Skutina torta
Da doma pripravljene sladice niso nič slabše oziroma so celo boljše od tistih kupljenih, je dober dokaz ta skutina torta.
Za pripravo skutine torte potrebujemo: za testo: 300 g moke, 150 g masla, 100 g mletega sladkorja, 1 limonino lupino, 1 vanilin sladkor, ščep soli, 1 jajce.
Za nadev: 0,5 kg skute, 0,5 l sladke smetane ali smetane za stepanje, 2,5 dl mleka, 8 listov želatine, 4 rumenjake, 180 g sladkorja, 1 limonino lupinico, sok 1,5 limone, 3 žlice ruma.
Za testo moko presejemo, jo pomešamo s sladkorjem in soljo. Limono dobro operemo s toplo vodo in njeno lupino naribamo med moko. Moki dodamo še na kocke narezano maslo in jajce. Vse sestavine skupaj zamesimo v krhko testo, ki naj pol ure počiva v hladilniku. Testo nato razdelimo na dva dela, oba dela razvaljamo na pol centimetra debelo ter iz njiju oblikujemo kroga v velikosti pekača, v katerem bomo naredili torto. Testena kroga položimo na pekač, ki naj bo pokrit s peki papirjem, in ju pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.
Priprava nadeva: želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut. Rumenjake ločimo od beljakov. V kozico damo mleko, sladkor in rumenjake ter med nenehnim mešanjem kuhamo, dokler ne zavre. Ko zavre, odstavimo z ognja in v maso vmešamo dobro ožeto želatino. Maso pustimo, da se ohladi, in občasno premešamo. Skuti dodamo limonino lupinico, sok limone in rum. Dobro premešamo, da postane gladka. Smetano stepemo in jo del primešamo k skuti. Ko se jajčna zmes ohladi in se začne strjevati, vanjo vmešamo skuto, nato pa še preostalo smetano.
Na dno modela za torto položimo en krog pečnega testa. Nanj vlijemo pripravljen nadev. Drugi del piškotnega kroga razrežemo na osmine (velikost tortnih kosov) in položimo na nadev. Torto postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se nadev dodobra strdi. Preden torto razrežemo, jo po vrhu potresemo še s sladkorjem v prahu.
Nasvet: Za krhko testo je priporočljivo, da uporabimo vsaj del ostre moke. Del navadne moke lahko nadomestimo tudi s škrobno moko. Tako bo testo zares prijetno krhko. Testo že prej narežemo na osmine, ker bomo potem lažje izrezali kose tort, saj testo sčasoma postane trdo. Če torto pripravljamo za otroke, rum izpustimo – torta bo še vseeno okusna.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

