Šenturški oktet

Krst zgoščenke Šenturškega okteta

Cerkev sv. Urha na Šenturški Gori je v soboto zvečer gostila poseben dogodek: Šenturški oktet je namreč ob izdaji prve zgoščenke pripravil koncert. V goste so fantje povabili citrarja Tomaža Plahutnika, publika pa je prisluhnila tudi kvartetu harmonik v sestavi Robert Smolnikar, Boris Razboršek, Mitja Jeršič in Dejan Maleš.

Program tokratnega koncerta Šenturškega okteta je bil sestavljen tako, da je občinstvo spoznalo njihovo prvo zgoščenko oziroma pesmi, ki jih najdemo na zgoščenki z naslovom Šenturški oktet. Na njej je 16 pesmi – od gorenjskih do koroških, ruskih ljudskih, Prešernovi Zdravljica in Luna sije, znane Nocoj pa oh nocoj, Mojcej in Slovenec sem ter druge.

Umetniški vodja okteta Brane Jagodic pravi, da je morda njihov oktet malce drugačen, ker v njem najdemo nekaj aktivnih glasbenikov. Njegov član Dejan Maleš, recimo, je profesor harmonike na kranjski glasbeni šoli, klarinetistu Andražu Jagodicu, ki obiskuje Konservatorij za glasbo v Ljubljani, pa smo lahko prisluhnili tudi na tokratnem koncertu. Ravno spremljava harmonike pa je tisto, kar skladbe okteta obogati, jim daje neko dodano vrednost, specifiko.

Zgoščenko je oktet posnel v cerkvi sv. Ane v Tunjicah pri Kamniku v času od januarja do aprila letos. Člani okteta so Patrik Jagodic (prvi tenor), Tine Perne (prvi tenor), Tone Maleš (drugi tenor), Brane Jagodic (drugi tenor), Domen Veternik (bariton), Tomaž Soklič (bariton), Janko Rebernik (bas) in Dejan Maleš (bas). Braneta in Dejana smo že omenili, medtem ko je Tomaž Soklič predsednik okteta in obenem tudi Kulturnega društva Šenturška Gora.

V preteklosti so v oktetu prepevali še Tone Jagodic, Peter Krivec in David Jagodic. Pri glasbenem ustvarjanju, napisanih skladbah ter priredbah je oktet veliko sodeloval s prof. Janezom Močnikom.

Zgodba okteta se je začela leta 2003, ko se je moški del cerkvenega mešanega zbora Šenturška Gora na pobudo organista Branka Jagodica odločil, da bodo gojili tudi posvetno glasbo.

Prva leta so prepevali večinoma priredbe ljudskih pesmi in preprostejše umetne za potrebe domače skupnosti, sčasoma pa je oktet postal osrednje gibalo kulturnega življenja v svojem okolju.

V oktetu še vedno poje pet ustanovnih članov, in ko so fantje praznovali desetletnico delovanja, so začeli glasneje razmišljati o zvočnem zapisu rezultata svojega truda. Sicer s pomočjo – tudi domače občine – jim je letos uspelo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 27. februar 2022 / 10:12

Smo kot bratje, vsak s svojo nalogo

V skakalni ekipi, ki je na olimpijskih igrah osvojila srebrno medaljo, so bili trije Gorenjci: brata Peter in Cene Prevc ter Lovro Kos – vsak s svojo zgodbo. Peter je v karieri osvojil že praktično vs...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 18. oktober 2017 / 19:41

Hranilnica toži svojega ustanovitelja

Hranilnica Lon od svojega idejnega očeta Slavka Erzarja in še dveh nekdanjih nadzornikov zahteva sto enajst tisoč evrov odškodnine.

Rekreacija / sreda, 18. oktober 2017 / 19:41

Prvi Robežov pohod v nordijski hoji

Medvode – V soboto, 21. oktobra, bo potekal prvi Robežov pohod v nordijski hoji z licencirano učiteljico in demonstratorko nordijske hoje in teka Kranjčanko Majo Benedičič. Začetek pohoda bo ob 10....

Rekreacija / sreda, 18. oktober 2017 / 19:40

Najbolje balinajo loške upokojenke

Balinarke Društva upokojencev Škofja Loka so prvič v več kot tridesetletni zgodovini ženskega balinanja v društvu postale državne prvakinje.

Rekreacija / sreda, 18. oktober 2017 / 19:40

Košarko igral že v trebuhu

Dean Bunčič je vse svoje življenje povezan s košarko. Pri štiridesetih znova igra v drugi slovenski ligi in že na uvodni tekmi je bil med najboljšimi strelci ekipe Brinox Medvode.

Kultura / sreda, 18. oktober 2017 / 19:39

Cvetje v jeseni v poljanskem narečju

Škofja Loka – Član Rotary Kluba Škofja Loka Andrej Šubic je s sodelavci in založbo Modrijan uredil in izdal povest Cvetje v jeseni. Knjiga je izšla ob stoti obletnici od prvega izida te Tavčarjeve...