
Okusi azijske hrane v Zbiljah
V Zbiljah je potekal prvi Azijski kulinarični dan, ki naj bi postal tradicionalen.
Zbilje – Azijska hrana ni samo suši in sladko-kisli piščanec. O tem so se lahko prepričali obiskovalci Azijskega kulinaričnega dne, ki je v nedeljo potekal prvič. Na vaškem trgu ob Zbiljskem jezeru so se na stojnicah s svojo ponudbo predstavljale azijske trgovine in restavracije.
»Širši publiki želimo predstaviti azijsko hrano s čim več koncev celine. Poteka pokušina jedi, ki niso najbolj standardne. Upamo, da bomo obiskovalce navdušili, da bodo azijsko kulinariko vnesli tudi v domačo kuhinjo. Danes se predstavlja japonska kuhinja, indijska, indonezijska, vietnamska, kitajska in tajvanska. Slovencem je še vedno najbolj blizu kitajska kuhinja s sladko-kislim piščancem in kislo-pekočo juho. Danes imajo priložnost poskusiti še kaj drugega,« je povedal Denis Paradiž iz Društva Touhou, društva ljubiteljev japonske kulture in jezika, ki je bilo skupaj z Veleposlaništvom Japonske in Turističnim društvom Zbilje organizator dogodka.
Azijski kulinarični dan je popestril dogajanje ob sicer dobro obiskanem Zbiljskem jezeru. »Pred leti smo tukaj organizirali dogodek ob dvajsetletnici sodelovanja Japonske in Slovenije, postavili spominsko ploščo ter posadili japonsko češnjo. Od takrat sodelujemo z raznimi organizacijami, ki se ukvarjajo z japonsko kulturo v Sloveniji. Ideja Azijskega kulinaričnega dne se nam je zdela zanimiva in smo jo podprli. Odprta kuhinja je zelo popularna po vsej Sloveniji, azijske pa do danes še ni bilo,« je pojasnil Iztok Pipan, predsednik TD Zbilje. Azijski kulinarični dan je obiskal tudi Hiroshi Abe, namestnik japonskega veleposlanika v Sloveniji.