Izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson / Foto: arhiv GG

DUTB se bo pritožila na odločitev sodišča

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je sodni spor glede prevzema lastništva Savine hčerinske družbe Sava Turizem pričakovala, nanj je pripravljena in se bo na sklep sodišča pritožila, je danes v Ljubljani dejal glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson. Dodal je, da postopek ne vpliva na delovanje hotelov.

Ljubljana/Ljubno ob Savinji – »Pričakovali smo, da bodo sproženi sodni postopki, nanje smo dobro pripravljeni. Trenutno pregledujemo začasno odredbo, ki smo jo prejeli danes zjutraj,« je ob robu mednarodne konference o gospodarskih izzivih Slovenije povedal Mansson.

Po njegovih besedah je sodišče začasno odredbo izdalo za zaščito starih lastnikov, saj bi bil stečaj nepovraten. Tega strahu pa s predlogom za prisilno poravnavo, ki ga je DUTB vložila v ponedeljek, ni več, je dejal Mansson. Izrazil je prepričanje, da s postopki, ki jih je sprožila DUTB, ni nič narobe.

Edina posledica zaenkrat je, da ne bo postopka preventivnega prestrukturiranja Save. »Za nas je glavno, da se to premoženje izboljša, da se vanj investira. Do tega pa ne more priti danes ali jutri ali naslednji teden, pomembno je, da se to zgodi v dveh do petih letih, kot smo napovedali. Glede tega načrta se nič ni spremenilo,« je dejal. Meni, da bodo v končni fazi uspeli izboljšati to premoženje.

Poudaril je, da je sodni spor običajen in da ne bo vplival na poslovanje hotelov.

Glede tega, da naj bi bil minister za finance Dušan Mramor o potezi DUTB obveščen dva tedna pred ostalimi, o čemer poroča današnji Dnevnik, je Mansson dejal, da politike obveščajo, da pa ti ne vplivajo na delo DUTB.

Sam minister je prav tako ob robu današnje mednarodne konference o gospodarskih izzivih Slovenije dejal, da o tem ni bil obveščen dva tedna pred ostalimi, temveč ga je o tem en dan prej obvestil državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja. »Strogo se držim tega, da se politične odločitve ločijo od strokovnih, in to velja tako za DUTB kot za Slovenski državni holding, Banko Slovenije in vse institucije, ki morajo biti neodvisne. O tem moram biti informiran, o tem pa ne odločam,« je poudaril.

Za vsemi odločitvami DUTB stoji upravni odbor. »Ne skrivamo se za politiki, smo odgovorni za svoja dejanja, seveda pa deležnike obveščamo,« je dejal Mansson in dodal, da so se o tej potezi pogovarjali dlje časa ter da ne more reči, kdaj točno je bil kdo o čem obveščen.

Glede kritike malih delničarjev ni želel govoriti konkretno o Savi, na splošno pa je dejal, da v primeru, ko ne moreš odplačevati dolga, ponavadi tudi kapital ni nič več vreden. Dodal je, da je bilo v Sloveniji veliko interesa starih lastnikov, da dobijo še nekaj vrednosti iz svojega nekdanjega premoženja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 18. april 2017 / 17:19

Pogrešajo ga od sobote

V Mavčičah pogrešajo 28-letnega Jureta Cegnarja.

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 29. julij 2022 / 17:47

Utonil med plavanjem proti obali

V ponedeljek je na Blejskem jezeru potekala akcija, v kateri so iskali 56-letnega švicarskega državljana, ki je glede na prijavo okoli 13. ure med plavanjem od otoka proti obali izginil.

Gospodarstvo / petek, 29. julij 2022 / 17:47

Rok za ugovor izračunu poteče prvega avgusta

Kranj – Finančna uprava je 30. junija poslala nove informativne izračune dohodnine za leto 2021 zavezancem, ki so zaradi napačne višine katastrskega dohodka prejeli nove odločbe o odmeri obveznosti...

Jezersko / petek, 29. julij 2022 / 17:45

Tridesetletnica GRS Jezersko

Jezersko – Društvo Gorska reševalna služba (GRS) Jezersko ob praznovanju tridesetletnice delovanja pripravlja film in fotografsko razstavo. Odprli jo bodo jutri, v soboto, ob 20. uri v dvorani Koro...

Gorenjska / petek, 29. julij 2022 / 16:53

V četrtek potrdili 1484 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V četrtek so v Sloveniji ob 586 PCR-testih in 4673 hitrih antigenskih testih potrdili 1484 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v četrtek zaradi covid...

Kronika / petek, 29. julij 2022 / 11:29

Lažna policijska obvestila

Znova se je pojavila lažna elektronska pošta z dopisom, ki prejemnika obtožuje hudih kaznivih dejanj s področja otroške pornografije.