Iztok Čop je v Luzernu prejel Kellerjevo medaljo, ki mu jo je izročil Dominik Keller, sin Thomasa Kellerja in predsednik izbirne komisije za priznanje. Na sliki je še Jean-Christophe Rolland, predsednik mednarodne veslaške zveze FISA. / Foto: VZS

Nasprotnike spreminjal v prijatelje

Ob tekmi svetovnega pokala v veslanju, ki je minuli konec tedna potekala v Luzernu, je najvišje priznanje mednarodne veslaške zveze dobil Iztok Čop.

Bled – Minuli konec tedna je v Luzernu potekala tradicionalna tekma svetovnega pokala, ki pa našemu veslanju ni prinesla veliko veselja. Tik pred začetkom tekmovanj je namreč zbolel član dvojnega dvojca Janez Zupan, tako da ta posadka na tekmovanju sploh ni nastopila. Naš edini adut je ostal zgolj lahki dvojni dvojec v postavi Marko Bolha in Rajko Hrvat. Naša veslača sta v svoji četrtfinalni skupini zasedla četrto mesto in le za mesto zgrešila uvrstitev v polfinale. Tako sta se uvrstila v finale C ter na koncu osvojila šesto ter skupaj 18. mesto.

Sicer pa je bil sobotni večer v Luzernu rezerviran za slovesnost mednarodne veslaške zveze FISA in predstavnikov nacionalnih zvez. Vrhunec je bila podelitev Kellerjeve medalje, najvišjega priznanja v veslaškem športu. Letos ga je za izjemno kariero in doprinos k veslanju prejel Iztok Čop.

Kot je povedal sekretar Veslaške zveze Slovenije Jernej Slivnik, je v uvodu prireditve predsednik FISA Jean-Christophe Rolland poudaril pomen Kellerjevega priznanja ter dosežke in lastnosti, ki jih mora imeti vsakoletni prejemnik. Izvršni direktor FISA Matt Smith je v nadaljevanju predstavil letošnje nominirance, priznanje pa je Čopu podelil Dominik Keller, sin legendarnega predsednika FISA Thomasa Kellerja, po katerem se to najvišje veslaško priznanje tudi imenuje. Ob razglasitvi je poudaril Iztokovo izjemno kariero in pozitiven odnos, saj je nasprotnike spreminjal v prijatelje.

Iztok Čop je poudaril, da je imel srečo, ker se je lahko pridružil Veslaškemu klubu Bled, obenem pa je imel nadarjene soveslače, s katerimi je lahko posegel v svetovni vrh. Kot najslajše je v šali omenil zmage proti najboljšim prijateljem, saj ti to da veliko večje zadovoljstvo kot premagati nekoga, ki ga ne maraš. Zmagovati v veslanju mu ni bilo lahko, kot tudi ne v močni konkurenci za priznanje, vendar pa je imel vedno dobro podporo v pravih ljudeh in pri družini.

Iztok Čop je v svoji 25-letni karieri osvojil štiri olimpijske medalje in 12 medalj na svetovnih prvenstvih, od tega je bil štirikrat svetovni prvak. Na tekmah svetovnega pokala je nastopil 43-krat, od tega je 34-krat osvojil medaljo. V mladinski konkurenci je bil dvakrat svetovni prvak. Izjemno kariero je končal po osvojitvi bronaste medalje na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012. Danes je še vedno dejaven v slovenskem športu in veslanju, saj je podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije ter član izvršnega odbora Veslaške zveze Slovenije ter upravnega odbora Veslaškega kluba Bled.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 15. april 2019 / 20:33

Vlomilec pride, ko ni nikogar

Radovljiški policisti so skupaj s kriminalisti in strokovnjakom za zasebno varovanje občanom svetovali, kako se najbolje zaščititi pred vlomi.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 20. avgust 2009 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Francka in Vencelj Peternel prihajata iz vasi pod Blegošem, kjer sta se spoznala, živita pa v Šenčurju, kamor ju je pripeljalo delo.

Slovenija / četrtek, 20. avgust 2009 / 07:00

K rešitvi težave naj pristopi tudi ministrstvo

Ljubljana – Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem je v zvezi s porušenim naravnim sistemom v Dvojnem jezeru na ministra za okolje in prostor Karla Erjavca naslovila pobudo, na...

Tržič / četrtek, 20. avgust 2009 / 07:00

Prehodni pokal spet v Tržiču

Enajste tržiške igre veselja in smeha so privabile šest ekip z Gorenjske in številne gledalce. Zmagali so domačini.

Kranj / četrtek, 20. avgust 2009 / 07:00

Vodnjak obnavljajo, ga bodo tudi preselili?

Mojster za ohranjanje kulturne dediščine Leopold Šajn obnavlja vodnjak sv. Janeza Nepomuka z žalujočo ženo, ki stoji ob južni fasadi župnijske cerkve in je ena najlepših kiparskih umetnin v Kranju.

Zanimivosti / četrtek, 20. avgust 2009 / 07:00

Večina Kovorjanov bi sprejela kranjske odpadke

Občina Tržič je Klicnemu studiu slepih v Škofji Loki naročila raziskavo mnenja prebivalcev KS Kovor o tem, ali naj se deponija napolni do konca ali prej zapre.