
Tradicionalni Ovčarski bal na Jezerskem
Gostišče ob jezeru, Turistično društvo Jezersko, Društvo rejcev ovc jezersko-solčavske pasme ter Kulturno društvo Jezersko so v nedeljo organizirali vsem dobro znani Ovčarski bal. Tokrat že sedeminpetdeseti po vrsti. Ljudje ga obiščejo zaradi prikaza starih običajev življenja na planini, prigona ovc v dolino; eni pa zaradi veselice in okušanja domačih dobrot.
Jezersko – Tudi letos je bila druga nedelja v avgustu na Jezerskem namenjena najstarejši slovenski etnografski prireditvi. Tradicionalno so z Ovčarskim balom začeli v dopoldanskem času, ko so na prireditvenem prostoru ob Planšarskem jezeru zadonele domače harmonike, zaplesala je folklora, s pomočjo etnografske igre pa so Jezerjani obiskovalcem predstavili stare običaje življenja na planini in prve dni pastirjev po prihodu s planine.
Bistvo in vrhunec ovčarskega bala prav gotovo predstavlja prikaz prigona ovc s planine, predvsem najmlajše obiskovalce dogodka pa je navdušilo striženje ovce in prikaz del, ki so povezana z ročno predelavo ovčje volne. Tako sta Metoda Karničar in Janez Smrtnik poprijela za škarje, Ožbolt Plaznik je krtačil, Mija Murovec je predla, polstenje volne smo spremljali pri Vesni Lisjak, Lonca Šavs in Sabina Karničar pa sta prikazali zadnjo 'stopničko' pred končnim izdelkom – pletenje.
Marko Meško iz Turističnega društva Jezersko je povedal, da je bil lani obisk ovčarskega bala precejšen, letos pa se mu zdi, da je še večji. V celem dnevu namreč prireditev obišče do deset tisoč ljudi. Ker je bila nedelja sončna in vroča, so obiskovalci dogodka izbirali različne ure obiska. Domačini menijo, da pridejo eni zaradi dobre domače hrane, drugi zaradi dopoldanskega dogajanja, tretje pa bolj zanima popoldanski del, kjer so letos za glasbeno veselico skrbeli priljubljeni Ognjeni muzikanti.
Med domačimi dobrotami je bilo tokrat največ povpraševanja po ajdovih žgancih, čeprav je bilo tudi za drugo ponudbo – od masovneka, kislega mleka in zelja do domačih klobas – veliko zanimanja. Za sladkosnede so na Jezerskem pripravili tudi domačo gibanico in kremne rezine, na svoj račun pa so prišli celo ljubitelji turške kave. Tradicionalno pa so šli najbolj v slast sveže ocvrti kvašeni flancati, za katere je letos skrbela Jana Meglič.