Monarda prinaša evforične občutke
Ko na vrtu opazimo škrlatno monardo, nam vzame dih. No, pa ne le zaradi njenega izjemno privlačnega vonja, ki nas v hipu omreži. Pozornost zbuja tudi s svojim videzom - nenavadnimi škrlatno vijoličnimi cvetovi z zaobljenim okroglim cvetom. Je nekakšna fleur fatale med poletnimi vrtnimi cvetlicami.
Okus po melisi, meti in dobri misli
Škrlatna monarda je zelo opazna vrtna rastlinica, a njene zdravilne moči so večini ljudi nepoznane. Nekako jim ne gre v račun, da bi bila tako lepa okrasna rastlina, tudi zdravilna. A da je tovrstna, pove že njeno drugo ime zlata melisa ali tudi rdeča melisa, kakor to rožico pogosto poimenujemo. Okus njenih listov in cvetov namreč močno spominja na okus melise. Po drugi strani pa je zelo podoben tudi okusu mete. Američani njen okus opisujejo kot mešanico poprove in klasaste mete ter origana oz. dobre misli. Tudi vi v tem trenutku razmišljate, zakaj za vraga bi se človek mučil in pripravljal mešanico vseh teh zelišč, ko pa lahko na hitro popari le monardo in v njenem čaju okusi vsa ta čislana zelišča? Če vam ni blizu niti ime monarda, niti zlata ali rdeča melisa, poskusimo še z bergamotko. Bolje?
Svetu so jo predstavili Indijanci
Živahna poletna rastlinica, ki izžareva na našem okrasnem ali zeliščnem vrtu, je prehodila dolgo pot. Prihaja iz Severne Amerike, kjer so jo Indijanci Oswego iz okolice New Yorka najprej uporabljali za čaj, s katerim so preganjali vročico, glavobole, dvigali splošno odpornost, spodbujali prebavo, lajšali želodčne krče in zdravili vnetja v grlu in ustih. Prepričani so bili v njeno antiseptično delovanje in jo pogosto uporabljali pri zdravljenju kožnih okužb, manjših ran in opeklin. Navado pitja monardinega čaja je od Indijancev prevzela tudi kolonialna gospoda. Nad njim so bili navdušeni in zdelo se jim je, kot da srkajo metin čaj. Gotovo se že zmrdujete in sprašujete, zakaj se še vedno vrtimo kot mačka okrog vrele kaše in ne preidemo k bistvu – k zdravilnim odlikam današnje rastlinice. Razlog je preprost. O zdravilni vrednosti monarde v strokovni literaturi ni veliko otipljivih podatkov, o njej pa je precej redkobesedno tudi ljudsko zdravilstvo. A nekaj uporabnega smo vendarle izbrskali.
Dviguje razpoloženje
Poleti nabiramo cvetove in liste škrlatne monarde, ki jih posušimo, shranimo v zaprtih kozarcih in uporabimo za okusen in dišeč čaj. Slednji se bo izkazal pri želodčnih težavah, napenjanju, črvičenju, slabi prebavi in trebušnih krčih. Po njem sezimo tudi v primeru menstrualnih bolečin in neredni menstruaciji, slabosti, nespečnosti, glavobola, depresije, melanholije in tesnobnosti. Pravijo, da dviguje razpoloženje in poskrbi za evforične občutke. Grgranje monardinega čaja je učinkovito pri katarju in vnetju grla, vnetju dlesni in pri aftah v ustih. Monarda se odlično obnese tudi v kopeli za utrujene noge in pri slabi prekrvitvi. Če žvečimo liste monarde, nas bo minila neješčnost.
Skodelica čaja
Monardin čaj pripravimo v obliki poparka: žličko posušenega zelišča poparimo s skodelico vrele vode, pustimo stati petnajst minut in precedimo. Pijemo dve do tri skodelice z medom slajenega čaja na dan. Mlade liste lahko dodajamo sadnim solatam, svežim sadnim sokovom, poletnemu čaju, bovli in želejem.