Zelenjavna mineštra
Mineštre so odlična vrsta enolončnic, ki jih lahko pripravimo v večjih količinah in jih lahko pogrejemo še za naslednji obrok, lahko pa si del mineštre preprosto zamrznemo in si jo privoščimo čez dalj časa. Ker naši vrtovi ponujajo še nekaj zelenjave, si pripravimo tako, da jo bomo uporabili.
Za pripravo mineštre potrebujemo: 2 čebuli, 3 stroke česna, 2 korenčka, 1 bučko, 1 por, 1 šopek peteršilja, 1 dobro zrel paradižnik ali 4 žlice paradižnikove mezge, 2 pesti stročjega fižola, 1 l zelenjavne jušne osnove (ali 1 l vode, v kateri je raztopljena 1 jušna kocka), sol, poper, pol žličke mlete rdeče paprike, pol žličke karija, 3 žlice olivnega olja.
Za zdrobove žličnike: 2 jajci, 2 žlici kisle smetane, 1 šopek drobnjaka, količino zdroba za težo dveh jajc.
V večji posodi segrejemo olivno olje, na katerem prepražimo nasekljano čebulo in na lističe narezan česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula in česen zmehčata. Po vrsti dodajamo na kolobarje narezano korenje in por, na kocke narezano bučko in jajčevec, narezan paradižnik ali paradižnikovo mezgo, stročji fižol. Dobro premešamo in vse skupaj pražimo 1 minuto.
Narahlo osolimo ter potresemo s peteršiljem in preostalimi začimbami. Dolijemo jušno osnovo. Mineštro kuhamo 1 uro, dokler ni vsa zelenjava kuhana. Nazadnje zakuhamo še zdrobove žličnike.
Te pripravimo tako, da z vilicami premešamo jajci, jima dodamo narezan drobnjak ter postopoma vmešamo zdrob. Žličnike z žlico polagamo v juho, kuhajo naj se od 5 do 10 minut. Čas kuhanja žličnikov je odvisen od njihove velikosti.
Nasvet: V poštev pride tudi druga zelenjava, ki jo imamo na voljo (blitva, zelje, koleraba …). Začimbe prilagodimo okusu. Če imamo na voljo kakšen pesto, ga ponudimo zraven mineštre. Še posebej se poda pesto iz bazilike. Med kuhanjem mineštre lahko vanjo dodamo še kost obranega pršuta ali kos suhega mesa. To bo dodalo naši enolončnici posebno dobro aromo.