Zelenjavna mineštra

Mineštre so odlična vrsta enolončnic, ki jih lahko pripravimo v večjih količinah in jih lahko pogrejemo še za naslednji obrok, lahko pa si del mineštre preprosto zamrznemo in si jo privoščimo čez dalj časa. Ker naši vrtovi ponujajo še nekaj zelenjave, si pripravimo tako, da jo bomo uporabili.

Za pripravo mineštre po­trebujemo: 2 čebuli, 3 stroke česna, 2 korenčka, 1 bučko, 1 por, 1 šopek peteršilja, 1 dobro zrel paradižnik ali 4 žlice paradižnikove mezge, 2 pesti stročjega fižola, 1 l zelenjavne jušne osnove (ali 1 l vode, v kateri je raztopljena 1 jušna kocka), sol, poper, pol žličke mlete rdeče paprike, pol žličke karija, 3 žlice olivnega olja.

Za zdrobove žličnike: 2 jajci, 2 žlici kisle smetane, 1 šopek drobnjaka, količino zdroba za težo dveh jajc.

V večji posodi segrejemo olivno olje, na katerem prepražimo nasekljano čebulo in na lističe narezan česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula in česen zmehčata. Po vrsti dodajamo na kolobarje narezano korenje in por, na kocke narezano bučko in jajčevec, narezan paradižnik ali paradižnikovo mezgo, stročji fižol. Dobro premešamo in vse skupaj pražimo 1 minuto.

Narahlo osolimo ter po­tresemo s peteršiljem in preostalimi začimbami. Dolijemo jušno osnovo. Mineštro kuhamo 1 uro, dokler ni vsa zelenjava kuhana. Nazadnje zakuhamo še zdrobove žličnike.

Te pripravimo tako, da z vilicami premešamo jajci, jima dodamo narezan drobnjak ter postopoma vmešamo zdrob. Žličnike z žlico polagamo v juho, kuhajo naj se od 5 do 10 minut. Čas kuhanja žličnikov je odvisen od njihove velikosti.

Nasvet: V poštev pride tudi druga zelenjava, ki jo imamo na voljo (blitva, zelje, koleraba …). Začimbe prilagodimo okusu. Če imamo na voljo kakšen pesto, ga ponudimo zraven mineštre. Še posebej se poda pesto iz bazilike. Med kuhanjem mineštre lahko vanjo dodamo še kost obranega pršuta ali kos suhega mesa. To bo dodalo naši enolončnici posebno dobro aromo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / sreda, 17. september 2014 / 11:36

Upoštevali bodo minula vlaganja

Krajani Trebije so v preteklih letih že prispevali del sredstev za gradnjo kanalizacije, zato zahtevajo, da se to upošteva pri odmeri komunalnega prispevka.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / petek, 26. november 2021 / 16:28

Snežni topovi že na testiranju

Kranjska Gora – Na smučišču v Kranjski Gori so v sredo že imeli test snežnih topov na smučišču. Kot so povedali na RTC Žičnice Kranjska Gora, pa še nimajo predvidenega datuma začetka smučarske sezo...

Slovenija / petek, 26. november 2021 / 07:00

Včeraj glasovali o referendumu

Državni poslanci so včeraj glasovali o predlogu za razpis referenduma o ustanovitvi nove občine Golnik. V predhodni razpravi sta polno podporo pobudi napovedali le poslanski skupini SDS in SMC.

GG Plus / petek, 26. november 2021 / 17:40

Andrej Šarabon, Šentančan iz Podljubelja

Andrej Šarabon je po­stal eden od najvplivnejših ljudi, ki so odšli iz majhnega kraja v svet in vplivali tudi na razvoj ljubljanskega in s tem tudi slovenskega gospodarstva. Rodil se je 27. novembr...

Kronika / petek, 26. november 2021 / 17:38

Požar na nogometnem igrišču

Tenetiše – V torek zjutraj je na nogometnem igrišču v Tenetišah zagorelo v transportnem zabojniku, ki ga uporabljajo za garderobo. Požar so pogasili kranjski poklicni gasilci in prostovoljni gasilc...

GG Plus / petek, 26. november 2021 / 17:36

Moko melje že štiri stoletja

Zgodovina današnjega Karlovskega mlina na Žirovskem Vrhu sv. Antona ob potoku Dršak se je začela pisati leta 1621, takrat še pod imenom Lominski mlin, ki je bil sestavni del velike kmetije Lomičar. Dr...