Rinaldo Krcivoj / Foto: AB

Najboljši tiramisu doslej

Pred dobrim tednom sem imela priložnost v Hannovru v eni izmed »namišljenih« italijanskih slaščičarn oziroma »pasticcerij«, kot je vabil velikanski izložbeni napis, pokusiti enega najslabših tiramisujev, kar sem jih kdaj jedla. Okusa po umetnem tudi velikost kosa na krožničku ni odtehtala. Tako sem se spomnila tiramisuja, ki sem ga jedla samo streljaj od Kranjske Gore – v centru Trbiža v Italiji. Simpatične uličice mesta namreč skrivajo Hladnik bar, kjer domujejo okusi Rinalda Krcivoja in njegove soproge, ki v kuhinji s čarobno kuhalnico receptom dajeta okus in vonj ter ustvarjata za ljudi trenutke, ki si jih zapomnijo. Za dodaten vtis poskrbi notranjost lokala: nekaj mizic, za vrati stena, polna italijanskih vin, v prostoru je prisoten občutek domačnosti.

Postregel nas je kar sam šef lokala, ki ima zanimivo življenjsko zgodbo. Rinaldo Krcivoj izhaja iz gostinske družine z dolgoletno tradicijo, kjer so se ukvarjali tako s hotelirstvom kot gostinstvom in so bili dejansko del družine z Michelinovimi zvezdicami, vendar se je v nekem trenutku Rinaldo odločil ter začel na novo. In majhen lokal sredi Trbiža so Avstrijci »zavohali« v trenutku. Postrežba je vrhunska, izbiro vin k hrani zlahka prepustite njim, cene so zmerne, in čeprav hrane na krožniku mogoče ni videti veliko, se najeste ravno prav. Tudi najbolj lačni.

Rinaldo je začel z neke vrste mineštro iz kopriv, čemaža in regrata. Še pred tem smo okušali sir pecorino različnih starosti z nekaj mesa v slogu aprilskih praznovanj. V nadaljevanju je navdušila rahlo pekoča sicilijanska »pašta« z gamberi, melancanami in posušenim paradižnikom. Bakalar ni za vsakogar. Enim je všeč, drugim ne. Tu so ga postregli na malce drugačen način, v družbi polente, vendar le toliko, da si dobil občutek, kaj je kuhar želel z njim povedati. In veliki finale so zagotovo predstavljale doma narejene sladice: krostata iz hrušk in češpelj, linška torta z mandeljni, ki ni bila čisto nič drugačna od originalne, ter tiramisu, katerega okus si zapomniš za vse življenje in ti oteži okušanje in hvaljenje vseh tiramisujev, ki ti jih postrežejo kjerkoli že, ker ne moreš, da ne bi primerjal.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sobota, 18. avgust 2012 / 07:00

Ognjišče in prijatelji

Tokrat je že petintrideseto srečanje Prijateljev Radia Ognjišče gostil Krvavec. Srečanja se je udeležilo kar lepo število ljudi vseh generacij. Celo deževalo je za kratek čas, a se nihče ni s tem kaj...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / torek, 24. februar 2015 / 12:56

Največji izziv Kamnika – kaj s smodnišnico?

V Medobčinskem muzeju Kamnik so pripravili javno tribuno o perspektivah opuščenega območja nekdanje smodnišnice. Razprava je pokazala, da je predlogov in idej veliko, prave vizije pa Kamnik s tem še n...

Škofja Loka / torek, 24. februar 2015 / 12:52

Skrbno izbrali spominke

Strokovna komisija je izbrala 36 kakovostnih spominkov, ki jih bodo ponudili ob skorajšnji uprizoritvi Škofjeloškega pasijona. Ta čas jih razstavljajo v izložbi Loške hiše.

Kranj / torek, 24. februar 2015 / 12:48

Prodajajo parkirišča na Planini

Kranj – Podjetje Domplan je na Planini, kjer se srečujejo z velikimi težavami zaradi pomanjkanja parkirnih mest, uredilo novo parkirišče med Gogalovo in Gubčevo ulico. V odkup ponujajo 25 parkirnih...

Kronika / torek, 24. februar 2015 / 12:32

Nova ovadba zaradi odkupa Merkurja

Kranj - Gorenjski kriminalisti so zaradi utemeljenega suma zlorabe položaja in pomoči pri kaznivem dejanju kazensko ovadili sedem odgovornih oseb v treh gorenjskih gospodarskih družbah in...

Nasveti / torek, 24. februar 2015 / 12:15

Kot v filmu

Branje je res užitek, to vemo predstavniki srednje generacije, starejši. Kaj pa pravi mladina? Nekateri še radi berejo, večina pa raje brska po svojih telefonih, internetu in računalniku. Tam so kr...