Priznanja gorenjskim izdelovalcem

Biotehniški center Naklo bo dobil šampiona za eko mascarpone, Mesarstvo Oblak iz Žirov pa posebno priznanje za konzervirano meso.

Kranj – V okviru priprav na mednarodni kmetijsko živilski sejem Agra so na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni že potekala ocenjevanja svežega mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov ter sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod. Najboljšim bodo podelili priznanja na sejmu, ki bo potekal od 22. do 27. avgusta.

Na ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov je sodelovalo 24 proizvajalcev s skupno 148 izdelki. Iz Gorenjske je kot edini sodeloval Biotehniški center Naklo, ki bo dobil najvišje priznanje, to je šampiona, za sir eko mascarpone in še srebrno medaljo za eko skuto. Predsednik ocenjevalne komisije dr. Bogdan Perko ugotavlja, da na ocenjevanju sodeluje vse več manjših izdelovalcev, ki pa se po kakovosti izdelkov lahko primerjajo z največjimi, tradicionalnimi proizvajalci. Večina izdelkov je prejela zelo visoke ocene, preizkušali pa so tudi nekaj izdelkov z zgolj oblikovnimi osvežitvami embalaže, ki pa niso pomenili tudi bistvenega premika v kakovosti.

Na ocenjevanju mesnih izdelkov je sodelovalo 21 »mesarjev« (s skupno 120 vzorci mesnin), med njimi tudi dva z Gorenjske – Mesarstvo Oblak iz Žirov in Kmetija Hribar (Marko Dolenc) iz Predoselj. Oblak bo prejel zlati medalji za kuhan pršut in ocvirke v masti, srebrne medalje za suhe ocvirke, pariško, šunko v ovitku, hrenovko v naravnem ovoju, posebnico z vrtninami, domačo budjolo, kranjsko klobaso, prekajeno šunko, gorenjsko zaseko in posebnico ter bronasti medalji za prekajeni vrat in za suho domačo salamo, poleg tega pa za kuhan pršut še posebno priznanje za konzervirano meso. Kmetija Hribar bo prejela srebrni medalji za Hribarjevo klobaso in za šunko v ovoju. Predsednik ocenjevalne komisije prof. dr. Božidar Žlender je po ocenjevanju opozoril, da bi mesna industrija morala še bolj upoštevati sodobne prehranske zahteve po manj mastni in kalorični hrani, bolj zdravih maščobah, manj soli v hrani, ekološko ali organsko pridelani hrani ter po predelavi brez dodatkov ali vsaj z manj dodatki.

Na ocenjevanju sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod je sodelovalo 21 podjetij s 95 izdelki, med njimi tudi Kmetija Princ s Hudega pri Tržiču, ki bo na sejmu prejela srebrno medaljo za naravni bistri jabolčni sok ter bronasti medalji za naravni sok korenja in jabolka in naravni sok rdeče pese in jabolka, ter družba VD iz Tunjic, ki bo dobila srebrno medaljo za živo vodo. Predsednik ocenjevalne komisije prof. dr. Janez Hribar je posebej pohvalil prizadevanja manjših pridelovalcev sadja, predvsem jabolk, ki želijo svojo ponudbo razširiti tudi s sokovi, nektarji in pijačami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 17. maj 2024 / 07:05

Ljubljanska Odprta kuhna prihaja v Kranj

Jutri, v soboto, 18. maja, bo Odprta kuhna zopet obiskala Gorenjsko. Vesela kulinarična družba bo na Glavnem trgu v Kranju gostovala med 11. in 21. uro. Sobotna tržnica, ki po navadi poteka na Glav...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 15. oktober 2008 / 07:00

Državni zbor vodi Pavel Gantar

Na ustanovni seji je v sredo s potrditvijo mandatov poslancev začel delovati nov državni zbor. Njegov predsednik je dr. Pavel Gantar, za podpredsednike pa so bili izvoljeni Miran Potrč, Vasja Klavora...

Mularija / sreda, 15. oktober 2008 / 07:00

Koristne cirkuške spretnosti

Na OŠ Naklo so ob tednu otroka potekale cirkuške delavnice. Na šoli bodo uvedli interesno dejavnost urjenja v cirkuških spretnostih, ki je še posebej priporočljivo za otroke z učnimi težavami.

Gospodarstvo / sreda, 15. oktober 2008 / 07:00

Komenda je pokala po šivih

Na hipodromu v Komendi je bil od petka do nedelje jesenski kmetijsko-podjetniški sejem.

Gospodarstvo / sreda, 15. oktober 2008 / 07:00

LTH še ni izplaval iz težav

Tudi leto 2008 je v škofjeloškem LTH-ju še leto krize, z ukinitvijo proizvodnje zamrzovalnih skrinj pa so dosegli boljšo dohodkovno pokritost.

Zanimivosti / sreda, 15. oktober 2008 / 07:00

Trideset let blejskih jamarjev

Društvo za raziskovanje jam Bled letos praznuje tridesetletnico svojega delovanja.