Jogurtova torta v skledi

Jogurtova torta je edina sladica, po kateri v poletnih dneh raje posežem kot po sladoledu. Prepriča me predvsem s svojo osvežilno močjo in lahko prebavljivostjo. Že sama priprava je zabavna, saj jo naredimo na popolnoma drugačen način kot klasične torte.

Za pripravo biskvita potrebujemo: 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 žlice moke, pol pecilnega praška, 1 vanilin sladkor.

Moko zmešamo s pecilnim praškom ter jo presejemo. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg. Proti koncu stepanja dodamo sladkor in vanilin sladkor. Rumenjake postopoma zmešamo v sneg. Nazadnje med stalnim mešanjem dodajamo še moko ter zmes vlijemo v okrogel pekač. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, okrog 15 minut.

Nasvet: Z zobotrebcem preverimo, če je biskvit dovolj pečen – zobotrebec zapičimo v biskvit in če na njem ni nobenega sledu biskvita, je le ta pečen.

Velikost pekača izberemo na podlagi velikosti sklede, v kateri bomo delali torto. Pekač in skleda naj imata enak premer. Če nimamo na voljo okroglega pekača, na peki papir obrišemo rob sklede in maso za biskvit razporedimo vsaj približno po krogu. Ko je biskvit pečen, ga obrežemo v velikosti roba sklede.

Za pripravo nadeva potrebujemo: 1 ananasov kompot (rezine), 1 marelični kompot, 0,75 kg navadnega čvrstega jogurta (5 klasičnih lončkov), 0,5 l smetane za stepanje, 20 g želatine (12 lističev), 20 dag sladkorja.

Večjo okroglo skledo obložimo z rezinami ananasa. V vsako luknjico na sredini ananasa damo po eno marelico. Želatino namočimo v hladni vodi. Smetano stepemo. Polovico jogurta zmešamo s sladkorjem. V drugo polovico jogurta damo ožeto želatino ter segrevamo, da se vsa želatina raztopi. Zmes nekoliko ohladimo. Pripravimo si večjo posodo, v kateri zmešamo stepeno smetano, jogurt s sladkorjem ter jogurt z želatino. Pripravljeno kremo vlijemo v skledo. Na vrh kreme položimo predhodno pečen biskvit. Torto postavimo za 3 ure v hladilnik, da se ohladi. Na vrh sklede položimo krožnik ter obrnemo okrog. Previdno dvignemo skledo, da se torta postavi na krožnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 16. maj 2014 / 13:59

Znak kakovosti za devet dobrot

Devet gorenjskih izdelkov je na razstavi Dobrote slovenskih kmetij prejelo najvišje priznanje – znak kakovosti.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 10. februar 2020 / 21:39

Sveča, spremljevalka življenja

Brez sveče ne minejo najpomembnejše prelomnice in dogodki. Sveče nas spremljajo od rojstva do smrti in še naprej. Prižigamo jih v cerkvah, galerijah, domovih, vrtovih, na grobovih ... S to popotnico j...

Gospodarstvo / ponedeljek, 10. februar 2020 / 16:57

Zadružniki zaskrbljeni glede pogajanj

Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, na srečanju zadružnikov: »Zdaj, ko imamo vlado v odstopu, me skrbi, kako bodo potekala pogajanja o skupni kmetijski politiki po letu 2020.«

Kranj / ponedeljek, 10. februar 2020 / 16:54

Auris naj športno društvo

Ljubljana – Športna zveza gluhih Slovenije (ŠZGS) je pred dnevi razglasila najboljše gluhe športnike in ekipe v letu 2019. Najboljši športniki so prejeli velike plakete ŠZGS. Ena plaketa je šla tud...

Zanimivosti / ponedeljek, 10. februar 2020 / 13:55

Upodobljene rime

Na razstavi v Pavlinovi galeriji v Kulturnem domu Janeza Filipiča v Naklem so predstavljena umetniška dela (slike, skulpture, fotografije) na motive pesmi dr. Draga Paplerja iz zbirke Sopotja. Avtor l...

Medvode / ponedeljek, 10. februar 2020 / 13:53

Mobilne hišice še stojijo

Gradbeni inšpektor je ugotovil, da Zavašnikovi za gradnjo kampa z mobilnimi hišicami pri nekdanjem lokalu Lipa niso pridobili nobenega upravnega dovoljenja za gradnjo, zato jih morajo odstraniti in vz...