravimo pravokotno posodo, ki jo obložimo s plastično folijo ali s papirjem za peko. Pripravljeno maso razporedimo po celotni površini posode. Posodo postavimo za vsaj dve uri v hladilnik. Odstranimo folijo in narežemo na rezine.

Rezine zavijemo v alu folijo in se odpravimo na športno aktivnost, da jih lahko čim prej pokusimo.

Nasvet: mleko je lahko katerokoli rastlinsko, npr. riževo, ovseno, sojino, mandljevo … Lahko uporabimo tudi kravjega, vendar moramo ploščice hitro porabiti, ker se kravje mleko hitro pokvari. Če imamo na voljo agavin ali rižev sirup, ga lahko uporabimo namesto medu. Najbolje je, da energijske ploščice hranimo v hladilniku. Sveže ostanejo dolgo časa, vendar sem prepričana, da se nam zaradi njihove okusnosti ne bo treba spraševati, kako je z rokom uporabe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 16. maj 2008 / 07:00

Janja bo zamenjala Heleno

V zabavni oddaji Zvezde pojejo, ki je na sporedu ob nedeljah ob 19.55, je prišlo do menjave na žirijskem stolčku.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 23. marec 2023 / 23:28

Vila Pavlina z umetniškim pridihom

V Kranjski Gori so odprli novo apartmajsko hišo Vila Pavlina, v kateri so združili trende in pričakovanja sodobnega gostoljubja s tradicijo. Obudili so spomine na ročne spretnosti in materiale, ki so...

Zanimivosti / četrtek, 23. marec 2023 / 23:19

»Jagodni izbor« fotoreporterja v akciji

Iztok Bončina, turistični vodnik, profesionalni fotograf in nekdanji urednik fotografije pri slovenski izdaji revije National Geographic Traveler, je minuli četrtek v Žireh skozi številne zanimive fot...

Mularija / četrtek, 23. marec 2023 / 23:13

Zaigrali »gregorčki«

Glasbena šola Kranj je v Domu krajanov Primskovo v začetku marca pripravila koncert Gregorjevo, na katerem so mali glasbeniki pozdravili prihod pomladi.

Kronika / četrtek, 23. marec 2023 / 23:07

Pol stoletja Rdečih panterjev

Specialna enota slovenske policije, katere glavno poslanstvo je boj proti terorizmu in organiziranemu kriminalu ter drugim oblikam ekstremnega nasilja, letos zaznamuje petdeset let delovanja.

Gospodarstvo / četrtek, 23. marec 2023 / 23:06

Poziv k bojkotu odločbe

Lovska družina Dobrča poziva k bojkotu odločbe, s katero kmetijsko ministrstvo nekaterim loviščem dovoljuje lov na več kot dve leti stare divje svinje tudi zunaj lovne dobe, to je v času do 30. junija...