Ambarjevi skušajo čim več mesa in mleka predelati doma. Na sliki Karmen Ažman ob polni košarici njihovih izdelkov. / Foto: Gorazd Kavčič

Prva piščančja klavnica

V piščančji klavnici na kmetiji Ažman na Suhi pri Predosljah, prvi na Gorenjskem, lahko v eni uri zakoljejo do dvesto piščancev. Lani jeseni so se začeli ukvarjati tudi s predelavo mleka v mlečne izdelke.

Kranj – Vse večje povpraševanje po svežih piščancih in želja zadostiti vsem zakonskim predpisom je Tomaža Ažmana in njegovo ženo Karmen, ki obdelujeta kmetijo pri Ambarjevih na Suhi pri Predosljah, kjer ima perutninarstvo (ob govedoreji) že dolgoletno tradicijo, privedlo do odločitve za ureditev piščančje klavnice. »Kolikor nama je znano, je to prva registrirana klavnica za piščance na Gorenjskem,« pove mladi gospodar Tomaž.

Gre za krožno, večinoma avtomatizirano klavnico, ki je občutno olajšala in pospešila zakol piščancev. Ročno delo je na začetku, ko je treba piščance za noge natakniti na obešala, nato pa naprava s štirifazno krožno linijo svoje delo opravi sama – vse do odstranitve perja v skubilniku. Več ročnega dela je v nadaljevanju, ko je treba piščance očistiti drobovine in jih oprati z vodo, za kar je večinoma zadolžena Karmen, medtem ko Tomaž bdi nad zakolom. Na krožni klavnici je istočasno lahko dvajset piščancev, v eni uri pa jih tako lahko zakoljejo tudi dvesto. »Zaenkrat zredimo in zakoljemo okoli sto piščancev na mesec, želja pa je, da bi se to število povečalo vsaj na 50 tedensko,« načrtuje Tomaž. V novih prostorih, ki se razprostirajo na 130 kvadratnih metrih, sta Ažmanova poleg klavnice uredila še hladilnici za belo in rdeče meso, obrat za predelavo mesa, zorilnico mesnih izdelkov, sirarno in trgovinico za domače dobrote.

Še naprej pa pri Ambarjevih ostaja pomembna prireja mleka, iz katerega je Karmen lansko jesen začela izdelovati mlečne izdelke. Redijo dobrih 40 glav govedi, od tega je polovica krav molznic, ki na mesec dajo 11–12 tisoč litrov mleka. Od 200 do 250 litrov na teden ga Karmen predela v jogurte, skuto in sir. »Izdelujem tudi grški jogurt, iz kravjega mleka, saj gre v osnovni za turški jogurt, ki so ga kasneje preimenovali v grškega. V bistvu gre za precejen jogurt, ki je gost kot kisla smetana, le da bolj 'potegne' na sladko. Nisem pa še slišala, da bi ga v Sloveniji že kdo izdeloval,« pove Karmen.

Tomaž ob tem poudari, da kot ena redkih kmetij še vedno od aprila do oktobra živino vsakodnevno krmijo s sveže pokošeno travo, zaradi česar so njihovi mlečni izdelki še bolj okusni. Kmetija ima sicer šest hektarov lastne zemlje, prav toliko površin pa imajo še v najemu. Imajo tudi 150 kokoši nesnic, kmalu bodo začeli rediti še prašiče, ki so jih doslej kupovali. Tomaž se namreč namerava še bolj posvetiti predelavi mesa v salame, klobase in druge suhomesnate izdelke, s čimer se ukvarja že vrsto let. Pri tem prisega na stare recepture, saj uporablja le osnovne začimbe (sol, poper in česen) brez aditivov in konzervansov. Izdeluje tudi hrenovke, paštete … »Še posebej dobra je piščančja. Zmelješ jetra, mlinčke in srčke, dodaš malo 'špeha' in dobiš prima pašteto,« je pojasnil.

Tomaž o prihodnjem razvoju kmetije pravi, da števila živali ne bodo povečevali: »Čim več pridelanega bomo skušali predelati doma in prodati končnemu potrošniku.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 16. april 2013 / 07:00

Protestniki o parku in vodi

V okviru priprav na peto vseslovensko vstajo so v soboto Bohinj obiskali protestniki, ki so opozorili na neživljenjski zakon o Triglavskem narodnem parku in na nevarnosti evropske direktive, ki naj bi...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 10. december 2016 / 21:09

Stečaj oklicali tudi za loški Šešir

Medtem ko na eni strani industrija v Škofji Loki cveti, se na drugi s hudimi težavami spopadajo podjetja z dolgoletno tradicijo. Po LTH se je zdaj v stečajnem postopku znašel še Šešir.

Kronika / sobota, 10. december 2016 / 21:08

Najprej človek, potem denar

Zdravnik in športni komentator Andrej Stare je na tožbo hotela Lambergh, v katerem je leta 2014 vodil medicinski center, odgovoril, da mu je pri zdravljenju na prvem mestu vedno človek, šele nato dena...

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 10. december 2016 / 21:06

Cerklje med najcenejšimi

Pred sprejemom v Cerkljah je nov odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča, s katerim se bo odmera znižala 73 odstotkom zavezancem, zvišala pa 27. Prvič bodo obdavčena tudi nezazidana zemljiš...

Radovljica / sobota, 10. december 2016 / 21:05

Prenovili še en oddelek

V radovljiškem Domu dr. Janka Benedika so praznovanje devetintridesetletnice delovanja doma združili s slovesnostjo ob odprtju prenovljenega oddelka.

Slovenija / sobota, 10. december 2016 / 21:03

Višje cestnine za tovorna vozila

Kranj – Vlada je na nedavni seji zvišala cestnine za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone. Pri dvigu cen so upoštevali predvsem ekološki vidik, saj bo cestnina za vozila...