Uporabimo kumare

Ena od letos najbolj produktivnih vrst sezonske zelenjave so seveda kumare. Zeleni plodovi vsebujejo 95 odstotkov vode in komaj kaj kalorij. Kljub temu so bogate z vitaminom E in C, kalijem, magnezijem in kalcijem. Vsebuje encim erepsin, ki v našem črevesju cepi beljakovine ter uničuje bakterije in gliste v črevesju. To je le nekaj razlogov, zakaj je prav, da jih uživamo in iz njih pripravimo okusno kumarično juho in jogurtove kumare.

Za pripravo kumarične juhe potrebujemo: 2 večji kumari (približno 0,5 kg), 2 krompirja (približno 0,2 kg), 1 čebulo, 0,3 dl jušne osnove, šopek peteršilja, 1 dl jogurta, 4 žlice kisle smetane, sol, poper, 2 žlici olja.

Kumare in krompir olupimo ter narežemo na kocke. Čebulo sesekljamo. V posodi segrejemo olje ter prepražimo čebulo. Dodamo narezane kumare in krompir, osolimo, popopramo ter dodamo sesekljan peteršilj. Vse skupaj se pražimo 5 minut, nato zalijemo z jušno osnovo. Pustimo, da na rahlo vre 15 minut. Na koncu vse sesekljamo s paličnim mešalnikom. Juho pustimo stati okrog 10 minut, da se nekoliko ohladi, ter vanjo vmešamo še jogurt. Juho serviramo v skodelice in vsaki skodelici dodamo še žlico kisle smetane.

Nasvet: Jušno osnovo lahko nadomestimo tako, da v 3 dl vrele vode raztopimo jušno kocko.

Za pripravo jogurtovih kumar potrebujemo: 2 večji kumari, pol čebule, strok česna, pol žličke suhega kopra, šopek drobnjaka, sok ene limone, sol, oljčno olje, lonček kremnega jogurta, pol lončka kisle smetane.

Kumari olupimo ter ju osolimo in pustimo stati 5 minut, da spustita vodo ter ju nato odcedimo. V skledo damo odcejene kumare, sesekljano čebulo in česen, potresemo s koprom in sesekljanim drobnjakom, prelijemo s sokom limone in oljčnim oljem, primešamo jogurt in kislo smetano ter vse skupaj zmešamo. Preden postrežemo pripravljene kumare, je priporočljivo, da počakajo v hladilniku pol ure, da se okusi prepojijo.

Nasvet: Koper je začimba, ki spodbuja prebavo, preprečuje kolcanje in nespečnost. Najpogosteje ga uporabljamo pri vlaganju kumaric. Prav tako je okusen v kombinaciji skoraj vseh vrst zelenjave in jogurtovih prelivov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 17. maj 2010 / 07:00

Potok Belca ponikne, zato smrdi

Krajane Predoselj zanima, kdaj bodo odgovorni izpolnili obljubo in rešili problem presihajočega potoka Belca, ki teče skozi vas.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 26. marec 2016 / 15:09

V nedeljo bomo prešli na poletni čas

V nedeljo ob dveh ponoči se bo začelo obdobje poletnega časa. Uro bomo takrat pomaknili za eno uro naprej, čas ob drugi uri pa se bo štel kot tretja ura. Noč bo torej eno uro krajša.

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 26. marec 2016 / 14:59

Pobrali dvajset 'kubikov' odpadkov

Cerklje – Občina Cerklje je minulo soboto organizirala tradicionalno spomladansko čistilno akcijo. Potekala je po vseh krajih v občini, vanjo pa se je vključijo okoli tisoč občanov, med njimi več k...

Kranj / sobota, 26. marec 2016 / 14:59

Andrić svetnik namesto Nikolićeve

Kranj – Na sredini seji so kranjski mestni svetniki sprejeli več kadrovskih sprememb. Tako je svetnico Sando Nikolić (SMC), ki je odstopila, nadomestil Aleksandar Andrić, naslednji kandidat z liste...

GG Plus / sobota, 26. marec 2016 / 14:52

Janez Krstnik Kersnik, Čopov in Prešernov učitelj

Samo zares izredni pedagogi so tako priljubljeni, kot je bil Janez Krstnik Kersnik, sin premožnega kmeta, mlinarja in žagarja, kjer se je po domače reklo pri Žagarju v Mostah pri Žirovnici. Rodil s...

Nasveti / sobota, 26. marec 2016 / 14:50

Vzpon do smučišča

Orlove glave (1682 m) skozi Žagarjev graben – Vzpon skozi graben do smučišča na Voglu, kjer se da smučati le na naravnem snegu. Dolg vzpon, ponekod naporen, na koncu bogato nagradi.