Direktor podjetja Lotrič Meroslovje Marko Lotrič in Klemen Čufar iz IKT oddelka, ki je tudi sodeloval pri razvoju nadzornega sistema Exactum / Foto: Tina Dokl

Lotričeva svetovna premiera na Expu

V podjetju Lotrič Meroslovje iz Selc so razvili pameten merilni sistem Exactum za samodejni nadzor, ki omogoča učinkovito spremljanje temperature, vlage, tlaka, osvetljenosti, koncentracije CO2 in drugih merljivih parametrov. Včeraj so ga premierno predstavili na svetovni razstavi Expo v Milanu.

Selca – Sistem za samodejni nadzor so v podjetju Lotrič Meroslovje v Selcih začeli razvijati leta 2008, sprva zaradi lastnih potreb, saj morajo v meroslovnih laboratorijih nenehno spremljati pogoje okolice – temperaturo, vlago in tlak. Zanimanje za merilni sistem so pokazale tudi njihove stranke, zato so se pred dvema letoma razvoja lotili profesionalno. Rezultat tega je pametni nadzorni sistem Exactum, ki preko petnajstih senzorjev meri različne parametre – poleg že omenjenih tudi osvetljenost, koncentracijo CO2, proste radikale v zraku ... »Vrednosti uporabniku prikazuje na računalniku, tablici ali telefonu. Prednost Exactuma je, da lahko nastavimo meje, v katerih se vrednost določenega parametra lahko giba. Ko so rezultati meritev preseženi ali blizu tega, nas sistem na to opozori z elektronskim ali SMS-sporočilom. To je zelo pomembno tam, kjer je treba nadzorovati določene pogoje, na primer v lekarnah, kjer morajo zdravila hraniti na določeni temperaturi. S hitro odzivnostjo tako lahko preprečimo, da so zdravila neuporabna, s čimer varujemo življenja ljudi in drugih bitij,« je pojasnil direktor podjetja Marko Lotrič.

Inovacija vsestransko uporabna

Inovacijo so razvili za uporabo v avtomobilski industriji, farmaciji, medicini, živilstvu, skladiščih, distribuciji, laboratorijih, muzejih, rastlinjakih … Premierno so jo predstavili včeraj na svetovni razstavi Expo v Milanu, kjer je podjetje že pred dvema mesecema vzpostavilo sistem merjenja udobja bivanja v paviljonih sedmih držav. Včeraj so tako predstavili rezultate izmerjenih vrednosti temperature, vlage in kakovosti zraka, določene podatke pa so prenašali v živo, saj sistem vse podatke uporabniku posreduje v realnem času.

Na Expu so predstavili tudi rešitev Exactum za rastlinjake. »Rastlinjaki so narejeni z namenom poustvarjanja popolnih pogojev okolja. Trenutno je to vse skrb človeka: da so rastline vedno optimalno gojene, zalite, imajo dovolj dušika, CO2, svetlobe – skratka pogoje, ki zagotavljajo dihanje in rast rastlin. A razvoj nam omogoča, da skrb prepustimo tehnologiji. Tako je človeški dejavnik minimalen, spremljanje in obveščanje pa prevzemajo senzorji in programska oprema v ozadju,« je poudaril.

Pripravljeni na globalni trg

Sistem Exactum se lahko uporablja tudi za preprečevanje samovžiga pri skladiščenju živil, kot sta žito in seno, v velikih silosih, saj nadzira temperaturo v njih. »Z njim v finskih rudnikih že nadzirajo ustreznost zraka v reševalnih komorah, kamor se rudarji zatečejo v primeru nesreč. Zelo primeren je v domovih za ostarele, saj meri tudi prekoračene koncentracije prostih radikalov v zraku, pa v laboratorijih in avtomobilski industriji, kjer sistem med kontrolo kosov na transportnem traku izloča tiste, ki ne ustrezajo dolžini,« je Lotrič naštel nekaj praktičnih primerov uporabe, ki varuje procese in proizvode. »Stranke bodo z uporabo Exactuma še naprednejše, konkurenčnejše. Manj časa bodo porabile za nadzor in spremljanje nekega postopka, saj bodo avtomatsko dobile samo rezultat in to se mi zdi ključno,« je še pristavil.

Exactum poleg strank v Sloveniji že uporabljajo tudi v vseh štirih tujih državah, kjer ima Lotrič Meroslovje svoja podjetja: na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini in Makedoniji, pa tudi na Češkem in Finskem. »Pripravljen je za vstop na globalno tržišče,« pravi Lotrič.

Podjetje, specializirano za meroslovje, je sicer z mednarodno uveljavljenimi certifikati Lotrič Metrology prisotno v 26 državah in posluje z več kot 10.000 strankami. Načrtovano 17-odstotno rast so lani presegli, število zaposlenih v skupini (sedem podjetij v petih državah) so povečali na 83, imajo pa še več kot 30 zunanjih sodelavcev. Pripravljajo se na investicijo v dodatne prostore na lokaciji v Selcih, ki naj bi jo izvedli v naslednjih treh letih.

»V prihodnje bomo diverzifiracirali svojo dejavnost. Do sedaj smo bili prepoznavni po storitvah, ki jih nudimo v svoji paleti 160 akreditiranih meroslovnih postopkov, zdaj pa prehajamo še na lastne produkte, kot je Exactum,« je še dejal Lotrič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 23. julij 2016 / 12:15

Luksuzni turizem v Smledniku

Ob golfskem igrišču v Smledniku se lotevajo turizma za petične goste.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 22. september 2022 / 20:30

Energetska sanacija doma

V Domu upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice poteka energetska sanacija, in sicer prek javno-zasebnega partnerstva s Petrolom.

Bled / četrtek, 22. september 2022 / 16:59

Dozidava dražja za milijon

Vrednost dozidave Zdravstvenega doma Bled se je iz prvotnih 1,4 milijona evrov povišala na dobrih 2,5 milijona evrov. Blejski občinski svetniki so zato na zadnji redni seji sprejeli drugi rebalans pro...

Šenčur / četrtek, 22. september 2022 / 16:58

Slovesnost na Visokem

V Domu krajanov na Visokem je potekala slovesnost, s katero so počastili spomin na dogodke in ljudi, ki so pred 81 leti ustanovili odbor Osvobodilne fronte (OF) za Visoko in Luže.

Tržič / četrtek, 22. september 2022 / 16:57

Poziv k varčevanju pri javni razsvetljavi

Tržič – Tržiške občinske svetnike je na nedavni seji podžupan Dušan Bodlaj, ki začasno opravlja funkcijo župana, seznanil s predlogom ukrepa varčevanja pri javni razsvetljavi med 23. in 5. uro, kje...

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 22. september 2022 / 16:55

Knjižnica začasno na novi lokaciji

Krajevna knjižnica Poljane je po izselitvi iz za rušitev predvidenega kulturnega doma sredi preteklega tedna ponovno odprla svoja vrata v začasnih prostorih na naslovu Poljane nad Škofjo Loko 28.