Domači okusi
Ko na Bledu poleti nastopi počitniško vzdušje, ko ga preplavi lenobni občutek sproščenega, takrat je čez dan aktualno kopanje v jezeru, ob večerih pa zaživijo gostinske terase. Turisti zadnje čase z velikim veseljem posegajo po domačih, slovenskih okusih. Zanima jih kulinarična pristnost naše regije.
Tako so v hotelu Krim odprli restavracijo in jo poimenovali Kuhinja pri stricu Bojanu. Želeli so obogatiti in razširiti gostinsko ponudbo z domačimi jedmi, izziv pa so prepustili kuharju Bojanu Turku, šefu kuhinje, ki je v hotelu zaposlen že štirideset let. Že sedaj je bilo povpraševanje po domačih, slovenskih jedeh precejšnje, zdaj pa bo ponudba še bogatejša. V novi restavraciji, ki so jo preuredili iz nekdanje taverne, je na ogled tudi zanimiva razstava starih razglednic Bleda, ki so razdeljene po različnih časovnih obdobjih in so jo poimenovali Bled skozi čas. Razstavo je pripravil Bojan Jeločnik iz Radovljice.
V Best Western Premier Hotel Lovec so si ponovno omislili četrtkove Slovenske večere. Terasa njihove restavracije Grill je tako vsak četrtek – zlasti če je vreme lepo – polna. Pa med gosti ne slišimo samo tujih jezikov, tudi kakšnega Slovenca, celo domačina zamika, da se zvečer usede v prijetnem okolju Lovčeve terase, spije kozarec ali dva in si privošči avtentični slovenski meni, kjer lahko izbira med kranjsko klobaso, postrvjo s prilogo ali svinjino. Za sladico pa postrežejo s sladkimi sirovimi štruklji, seveda polnjenimi z domačim sirom.
Zadnjo soboto v mesecu pa smo lahko na kamniških Okusih Kamnika – Podeželje in Eko, kjer so tokrat poletju 'nazdravili' tudi s plesom, na eni bogato obloženih stojnic spremljali pet nekdanjih tekmovalcev letošnjega MasterChefa pri pripravi sladoleda s trničem, vsak izmed njih pa je potem zanj pripravil še svoj preliv. Jagodo, ingver, balzamični kis in zeleni čaj je združila Karmen. Katja je pripravila preliv iz malin, melise in rožmarina; mangu je dodal meliso, meto in balzamični kis Miha; z mareličnim okusom se je ukvarjala Zala, dodala pa je še sivko; Blaž pa je pripravil preliv iz arašidov – izjemno sladek, ki pa se je k trničevemu sladoledu dobro podal. Sicer so se otroci bolj odločali za preverjene okuse, kot je jagoda, pogumnejše pa so zanimali tudi drugi prelivi.
Sobotno dopoldne je tako v centru Kamnika hitro minilo, z delavnicami so poskrbeli tudi za otroke, na trgu pa se je oglasila tudi gospa Lučka Rihar s svojo prenosno kovnico denarja.