
Klobasa s sirom
In to bohinjska. Tokrat ste jo na drugem Prazniku sira in vina v Dvorani Danica na Bohinjski Bistrici lahko pokusili prvič. Postregli so jo s krompirjevo solato z zeljem. Zanimive so bile jedi – predvsem sladice – z mohantom, precej pozornosti pa so pritegnili tudi Mc Pustotnikovi burgerji z mladim kravjim sirom in svežim paradižnikom. V slast so šli predvsem otrokom.
Pri vinski ponudbi so ženske spraševale predvsem po sladkem vinu in se na koncu najdlje zadržale pri stojnici z znano in priljubljeno slovensko penino iz Radgonskih goric. Zadovoljiva je bila ponudba drugih slovenskih belih in rdečih vin, pa tudi pri stojnici s cvičkom ni primanjkovalo ljudi.
Domači, bohinjski sirarji so tokrat v svoje vrste povabili tudi goste, med katerimi je zagotovo najbolj izstopal duet sester Brence iz Gorenje vasi. Pri njuni stojnici si se enostavno moral ustaviti, saj sta nasmejani Katarina in Elizabeta z veseljem razložili vse o svojih produktih. Škantarjov Miha in Anica Gartner, pa Boštjan Arh in Ivica Torkar, v bistvu mlada sirarja 29-letni Tomaž Stare in 19-letni Miha Kalan, Edo Prosić s sirom velikanom, pri katerem so obiskovalci ponovno ugibali njegovo težo, Poldkin Branko Medja iz Zgornjih Gorij, David v posebni opravi, ki je v spomin priklicala pravega prebivalca okoliških planin – na eni strani s svojo ponudbo sirov in mlečnih izdelkov; na drugi pa stojnice za ljubitelje okusov, na katerih smo v kar precej jedeh – predvsem sladicah – lahko okušali znameniti polmehki tradicionalni sir mohant. Ljudje so zanj že slišali. Vedo, da je pikantnega okusa in značilnega ostrega vonja. Manj pa je bilo takih, ki bi ga tudi pokusili. In tu je bila priložnost, da so se z njim spoznali na nežnejši način. Bohinjska napolitanka s sirom, čokoladni bonbon z mohantom pa torta s sirom in mangom, mohantovo presenečenje, tokrat prvič prav posebej za praznik pripravljena bohinjska klobasa s sirom, ajdovi žganci z mohantovo 'kapo' in žitno kavo, mohantovi piškoti, file postrvi v trdinki, krompir s skuto in buča je le nekaj jedi z jedilnikov, ki so jih v soboto obiskovalcem ponujale stojnice v šotoru dvorane na Bohinjski Bistrici.
Sicer so organizatorji letošnjega prvega dela programa 2. Praznika sira in vina zagotovo pričakovali več obiskovalcev, a so se ti začeli nabirati bolj proti koncu degustacijskega dela, ko je prireditev počasi že prehajala v Veseljakovo veselico. Tu pa so v svoje roke prevzeli vajeti ansambel Smer, Max bend in ansambel Jureta Zajca.