Piščančje prsi z zelenjavo in kuskusom
Enostavno in zdravo kosilo ali večerja. Priprava piščančjih prsi z zelenjavo in kuskusom ne zahteva stalne prisotnosti pri štedilniku. Od začetne priprave do konca nas loči le nekaj zamahov s kuhalnico.
Za pripravo piščančjih prsi z zelenjavo potrebujemo: 4 večje fileje piščančjih prsi, 1 bučko, 1 papriko, 1 čebulo, 1 paradižnik, 1 žlico gorčice, 1 žličko mlete paprike, sol in poper, 2 žlici olja, 1 pest naribanega sira.
Meso operemo, ga osušimo, premažemo z gorčico ter ga iz obeh strani osolimo in popopramo. V ponvi ali večji posodi segrejemo olje in popečemo meso z obeh strani. Čebulo olupimo ter jo sesekljamo, bučko narežemo na tanjše kolobarje, papriko na rezine, paradižnik na kocke. Na meso najprej razporedimo čebulo, dodamo bučke, paprike in paradižnik. Ponev pokrijemo in kuhamo deset minut. Potresemo z mleto papriko ter premešamo. Na nižji temperaturi kuhamo še 30–40 minut. Jed postrežemo s kuskusom ter potresemo z naribanim sirom.
Za pripravo kuskusa potrebujemo: 1 lonček (približno 250 ml) kuskusa, 1,5 lončka jušne osnove (ali 1 lonček vode in pol jušne kocke), 1 košček masla.
Jušno osnovo (ali vodo z jušno kocko) zavremo in vanjo stresemo kuskus. Premešamo in pokrito kuhamo pet minut. Odstavimo s štedilnika, vmešamo košček masla in pustimo stati v pokriti posodi deset minut. Preden postrežemo, ga razdrobimo z vilicami.
Nasvet: Kuskus lahko pripravimo še hitreje, tako da ga prelijemo z vrelo osoljeno vodo ter pokritega pustimo stati 15 minut. Nazadnje vmešamo še maslo in premešamo z vilicami.
Kuskus izvira iz arabskih držav in se kuha tudi po več ur. Ta, ki ga dobimo pri nas, je instantni, zato zelo hitro kuhan. Je odlična alternativa rižu, saj vsebuje več beljakovin in hranilnih snovi, uporabljamo ga pa lahko na popolnoma enak način.