Nasmejanega Ožbolta Plaznika smo na Jezerskem v nedeljo srečali v več vlogah. Prikazal je tudi krtačenje volne. / Foto: Tina Dokl

Tradicionalni Ovčarski bal na Jezerskem

Gostišče ob jezeru, Turistično društvo Jezersko, Društvo rejcev ovc jezersko-solčavske pasme ter Kulturno društvo Jezersko so v nedeljo organizirali vsem dobro znani Ovčarski bal. Tokrat že sedeminpetdeseti po vrsti. Ljudje ga obiščejo zaradi prikaza starih običajev življenja na planini, prigona ovc v dolino; eni pa zaradi veselice in okušanja domačih dobrot.

Jezersko – Tudi letos je bila druga nedelja v avgustu na Jezerskem namenjena najstarejši slovenski etnografski prireditvi. Tradicionalno so z Ovčarskim balom začeli v dopoldanskem času, ko so na prireditvenem prostoru ob Planšarskem jezeru zadonele domače harmonike, zaplesala je folklora, s pomočjo etnografske igre pa so Jezerjani obiskovalcem predstavili stare običaje življenja na planini in prve dni pastirjev po prihodu s planine.

Bistvo in vrhunec ovčarskega bala prav gotovo predstavlja prikaz prigona ovc s planine, predvsem najmlajše obiskovalce dogodka pa je navdušilo striženje ovce in prikaz del, ki so povezana z ročno predelavo ovčje volne. Tako sta Metoda Karničar in Janez Smrtnik poprijela za škarje, Ožbolt Plaznik je krtačil, Mija Murovec je predla, polstenje volne smo spremljali pri Vesni Lisjak, Lonca Šavs in Sabina Karničar pa sta prikazali zadnjo 'stopničko' pred končnim izdelkom – pletenje.

Marko Meško iz Turističnega društva Jezersko je povedal, da je bil lani obisk ovčarskega bala precejšen, letos pa se mu zdi, da je še večji. V celem dnevu namreč prireditev obišče do deset tisoč ljudi. Ker je bila nedelja sončna in vroča, so obiskovalci dogodka izbirali različne ure obiska. Domačini menijo, da pridejo eni zaradi dobre domače hrane, drugi zaradi dopoldanskega dogajanja, tretje pa bolj zanima popoldanski del, kjer so letos za glasbeno veselico skrbeli priljubljeni Ognjeni muzikanti.

Med domačimi dobrotami je bilo tokrat največ povpraševanja po ajdovih žgancih, čeprav je bilo tudi za drugo ponudbo – od masovneka, kislega mleka in zelja do domačih klobas – veliko zanimanja. Za sladkosnede so na Jezerskem pripravili tudi domačo gibanico in kremne rezine, na svoj račun pa so prišli celo ljubitelji turške kave. Tradicionalno pa so šli najbolj v slast sveže ocvrti kvašeni flancati, za katere je letos skrbela Jana Meglič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Volitve 2019 / petek, 17. maj 2019 / 08:34

Zakaj iz okoljskega aktivizma v politiko

Tržič – V Mestni kavarni Tržič bo danes ob 19. uri pogovor na temo Zakaj iz okoljskega aktivizma v politiko. Gostja bo Urša Zgojznik, nosilka liste Povežimo se, predsednica društva Ekologi brez mej...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 5. maj 2010 / 07:00

Z avtomobilom v potok

Kropa - Veliko srečo v nesreči sta imela starejša zakonca, ki sta se v soboto z avtomobilom peljala z Jamnika proti Kropi. Pri Slovenski peči je voznik skozi ovinek zapeljal nara...

Žiri / sreda, 5. maj 2010 / 07:00

Čipkarske zmage niso ostale doma

Žirovske klekljarice so v nedeljo s tekmovanji zaključile uspešne četrte Slovenske klekljarske dneve.

Nasveti / sreda, 5. maj 2010 / 07:00

Bršljan, krvnik celulita

Bršljan se vse bolj uveljavlja kot dopolnilo pri shujševalnih prijemih za odpravo celulita. Če si želite stopiti odvečno maščobo, še preden boste smuknili v kopalke, se po pomoč obrnite na bršljan.

Gospodarstvo / sreda, 5. maj 2010 / 07:00

Zadovoljni prodajalci in kupci

Na ekološki tržnici v Naklem bodo tudi prodajalci iz drugih regij.

Nasveti / sreda, 5. maj 2010 / 07:00

Povabilo na romanje

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.