Zelišča
Na vrtu vsako leto zasadim zelišča. Več in bolj raznolika zelišča. Imam navadno meto in poprovo meto, meliso in citronsko meliso, rožmarin, timijan, baziliko, sivko in žajbelj. Včasih jih pustim v vrtu dve sezoni, nekatera zelišča se z lahkoto zaraščajo sama. Sodelavci so me poučili, da je dobro trajnice vsakih nekaj let zamenjati in zemljo prekopati. Vse izhaja iz zemlje in treba jo je negovati. Zelišča začuda ne potrebujejo veliko nege. Rastejo sama od sebe, celo plevel se mednje zarašča manj kot med zelenjavo. Pravijo, da je treba zelišča in zdravilne rože trgati tik pred cvetenjem in v soncu, da izločijo čim več eteričnih snovi. Sušim jih v preprostih kartonastih škatlah v garaži. Vso to reč uporabljam za čaj, sirup, začimbe za kuhanje, izdelujem tudi mila. Zelišča za čaj preprosto zmešam. Zraven dodajam še druge rože, ki jih nabiram po hribih in okoliških gozdovih. Bezeg se hitro nabere, tudi lipe je dovolj. Materino dušico nabiram na Krvavcu ali Veliki planini. Najboljši čas za nabiranje gorskih rožic je konec junija. Letos smo na Krvavcu sredi julija tako rekoč nabirali zakasnele primerke materine dušice, ki so čakali na nas pod smrekami in v drugih senčnih predelih. Nekoliko kasneje dozori lakota, te je dovolj na Lovrencu. Vmes je kakšna srčna moč, hribska resa ali medvedova taca in to je vse, kar poznam in nabiram. Ko jeseni mešanico zelišč zmešam, se počutim kot teta Pehta. Rada kuham domač čaj, ki ga posladkam z melisinim, metinim ali bezgovim sirupom. Nikakor ne z medom. Je preveč dragocen in zdravilen, da bi ga uničila v čaju. Običajno ima več kot 40 °C, ko že vanj stresamo med. Zdi se mi, da je vedno več zeliščarjev in trgovin, kjer prodajajo tudi domače čaje. Lahko so zdravilni napitek, lahko je domače darilo.
Ko smo bili na dopustu v Izoli, sem zašla tudi v lekarno. Obalne lekarne Koper so ponujale veliko različnih domačih čajev in tinktur. Pritegnili sta me regratova in artičokina tinktura. Oboje blagodejno vpliva na prebavo in črevesje, znižuje holesterol in blaži stres. Sami negativni učinki današnjega hitrega tempa, skrbi in pohlepa. In že nam trgovci in farmacija ponujajo tudi domačo rešitev. Kupite že pripravljene tinkture in čajne mešanice, gotovo vam bo pomagalo. Meni se zdi, da mi še najbolj pomaga priprava samih zelišč, nabiranje, priprava in sušenje. To počnem v miru, ne moreš hiteti, ob tem delu se sprostim. Čeprav je to še eno opravilo, ki se zvrsti v mojem dnevu, se mi zdi, da se ob tem umirim in uživam. V veselje mi je konec jeseni pogledati velike steklene kozarce, ki so napolnjeni z domačo in lastno čajno mešanico in čakajo na zimo. Ali smo zaradi tega manj prehlajeni in bolj zdravi? Morda, morda tudi ne. Preprosto mi je všeč to početi in po mojem je to največji vir zdravja in zadovoljstva.