Priznanja gorenjskim izdelovalcem
Biotehniški center Naklo bo dobil šampiona za eko mascarpone, Mesarstvo Oblak iz Žirov pa posebno priznanje za konzervirano meso.
Kranj – V okviru priprav na mednarodni kmetijsko živilski sejem Agra so na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni že potekala ocenjevanja svežega mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov ter sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod. Najboljšim bodo podelili priznanja na sejmu, ki bo potekal od 22. do 27. avgusta.
Na ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov je sodelovalo 24 proizvajalcev s skupno 148 izdelki. Iz Gorenjske je kot edini sodeloval Biotehniški center Naklo, ki bo dobil najvišje priznanje, to je šampiona, za sir eko mascarpone in še srebrno medaljo za eko skuto. Predsednik ocenjevalne komisije dr. Bogdan Perko ugotavlja, da na ocenjevanju sodeluje vse več manjših izdelovalcev, ki pa se po kakovosti izdelkov lahko primerjajo z največjimi, tradicionalnimi proizvajalci. Večina izdelkov je prejela zelo visoke ocene, preizkušali pa so tudi nekaj izdelkov z zgolj oblikovnimi osvežitvami embalaže, ki pa niso pomenili tudi bistvenega premika v kakovosti.
Na ocenjevanju mesnih izdelkov je sodelovalo 21 »mesarjev« (s skupno 120 vzorci mesnin), med njimi tudi dva z Gorenjske – Mesarstvo Oblak iz Žirov in Kmetija Hribar (Marko Dolenc) iz Predoselj. Oblak bo prejel zlati medalji za kuhan pršut in ocvirke v masti, srebrne medalje za suhe ocvirke, pariško, šunko v ovitku, hrenovko v naravnem ovoju, posebnico z vrtninami, domačo budjolo, kranjsko klobaso, prekajeno šunko, gorenjsko zaseko in posebnico ter bronasti medalji za prekajeni vrat in za suho domačo salamo, poleg tega pa za kuhan pršut še posebno priznanje za konzervirano meso. Kmetija Hribar bo prejela srebrni medalji za Hribarjevo klobaso in za šunko v ovoju. Predsednik ocenjevalne komisije prof. dr. Božidar Žlender je po ocenjevanju opozoril, da bi mesna industrija morala še bolj upoštevati sodobne prehranske zahteve po manj mastni in kalorični hrani, bolj zdravih maščobah, manj soli v hrani, ekološko ali organsko pridelani hrani ter po predelavi brez dodatkov ali vsaj z manj dodatki.
Na ocenjevanju sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod je sodelovalo 21 podjetij s 95 izdelki, med njimi tudi Kmetija Princ s Hudega pri Tržiču, ki bo na sejmu prejela srebrno medaljo za naravni bistri jabolčni sok ter bronasti medalji za naravni sok korenja in jabolka in naravni sok rdeče pese in jabolka, ter družba VD iz Tunjic, ki bo dobila srebrno medaljo za živo vodo. Predsednik ocenjevalne komisije prof. dr. Janez Hribar je posebej pohvalil prizadevanja manjših pridelovalcev sadja, predvsem jabolk, ki želijo svojo ponudbo razširiti tudi s sokovi, nektarji in pijačami.