Jedo slovensko hrano
V Kranjskih vrtcih imajo na jedilniku živila, ki so večinoma pridelana ali predelana v Sloveniji.
Kranj – Kranjski vrtci si prizadevajo, da bi se na jedilnikih povečal delež lokalnih in ekoloških živil ter s tem kakovostne hrane. Marjeta Podpečan in Katarina Jevšjak sta začeli s temeljito raziskavo trga in lokalnih ponudnikov živil, na podlagi katere sta v sodelovanju z Ministrstvom za finance in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravili javno naročilo.
Javno naročilo je bilo zahtevno in glede na vsebino in upoštevanje celotne trenutno veljavne sheme kakovosti za javne ustanove tudi precej obseženo. Z namenom, da se lahko lokalni pridelovalci prijavijo na javno naročilo, sta se odločili narediti več sklopov živil, na katere se posamezni ponudnik lahko prijavi. Kajti naročnik namreč ne more pričakovati, da bo dobil lokalnega pridelovalca jabolk, če združuje v isti sklop jabolka in pomaranče.
Javno naročilo sta Marjeta Podpečan in Katarina Jevšjak pripravili za obdobje štirih let, saj je z njim predvsem prvič veliko dela, poleg tega pa je v enem letu težko oceniti kakovost dobavitelja in tudi zanimanje med ponudniki je ob naročilu za daljše obdobje večje.
S podpisom pogodb za dobavo prehranskega blaga za pogodbeno obdobje 2014–2018 pa imajo Kranjski vrtci na jedilniku 69 odstotkov živil, ki so pridelana ali predelana v Sloveniji. Njihova prehrana vključuje 11,5 odstotka ekoloških živil, kar je več kot narekuje Uredba o zelenem javnem naročanju.