
Slovenski med letos bo
Po katastrofalni lanski letini so slovenski čebelarji letos bolj zadovoljni – tudi na Gorenjskem, kjer so pogoji za čebelarjenje že tako najtežji pri nas. Pridelali so okoli dva tisoč ton medu, kar je povprečna letina.
Brdo pri Lukovici – »Gorenjska je v Sloveniji zaradi naravnih danosti že vseskozi najslabše medovito področje. Odvisni smo večinoma le od lipe, kostanja in gozda, pa še letos smo imeli v času cvetenja lipe in kostanja bolj slabo vreme. Kar je letos gorenjskega medu, je ta večinoma gozdni, količine pa so povsem povprečne. Je pa na Gorenjskem tako, da med težko 'proizvedemo', je pa zato toliko kakovostnejši in tudi letos je tako,« nam je povedal predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjan Noč, ki opaža, da kljub težkim pogojem čebelarjev na Gorenjskem ne manjka. »Ne nazadnje se radi pohvalimo, da gre za zibelko čebelarstva, in prav ta tradicija vleče.«
Po nekaj slabših letih – leta 2013 so pridelali 1031 ton, lani pa le 470 ton medu – so slovenski čebelarji letos torej zadovoljni. »Letošnja čebelarska letina je čisto povprečna. Maja je z letino kazalo zelo dobro, nato pa so se začela pojavljati ciklična obdobja toplega in hladnega vremena z dežjem, to pa niso tiste razmere, ki bi medenju koristile, zato smo pristali pri čisto povprečni letini. Dva tisoč ton sicer ne zadošča za samooskrbo Slovencev, saj na leto porabimo približno dva kilograma medu na prebivalca, a v primerjavi z lanskim letom slovenskega medu letos nekaj bo na voljo,« je na novinarski konferenci pred dnevi povedal vodja opazovalno-napovedovalne službe medenja pri ČZS Jure Justinek.
Aktivna čebelarska sezona pridobivanja medu, ki traja od konca aprila do konca junija, je torej končana, čebelarji pa kljub vsemu ne počivajo. Čebele že pripravljajo na zimo, jih intenzivno krmijo in zdravijo proti varozi, s tem pa postavljajo temelje za naslednje tri mesece v letu 2016. Kot so še povedali na ČZS, so letos zaznali manj pomorov čebel, k čemur naj bi pripomogla intenzivna kampanja proti prekomerni in napačni uporabi škropiv, so pa zato zabeležili več kraj panjev.