Mladostniki premalo telesno dejavni

Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil podatke raziskave o zdravju v šolskem obdobju, ki kažejo, da je vse manj mladostnikov telesno dejavnih.

Kranj – Raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju, ki jo je že četrtič zapored izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje, je pokazala, da je v zadnjih dvanajstih letih vse manj mladostnikov redno telesnih dejavnih. Le še okoli 18 odstotkov mladostnikov je telesno dejavnih vse dni v tednu, medtem ko vsak peti mladostnik v prostem času več kot štiri ure preživi v sedečem položaju.

Po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije bi morali biti mladostniki zmerno do intenzivno telesno dejavni vsaj eno uro na dan vse dni v tednu, a takih je po raziskavi v Sloveniji slaba petina. Podatki tudi kažejo, da so fantje v vseh starostnih obdobjih bolj telesno dejavni kot dekleta. S starostjo telesna dejavnost upada, tako je dovolj telesno dejavnih največ 11-letnikov, sledijo 13- in 15-letniki, med 15-letnimi dekleti jih je redno telesno dejavnih le še dobrih sedem odstotkov. Redna telesna dejavnost je ključna za razvoj, zdravje in splošno dobro počutje otrok in mladostnikov; tako med drugim vpliva na telesni in gibalni razvoj, na kognitivne sposobnosti, preprečuje zgodnji začetek večine kroničnih nenalezljivih bolezni v dobi adolescence in varuje pred razvojem različnih odvisnosti. »Zato je pomembno, da mladostniki že zgodaj v življenju razvijejo aktiven življenjski slog in dosegajo priporočljive ravni telesne dejavnosti, saj bodo tako pridobili številne koristi za zdravje, ki jih bodo prenesli tudi v poznejša življenjska obdobja,« je poudarila Andreja Drev z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Podatki raziskave kažejo, da vsak peti mladostnik v prostem času več kot štiri ure na dan preživi v sedečem položaju, največ jih je med 15-letniki, kjer že vsako tretje dekle v prostem času sedi več kot štiri ure na dan. Taka vedenja so dejavnik tveganja za razvoj debelosti in prekomerne telesne teže ter drugih kroničnih nenalezljivih bolezni, opozarjajo na inštitutu. Sicer pa mladostnike v sedeči položaj v največji meri priklepajo gledanje televizije, igrice za računalnikom ali drugimi elektronskimi napravami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sobota, 20. junij 2015 / 12:07

Kranj dobil pivnico

Teja in Jani sta ponovno obiskala Gostilno Pod žičnico, Kranj je dobil pivnico, na svetovni razstavi Expo Milano 2015 so se predstavili tudi Gorenjci. Steklenička svetovno znane osvežilne pijače pa pr...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 29. marec 2008 / 07:00

V Naklem pokopali pobite pod Storžičem

O prikritem grobišču ob poti med Lovrencem in Poljano, v katerem so novembra lani našli ostanke štirih žrtev, je prva pisala oktobra leta 2004 Marjeta Smolnikar v Gorenjskem glasu.

Radovljica / sobota, 29. marec 2008 / 07:00

Vodarina prinaša izgubo

Komunala Radovljica je lani poslovala z dobičkom, prvič po petnajstih letih so pozitivno poslovale tudi javne gospodarske službe, vodarina pa še vedno prinaša precejšnjo izgubo.

Radovljica / sobota, 29. marec 2008 / 07:00

Brezposelnost postopoma upada

Konec februarja je bilo v radovljiški občini registriranih 316 brezposelnih, več kot polovica brezposelnih je žensk.

Radovljica / sobota, 29. marec 2008 / 07:00

Lekarna postaja pretesna

Radovljica - Javni zavod Gorenjske lekarne ima v radovljiški občini lekarni v Radovljici in v Lescah ter lekarniško podružnico v Kropi. Lekarne so lani poslovale pozitivno, pri tem pa je r...

Splošno / sobota, 29. marec 2008 / 07:00

Otroštvo te zaznamuje za vse življenje

Otroška ljubezen do trga pred domačimi vrati je prerasla v ljubezen do mesta. Na sprehodu z dr. Cenetom Avguštinom skozi gabrov drevored do graščine.