Piščančje prsi z zelenjavo in kuskusom

Enostavno in zdravo kosilo ali večerja. Priprava piščančjih prsi z zelenjavo in kuskusom ne zahteva stalne prisotnosti pri štedilniku. Od začetne priprave do konca nas loči le nekaj zamahov s kuhalnico.

Za pripravo piščančjih prsi z zelenjavo potrebujemo: 4 večje fileje piščančjih prsi, 1 bučko, 1 papriko, 1 čebulo, 1 paradižnik, 1 žlico gorčice, 1 žličko mlete paprike, sol in poper, 2 žlici olja, 1 pest naribanega sira.

Meso operemo, ga osušimo, premažemo z gorčico ter ga iz obeh strani osolimo in popopramo. V ponvi ali večji posodi segrejemo olje in popečemo meso z obeh strani. Čebulo olupimo ter jo sesekljamo, bučko narežemo na tanjše kolobarje, papriko na rezine, paradižnik na kocke. Na meso najprej razporedimo čebulo, dodamo bučke, paprike in paradižnik. Ponev pokrijemo in kuhamo deset minut. Potresemo z mleto papriko ter premešamo. Na nižji temperaturi kuhamo še 30–40 minut. Jed postrežemo s kuskusom ter potresemo z naribanim sirom.

Za pripravo kuskusa potrebujemo: 1 lonček (približno 250 ml) kuskusa, 1,5 lončka jušne osnove (ali 1 lonček vode in pol jušne kocke), 1 košček masla.

Jušno osnovo (ali vodo z jušno kocko) zavremo in vanjo stresemo kuskus. Premešamo in pokrito kuhamo pet minut. Odstavimo s štedilnika, vmešamo košček masla in pustimo stati v pokriti posodi deset minut. Preden postrežemo, ga razdrobimo z vilicami.

Nasvet: Kuskus lahko pripravimo še hitreje, tako da ga prelijemo z vrelo osoljeno vodo ter pokritega pustimo stati 15 minut. Nazadnje vmešamo še maslo in premešamo z vilicami.

Kuskus izvira iz arabskih držav in se kuha tudi po več ur. Ta, ki ga dobimo pri nas, je instantni, zato zelo hitro kuhan. Je odlična alternativa rižu, saj vsebuje več beljakovin in hranilnih snovi, uporabljamo ga pa lahko na popolnoma enak način.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 1. julij 2010 / 07:00

Monarda prinaša evforične občutke

Ko na vrtu opazimo škrlatno monardo, nam vzame dih. No, pa ne le zaradi njenega izjemno privlačnega vonja, ki nas v hipu omreži. Pozornost zbuja tudi s svojim videzom - nenavadnimi škrlatno vijoličnim...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 8. junij 2007 / 07:00

Srednjeveški konec tedna

Kamnik - Danes se v Kamniku začenjajo tradicionalni srednjeveški dnevi, ki letos prinašajo kar nekaj sprememb. Vrhunec dogajanja bo jutri. Ena večjih obogatitev bo uli...

Gorenjska / petek, 8. junij 2007 / 07:00

Dupličani zahtevajo čist zrak

Krajani Duplice so ogorčeni nad odločitvijo ministrstva, da podjetju Tisa izda okoljevarstveno dovoljenje.

Kranj / petek, 8. junij 2007 / 07:00

Umrl je Ivan Jan - Srečko

Kranj – Ta teden se je izteklo življenje pisatelja in zgodovinopisca Ivana Jana, rojenega leta 1921 na Bledu, s partizanskim imenom Srečko. Pred vojno se je izučil za...

Domžale / petek, 8. junij 2007 / 07:00

Pahor čaka na odločitev svoje stranke

Domžale - Borut Pahor se je pod okriljem območne organizacije Socialnih demokratov Domžale konec tedna v Domžalah udeležil javne tribune z naslovom Predsedniške in par...

Medvode / petek, 8. junij 2007 / 07:00

Končni izlet male šole turizma

Medvode - Mala šola turizma je projekt, ki je v letošnjem šolskem letu potekal prvič, izvajala pa ga je Turistična zveza Medvod. Zamišljen je kot krožek na osnovnih šolah, kjer b...