Jedo slovensko hrano

V Kranjskih vrtcih imajo na jedilniku živila, ki so večinoma pridelana ali predelana v Sloveniji.

Kranj – Kranjski vrtci si prizadevajo, da bi se na jedilnikih povečal delež lokalnih in ekoloških živil ter s tem kakovostne hrane. Marjeta Podpečan in Katarina Jevšjak sta začeli s temeljito raziskavo trga in lokalnih ponudnikov živil, na podlagi katere sta v sodelovanju z Ministrstvom za finance in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravili javno naročilo.

Javno naročilo je bilo zahtevno in glede na vsebino in upoštevanje celotne trenutno veljavne sheme kakovosti za javne ustanove tudi precej obseženo. Z namenom, da se lahko lokalni pridelovalci prijavijo na javno naročilo, sta se odločili narediti več sklopov živil, na katere se posamezni ponudnik lahko prijavi. Kajti naročnik namreč ne more pričakovati, da bo dobil lokalnega pridelovalca jabolk, če združuje v isti sklop jabolka in pomaranče.

Javno naročilo sta Marjeta Podpečan in Katarina Jevšjak pripravili za obdobje štirih let, saj je z njim predvsem prvič veliko dela, poleg tega pa je v enem letu težko oceniti kakovost dobavitelja in tudi zanimanje med ponudniki je ob naročilu za daljše obdobje večje.

S podpisom pogodb za dobavo prehranskega blaga za pogodbeno obdobje 2014–2018 pa imajo Kranjski vrtci na jedilniku 69 odstotkov živil, ki so pridelana ali predelana v Sloveniji. Njihova prehrana vključuje 11,5 odstotka ekoloških živil, kar je več kot narekuje Uredba o zelenem javnem naročanju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sobota, 30. junij 2007 / 07:00

Obetavno rojstvo

Na zagrebškem stadionu Hrvatski dragovoljac se je prejšnji teden zgodil prvi Radar festival. Zvrstile so se skupine svetovnega tipa ter slovenski Anavrin.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 31. marec 2011 / 07:00

Kuhinja je poleti na vrtu

Vsem, ki jim vrt daje možnost poletne kuhinje, priporočam vrtni kamin. Ob poznih popoldnevih, ko poletna vročina popusti, in ob vikendih je nekaj najlepšega kosilo v naravi. Družina se zbere ob k...

Zanimivosti / četrtek, 31. marec 2011 / 07:00

Koncert za otroška igrala

Radovljica - Z dobrodelno prireditvijo Radovljica otrokom, ki bo v četrtek, 31. marca, ob 18. uri, bodo v radovljiški osnovni šoli Antona Tomaža Linharta zbirali sredstva za naku...

Mularija / četrtek, 31. marec 2011 / 07:00

Pet namazov za pet dni

V podružnični šoli v Begunjah so v okviru projekta Zdrava šola pripravili teden namazov. Šolska kuharica Tatjana je vsak dan v tednu pripravila drugačen namaz – začeli so z drobnjakovim, sledil j...

GG Plus / četrtek, 31. marec 2011 / 07:00

Pleveli uničujejo cvetlične gredice

Nadležen in nezaželen plevel med rožami je težko uničiti. Vrtičkarji skorajda ne uporabljajo kemičnih sredstev v vrtu, zato se razvije tudi veliko sort plevela.

Zanimivosti / četrtek, 31. marec 2011 / 07:00

Železniška postaja v Žabnici?

Že nekaj časa se govori o aktivaciji železniške postaje v Žabnici za potniški promet, zato smo prebivalce Žabnice, Bitenj in drugih okoliških krajev vprašali, ali bi bilo dobro, da se ti načrti u...