Enostaven biskvit s prelivom

Večkrat brskam po starih maminih zapiskih receptov. Recepti pritegnejo mojo pozornost že zaradi njihove preprostosti in okusnosti jedi. Pri večini priprav sploh ne potrebujemo tehtnice, sestavine pa so skoraj vedno doma. Eden izmed teh receptov je kakavov biskvit s prelivom. Šteje se, da ostane svež tudi dalj časa, a če to drži, vam ne morem potrditi, saj pri nas izgine še isti dan.

Za pripravo biskvita potrebujemo: 9 žlic moke, 3 jajca, 9 žlic mleka, 4 žlice kakava (priporočam 2 žlici pravega in 2 žlici kakava za napitek), 7 žlic olja, 7 žlic pšeničnega zdroba, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek.

Za preliv: 2 dl mleka, 0,5 dl ruma, 4 žlice sladkorja, 1 vaniljin sladkor.

Priprava biskvita: Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Moko presejemo ter pomešamo s pecilnim praškom in kakavom. Rumenjake zmešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem ter stepemo, dokler masa ne naraste na dvojno količino. Prilijemo mleko in olje ter ponovno dobro premešamo. Masi med stalnim mešanjem po žlici dodajamo zmes moke, kakava in pecilnega praška. Nazadnje primešamo še sneg beljakov. Pekač dobro namastimo ali prekrijemo s papirjem za peko in nanj vlijemo pripravljeno maso. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 25–30 minut.

Priprava preliva: Vse sestavine za preliv damo v kozico in med stalnim mešanjem segrevamo, dokler ne zavre. Kuhamo še 3 minute, da se sladkor raztopi.

Ko je biskvit pečen, ga še vročega prelijemo s prelivom po celotni zgornji površini. Preden ponudimo, počakamo približno pol ure, da se malce ohladi in da se preliv dobro vpije. Po želji ga potresemo z mletim sladkorjem.

Nasvet: Če želimo bolj nizek biskvit, uporabimo večji pekač. V tem primeru se čas peke skrajša. Kdaj je biskvit dovolj pečen, preverimo z zobotrebcem – če na njem ni nobenih sledi biskvita, je pečen. Ker da kakav biskvitu temno barvo, ni pomembno, katero moko uporabimo. Priporočam pirino, polnozrnato ali črno moko, saj bomo tako biskvitu dodali večjo hranilno vrednost.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 18. maj 2018 / 10:07

Starološki grad na javni dražbi

Za ponedeljek, 21. maja, je razpisana javna dražba za prodajo Starolološkega gradu in nekaterih pripadajočih nepremičnin.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / petek, 8. november 2019 / 18:39

Prehod Merkurja prek Sončeve ploskve

Kamnik – V ponedeljek, 11. novembra, bomo priča redkemu astronomskemu dogodku – prehodu Merkurja prek Sončeve ploskve, ob čemer člani Raziskovalno astronomskega krožka Gimnazije in srednje šole Rud...

Žiri / petek, 8. november 2019 / 18:39

Srečanje za prostovoljce

Žiri – V Občini Žiri bodo v sodelovanju z Inštitutom Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje v torek, 19. novembra, ob 16.30 pripravili informativno srečanje za usposabljanje...

Gorenja vas-Poljane / petek, 8. november 2019 / 18:37

O življenju in dosežkih Tomaža Humarja

Gorenja vas – Ob desetletnici smrti alpinista Tomaža Humarja bodo v Planinskem društvu Gorenja vas v nedeljo, 10. novembra, ob 17. uri pripravili predavanje z naslovom Pa samo plezat sem hotu. Spom...

Železniki / petek, 8. november 2019 / 18:37

Dobrodelna tombola za mladega tetraplegika

Železniki – Župnije Selške doline pod okriljem Karitas Železniki in Selca vabijo na tradicionalno, že 28. dobrodelno prireditev s tombolo, ki bo v nedeljo, 10. novembra, ob 15. uri v Športni dvoran...

Kultura / petek, 8. november 2019 / 18:30

Potovanje po mestu fotografskih čudes

V zadnjih dneh je bila v sklopu festivala fotografije Svetlopisani dnevi v Kranju odprta večina razstav. Ogledali smo si Portrete, Fotomotnje, Kabinet čudes, Kreativno tipografijo, dela posameznih avt...