Nasmejanega Ožbolta Plaznika smo na Jezerskem v nedeljo srečali v več vlogah. Prikazal je tudi krtačenje volne. / Foto: Tina Dokl

Tradicionalni Ovčarski bal na Jezerskem

Gostišče ob jezeru, Turistično društvo Jezersko, Društvo rejcev ovc jezersko-solčavske pasme ter Kulturno društvo Jezersko so v nedeljo organizirali vsem dobro znani Ovčarski bal. Tokrat že sedeminpetdeseti po vrsti. Ljudje ga obiščejo zaradi prikaza starih običajev življenja na planini, prigona ovc v dolino; eni pa zaradi veselice in okušanja domačih dobrot.

Jezersko – Tudi letos je bila druga nedelja v avgustu na Jezerskem namenjena najstarejši slovenski etnografski prireditvi. Tradicionalno so z Ovčarskim balom začeli v dopoldanskem času, ko so na prireditvenem prostoru ob Planšarskem jezeru zadonele domače harmonike, zaplesala je folklora, s pomočjo etnografske igre pa so Jezerjani obiskovalcem predstavili stare običaje življenja na planini in prve dni pastirjev po prihodu s planine.

Bistvo in vrhunec ovčarskega bala prav gotovo predstavlja prikaz prigona ovc s planine, predvsem najmlajše obiskovalce dogodka pa je navdušilo striženje ovce in prikaz del, ki so povezana z ročno predelavo ovčje volne. Tako sta Metoda Karničar in Janez Smrtnik poprijela za škarje, Ožbolt Plaznik je krtačil, Mija Murovec je predla, polstenje volne smo spremljali pri Vesni Lisjak, Lonca Šavs in Sabina Karničar pa sta prikazali zadnjo 'stopničko' pred končnim izdelkom – pletenje.

Marko Meško iz Turističnega društva Jezersko je povedal, da je bil lani obisk ovčarskega bala precejšen, letos pa se mu zdi, da je še večji. V celem dnevu namreč prireditev obišče do deset tisoč ljudi. Ker je bila nedelja sončna in vroča, so obiskovalci dogodka izbirali različne ure obiska. Domačini menijo, da pridejo eni zaradi dobre domače hrane, drugi zaradi dopoldanskega dogajanja, tretje pa bolj zanima popoldanski del, kjer so letos za glasbeno veselico skrbeli priljubljeni Ognjeni muzikanti.

Med domačimi dobrotami je bilo tokrat največ povpraševanja po ajdovih žgancih, čeprav je bilo tudi za drugo ponudbo – od masovneka, kislega mleka in zelja do domačih klobas – veliko zanimanja. Za sladkosnede so na Jezerskem pripravili tudi domačo gibanico in kremne rezine, na svoj račun pa so prišli celo ljubitelji turške kave. Tradicionalno pa so šli najbolj v slast sveže ocvrti kvašeni flancati, za katere je letos skrbela Jana Meglič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 6. julij 2012 / 07:00

Stanleyjev pokal prvič pri nas

Hrušica - Današnji petek bo za ljubitelje hokeja res poseben dan, saj si bodo lahko prvič od blizu ogledali zmagovalni pokal najmočnejše hokejske lige na svetu. Tako...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 8. september 2020 / 17:31

Zmagi za Dob in Radomlje, Triglav poražen

Kranj – Pretekli konec tedna so nogometaši v drugi slovenski ligi odigrali tekme 5. kroga. Roltek Dob je doma s 3 : 1 premagal Rudar Velenje, triglavani so gostovali pri Brežicah Terme Čatež in izg...

GG Plus / torek, 8. september 2020 / 17:29

V Kamniku je oblačilna dediščina doma

Dr. Bojan Knific, etnolog in eden največjih poznavalcev oblačilne dediščine pri nas – Dr. Bojan Knific je ime, ki ga ljubitelji »narodnih noš« zelo dobro poznajo. Tudi po njegovi zaslugi je tovrstna p...

Nasveti / torek, 8. september 2020 / 16:40

Veliki vrh

Sončen konec tedna nas je vabil, da zapustimo svoja gnezda in se podamo ven. Letošnje poletje je bilo pretežno kolesarsko. Ker po Storžiču nisem bila zadovoljna s svojo pohodniško kondicijo, bom to...

Gospodarstvo / torek, 8. september 2020 / 16:40

Proizvodnega kompleksa v Lipnici še niso prodali

Lipnica – Podjetje Iskra Mehanizmi zaradi načrtovane selitve večinskega dela proizvodnje na novo lokacijo na Brniku prodaja poslovno-proizvodni kompleks v Lipnici pri Kropi. Minuli četrtek je tako...

Zanimivosti / torek, 8. september 2020 / 16:39

Rekordno hitro na Triglav

Medvoščan Timotej Bečan je iz Krme do vrha Triglava potreboval le eno uro, 26 minut in 45 sekund. Izboljšal je svoj lastni rekord.