Rinaldo Krcivoj / Foto: AB

Najboljši tiramisu doslej

Pred dobrim tednom sem imela priložnost v Hannovru v eni izmed »namišljenih« italijanskih slaščičarn oziroma »pasticcerij«, kot je vabil velikanski izložbeni napis, pokusiti enega najslabših tiramisujev, kar sem jih kdaj jedla. Okusa po umetnem tudi velikost kosa na krožničku ni odtehtala. Tako sem se spomnila tiramisuja, ki sem ga jedla samo streljaj od Kranjske Gore – v centru Trbiža v Italiji. Simpatične uličice mesta namreč skrivajo Hladnik bar, kjer domujejo okusi Rinalda Krcivoja in njegove soproge, ki v kuhinji s čarobno kuhalnico receptom dajeta okus in vonj ter ustvarjata za ljudi trenutke, ki si jih zapomnijo. Za dodaten vtis poskrbi notranjost lokala: nekaj mizic, za vrati stena, polna italijanskih vin, v prostoru je prisoten občutek domačnosti.

Postregel nas je kar sam šef lokala, ki ima zanimivo življenjsko zgodbo. Rinaldo Krcivoj izhaja iz gostinske družine z dolgoletno tradicijo, kjer so se ukvarjali tako s hotelirstvom kot gostinstvom in so bili dejansko del družine z Michelinovimi zvezdicami, vendar se je v nekem trenutku Rinaldo odločil ter začel na novo. In majhen lokal sredi Trbiža so Avstrijci »zavohali« v trenutku. Postrežba je vrhunska, izbiro vin k hrani zlahka prepustite njim, cene so zmerne, in čeprav hrane na krožniku mogoče ni videti veliko, se najeste ravno prav. Tudi najbolj lačni.

Rinaldo je začel z neke vrste mineštro iz kopriv, čemaža in regrata. Še pred tem smo okušali sir pecorino različnih starosti z nekaj mesa v slogu aprilskih praznovanj. V nadaljevanju je navdušila rahlo pekoča sicilijanska »pašta« z gamberi, melancanami in posušenim paradižnikom. Bakalar ni za vsakogar. Enim je všeč, drugim ne. Tu so ga postregli na malce drugačen način, v družbi polente, vendar le toliko, da si dobil občutek, kaj je kuhar želel z njim povedati. In veliki finale so zagotovo predstavljale doma narejene sladice: krostata iz hrušk in češpelj, linška torta z mandeljni, ki ni bila čisto nič drugačna od originalne, ter tiramisu, katerega okus si zapomniš za vse življenje in ti oteži okušanje in hvaljenje vseh tiramisujev, ki ti jih postrežejo kjerkoli že, ker ne moreš, da ne bi primerjal.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / petek, 14. maj 2021 / 14:39

Slovesnosti ne bo

Občinska priznanja bodo v Komendi podelili ob dnevu državnosti.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 17. januar 2018 / 20:23

Na Kitajskem nagrajena skulptura Slovencev

Slovenija je prvič ekipno osvojila nagrado na festivalu ledenih in snežnih skulptur na Kitajskem.

Slovenija / sreda, 17. januar 2018 / 20:23

Ministrica predlaga dvig minimalne plače

Kranj – Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak bo Ekonomsko-socialnemu svetu predlagala, da se minimalna plača za leto 2018 zviša za 4,7 odstotka na 842,79 e...

Železniki / sreda, 17. januar 2018 / 20:22

Vrtci malenkost dražji

Železniki – V občini Železniki so se z novim letom podražile oskrbnine v vrtcih. Ekonomske cene v vrtcu pri osnovni šoli so za 1,5 odstotka višje kot doslej, razlog so višje plače zaradi odprave pl...

Zanimivosti / sreda, 17. januar 2018 / 20:22

Jaslice po dražgoško

Do svečnice bodo v dražgoški cerkvi svete Lucije postavljene jaslice z dražgoškimi motivi.

Bled / sreda, 17. januar 2018 / 20:22

Usposabljajo turistične vodnike

Bled – Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Bled v sodelovanju z destinacijskimi organizacijami regije Julijske Alpe in javnim zavodom Triglavski narodni park (TNP) koordinira tečaj za tur...