Amazing Grace
Čeprav obstaja slovenski prevod besedila, O, Milost, glej, pesem zvečine poznamo kot Amazing Grace v neštetih izvedbah, od treh tenorjev – Pavarotti, Domingo, Carreras – do najbolj sijajnih džezovskih in gospel pevcev in pevcev zabavne glasbe ter zborov … Pesem ima tudi svojo pokrajino. Na severnem Irskem, v grofiji Donegal, v slikovitem mestu Buncrana, kjer je napol mrtev na ladji z luknjo v trupu pristal John Newton 8. aprila 1748. Tu je vsako leto tudi festival Amazing Grace. Rojen v družini pomorcev 1725 je Newton pri sedmih letih izgubil mater in se že z enajstimi leti podajal z očetom na oceane. Pri triindvajsetih je bil velika, prepirljiva, uživaška baraba, izkušen pomorec, tudi kapitan na ladjah, ki so prevažale sužnje na Karibe in v Severno Ameriko. Ladjo Greyhound, ki je plula iz Afrike v Anglijo, je pred irsko obalo zajel strašen vihar. Kapitan je obtožil Newtona, da se bog srdi zaradi njegovih barabij. Napol uničena ladja se je zatekla v miren zaliv in varno pristala. In tu se je začela tudi Newtonova preobrazba. Našel je vero v boga, pustil mornarsko službo, se versko izobraževal, postal evangeličanski diakon, celo zelo znan pridigar in v zadnjih letih svojega življenja tudi zagovornik odprave suženjstva. Ustalil se je v južni Angliji in s prijateljem, pesnikom Williamom Cowperjem izdal 1779 znamenite Olneyske himne, med katerimi je tudi Amazing Grace, katere prva kitica se glasi: O, Milost, glej, kako ljub zven pustil ni božca umret, zdaj vem za pot, ko taval sem, in slepec vidim spet … Pesem in dolg nedeljski zajtrk!
Drobljanec z jabolki in robidnicami
Za 1 okrogel manjši pekač potrebujemo: 700 g jabolk, najboljša je vrsta bramley, 250 g robidnic, 110 g sladkorja, lahko tudi malo manj, 3–4 cele klinčke ali pol žličke sveže nastrganega muškatnega oreška
Za drobljanec: 110 g bele moke, 60 g ovsenih kosmičev, 90 g masla, narezanega na koščke, 100 g rjavega ali kokosovega sladkorja
Jabolka olupimo, prerežemo na polovico, izdolbemo peščičevje in jih narežemo na krhlje. Zložimo jih v pekač, okrogel ali štirioglat, vmes pa razdelimo robidnice. Potresemo s sladkorjem in začimbami. Maslo nadrobimo z moko. Dodamo sladkor in ovsene kosmiče. Dobro premešamo in razdelimo čez sadeže ter drobljanec rahlo pritisnemo na sadeže. V pečici, ogreti na 180°, pečemo 40–45 minut, dokler drobljanec ni zlato rumeno zapečen. Pomudimo toplo s stepeno smetano.
Kavni kolački
Za dva plitva pekača: 2 žlici instant kave, 230 g mehkega masla, 150 g sladkorja, 1 strok vanilje ali sladkor z vaniljo, 250 g pirine moke, tip 630, 125 g čokoladnih čipsov
Pečico ogrejemo na 200°. Instant kavo raztopimo v 2 žlicah vrele vode. Maslo in sladkor z ročnim mešalnikom penasto umešamo. Dodamo sredico stroka vanilje, kavo, moko in na koncu čokoladni čips.
Pekač prekrijemo s papirjem za peko. Z dvema žlicama oblikujemo kupčke in polagamo testo na papir. Pazimo, da so kupčki dovolj narazen, ker se kolački razlezejo.
Pečemo 15–20 minut, odvisno od pečice. Ko se kolački ohladijo, postanejo trdi. Ponudimo jih takoj ali pa shranimo v pločevinasto škatlo.