Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 31. oktober 2018 / 08:23

Ni odgovoren za eksplozijo

Kranjsko okrožno sodišče je Roberta Zorka, direktorja Excentra v Hrastju, oprostilo obtožbe.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sobota, 5. september 2015 / 20:30

Za dijake tudi osamosvojitvena skupina

V zavodu CIRIUS so v novo šolsko leto stopili s številnimi pridobitvami.

Žirovnica / sobota, 5. september 2015 / 20:29

Razpis za neprofitna stanovanja

Žirovnica – Občina Žirovnica je objavila javni razpis za oblikovanje prednostne liste za oddajo neprofitnih stanovanj v najem. Prosilci se bodo lahko potegovali za štiri stanovanja, in sicer tri v...

Kranjska Gora / sobota, 5. september 2015 / 20:28

Tudi žičničarji poleti nad pričakovanji

Kranjska Gora – Ob koncu poletja se kranjskogorski žičničarji približujejo rezultatom predlanske poletne sezone in pričakujejo, da bodo presegli številko 35 tisoč obiskovalcev, kar bi, kot poudarja...

Železniki / sobota, 5. september 2015 / 20:28

Razstava šolskih glasil

Železniki – V sklopu praznovanja 200-letnice šole v Železnikih so v petek v galeriji Muzeja Železniki odprli razstavo šolskih glasil Naše poti, ki jih OŠ Železniki izdaja že 45 let. Zamisel za glas...

Gorenja vas-Poljane / sobota, 5. september 2015 / 20:27

Prenovili Šubičevo hišo

V torek bodo v Poljanah uradno odprli dokončno urejeno Šubičevo hišo, rojstno hišo slikarjev Jurija in Janeza Šubica.