
Arvajeva klobasa že osmič najboljša
V Hiši kulinarike Jezeršek v Sori so strokovna komisija in ljubiteljski ocenjevalci izbrali najboljšo kranjsko klobaso leta 2015. Najboljše delajo na Gorenjskem. Stroka je med petnajstimi vzorci najbolje ocenila kranjsko klobaso Mesarstva Oblak, ljubiteljski ocenjevalci Mesa Kamnik, skupna zmagovalka pa je osmič in šestič zapored kranjska klobasa Mesarije Arvaj.
Sora – Državno tekmovanje za najboljšo zaščiteno kranjsko klobaso je letos v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah potekalo dvanajstič. Najprej je petnajst vzorcev certificiranih proizvajalcev pod drobnogled vzela strokovna komisija, nato pa še več kot dvesto ljubiteljskih ocenjevalcev.
Pri ocenjevanju so bili pozorni na videz, okus, vonj in teksturo. Ocenjevala sva jih tudi s fotografom in najina ocena je bila, da se med seboj še najbolj razlikujejo po začinjenosti. »Dobro sta ugotovila. Vedno mora prevladovati okus po mesu, ne po začimbah. Bistvo je doseči harmonijo okusov. Z letošnjo kvaliteto kranjskih klobas smo zelo zadovoljni. Vzorci so med seboj zelo izenačeni, slabe kranjske klobase ni. Pri izbiri najboljše smo si bili precej enotni,« je pojasnila mag. Marlena Skvarča, ki je bila tudi letos vodja šestčlanske strokovne komisije. Med ljubiteljskimi ocenjevalci je bilo veliko znanih obrazov, tudi gostincev. »Kranjska klobasa je zelo dobra promocija za slovensko kulinariko. Tudi pri nas jo imamo v ponudbi in dobro je sprejeta, še posebno pri tujih gostih. Na ocenjevanju sem zadnja leta in vzorci so vedno bolj izenačeni. To je za potrošnika dobro. Težko pa je izbrati najboljšo,« je povedal Krištof Bolka iz Gostilne Krištof v Predosljah.
Po zaključku ocenjevanja in seštevanju glasov je Franci Jezeršek razglasil najboljše po oceni stroke, ljubiteljskih ocenjevalcev in nato še seštevka obeh. Strokovna komisija je za najboljšo izbrala kranjsko klobaso Mesarstva Oblak iz Žirov, ki je na ocenjevanju sodelovalo sploh prvič. »Certificirano kranjsko klobaso izdelujemo od lanskega leta. Zaupamo svoji kvaliteti in znanju, ki smo ga vložili v samo izdelavo mesnin. Ocena stroke pomeni veliko nagrado za vse zaposlene, ki se trudijo za to kvaliteto,« je pojasnila Katja Oblak iz Mesarije Oblak. Ljubiteljski ocenjevalci so največ glasov dali kranjski klobasi Mesa Kamnik, seštevek obeh ocenjevanj pa je dal skupno zmagovalko za letošnje leto. To je kranjska klobasa Mesarije Arvaj, ki se je tako na strokovnem kot na ljubiteljskem ocenjevanju uvrstila na drugo mesto. »Zelo smo veseli, da smo ponovno zmagali. To je že osmič, šestič zapored. Za nas je to pohvala in spodbuda za naprej. Mislim, da smo ocenjevalce prepričali s kvaliteto. Našo kranjsko klobaso kupci že prepoznajo – tako po videzu kot po okusu. Kranjska klobasa je naš paradni izdelek,« je bila vesela Ivica Arvaj iz Mesarije Arvaj in dodala, da prodaja vsako leto raste. Prisotni so tudi že na avstrijskem, italijanskem in nemškem trgu. V skupnem seštevku se je na drugo mesto uvrstila Mesarija Oblak, na tretje Košaki, četrto mesto pa si delijo Kras, Mesarija Mlinarič in Čadež.
Med posebnostmi letošnjega dogodka so bili sistemi meritev posebnih značilnosti kranjskih klobas, ki jih je predstavilo podjetje Lotrič meroslovje. Prikazali so rezultate meritev sile reza (prereza klobase) in meritev vlažnosti (odstotka vode), rezultati pa so služili kot zanimivost. Organizatorji so pripravili tudi degustacijo hrvaških 'kranjskih kobasic' in avstrijskih 'Käse Krainer'. Enotna ugotovitev je bila, da s slovenskimi kranjskimi klobasami ni primerjave. »Imajo mnogo preveč dodatkov. Bodimo veseli, da so naše kranjske klobase vsako leto boljše,« je za konec povedala Skvarča.
Dogodek je imel tudi dobrodelno noto. Vstopnino so v celoti namenili v dobrodelne namene za ure nevrofizioterapije dveletne Anje Jezeršek. Zbrali so 1850 evrov.