Bučni burek

O letošnji količini buč in njihovih pozitivnih učinkih sem že pisala v eni od prejšnjih številk. Pred kratkim sem bila v Komendi pri stricu na počitnicah, kjer nikoli ne manjka kulinarike. Tokrat me je starejši krajan naučil speči burek. Da bi bil burek malo drugačen od klasičnega in bolj v stiku s sezono zelenjave, sva za nadev uporabila bučke, ki so se izkazale za odlično izbiro.

Za bučni burek potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 2 žlici olja, pol žličke soli, 1 žlico kisa, 1 jajce, približno 2 dl mlačne vode; za nadev: 1,2 kg bučk, pol žličke mletega suhega česna, pol žličke karija, 1,5 žličke soli, ščep popra, 1 jajce, 1 kislo smetano. Dodatne sestavine: približno 0,5 dl sončničnega olja, 1 žlica margarine.

Najprej pripravimo vlečeno testo: moki dodamo olje, sol, kis in jajce. Postopoma dolivamo mlačno vodo ter zgnetemo vse sestavine v testo. Vodo dodajamo po potrebi do te mere, da je testo prožno. Testo oblikujemo v hlebček, ga premažemo z oljem in ga pustimo počivati približno 30 minut.

Za nadev bučam odstranimo sredinska semena. Narežemo jih na centimeter debele kocke. Narezane bučne kocke osolimo, popopramo, potresemo s česnom in karijem, dodamo kislo smetano ter razžvrkljano jajce. Nadev dobro premešamo.

Testo razdelimo na tri dele ter vsak del razvaljamo in ga razvlečemo. Testo razrežemo na tako velike dele, kolikor imamo velik pekač. Na pooljen pekač položimo prvo plast testa, nanj enakomerno razporedimo dve žlici nadeva. Na nadev položimo novo plast testa in postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Vsako tretjo plast testa na tanko premažemo z oljem. Zaključimo z dvema plastema testa, ki ju premažemo z oljem. Sestavljen burek po vsej površini z nožem večkrat prebodemo. Burek postavimo v ogreto pečico in pečemo na 200 °C približno eno uro oziroma toliko časa, da se po vrhu lepo zapeče. Pečenega vzamemo iz pečice, po vrhu ga prepikamo z vilicami in premažemo z margarino. Burek pustimo počivati 30 minut, da se nekoliko ohladi in dobi kompaktnost.

Nasvet: med nadev lahko dodamo še sesekljano čebulo, začimbe, kot sta drobnjak, peteršilj … Skratka, začinimo ga po svojem okusu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 18. maj 2010 / 07:00

Košarkarski naslov na Gorenjsko

Košarkarice HiT Kranjska Gora so drugič osvojile naslov državnih prvakinj. V soboto so na peti finalni tekmi v gosteh premagale celjski Merkur.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 9. junij 2021 / 18:08

Povečali bodo skladišča

Zaradi hitre rasti podjetja se bo Cargo-partner že v prihodnjem letu lotil povečanja svojih skladiščnih kapacitet na Brniku.

Gospodarstvo / sreda, 9. junij 2021 / 18:04

Priznanja za krušne izdelke

Gorenjske kmetije so na ocenjevanju krušnih izdelkov za Festival dobrot slovenskih kmetij na Ptuju dobile devet zlatih priznanj, tri srebrne in šest bronastih.

Kamnik / sreda, 9. junij 2021 / 18:03

Prijaznejši do čebel

Kamnik – Občina Kamnik se je pridružila pobudi z naslovom Veliki traven in rožnik – čebelam cvetoč krožnik. Pobuda, ki je nastala v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Gorenjske in regionalnim stičiščem...

Kronika / sreda, 9. junij 2021 / 18:02

Preiskujejo nesrečo na Lancovem

Lancovo – Radovljiški policisti so v petek okoli 9.30 na Lancovem obravnavali nesrečo motorista, ki naj bi se pred padcem izogibal neznanemu vozniku domnevno manjšega črnega osebnega avtomobila, ki...

Razvedrilo / sreda, 9. junij 2021 / 17:54

Osem kozarcev, osem vinskih zgodb

Po ustih valjam četrti kozarec belega vina. Sedim za obloženo mizo dobrot – nekaj vrst sira, rožmarinovi grisini, ki jih pomakamo v humus, rezine pršuta na drugem krožniku in zelenjavne pa...