Pica s čemažem

Prepričana sem, da je vsakdo od nas že jedel pico. Nekateri jo jedo precej pogosto, jaz pa si jo privoščim le na čase, pa še takrat si zaželim nekaj drugačnega. Če je le mogoče, uporabim sezonske sestavine in izkoristim njihove zdravilne lastnosti. Vse od marca do junija v naravi najdemo nadvse zdravilni čemaž, zato je prav, da ga vsaj kdaj zaužijemo, saj bomo s tem naredili veliko dobrega za svoje telo.

Za pripravo pice s čemažem potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, 2 dl mlačne vode, pol kocke kvasa, pol žličke soli, 1 žličko sladkorja, 2 žlici olja. Za nadev: 1 pločevinko paradižnikovih pelatov, 200 g naribanega sira, 1 pest čemaža, 150 g pršuta.

Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z mlačno vodo in počakamo 10 minut, da kvasec vzhaja. V večjo skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico, okrog potresemo s soljo. Na sredino zlijemo pripravljen kvasec ter dodamo olje. Iz vseh sestavin zgnetemo testo, ki naj počiva 1 uro. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo, ga oblikujemo v kroglo in pustimo počivati 20 minut, nato ga razvaljamo in položimo na pekač. Na testo porazdelimo paradižnikove pelate, pelate pokrijemo s tankimi rezinami pršuta, posujemo z naribanim sirom in vloženimi gobicami. Čemaž narežemo na tanke rezine in ga enakomerno potresemo po pici. Po vrhu dodatno potresemo še s pestjo sira. Pico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, pol ure.

Za pico lahko pripravimo tudi poseben nadev iz čemaža. V tem primeru potrebujemo vsaj dve veliki pesti čemaža, 2 stroka česna, sol, 1 košček masla. Najprej zavremo vodo in vanj potopimo čemaž za 5 minut, da se blanšira. Odcejenega narežemo na manjše kose. Na maslu prepražimo sesekljan česen ter dodamo čemaž. Rahlo osolimo in pražimo približno 10 minut, da vsa tekočina izhlapi.

Pico nadevamo enako kot pri zgornjem receptu, le da svež čemaž nadomestimo s pripravljenim nadevom.

Nasvet: Tudi če smo veliki ljubitelji pršuta, z njim pri pici ne smemo pretiravati. Ko se pršut speče, postane precej slan. Preden spečemo pico, jo pokapljamo z olivnim oljem. Tako bo postala bolj sočna, čemaž pa bo dobil še boljši okus.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamničan-ka / petek, 18. avgust 2017 / 11:16

Kamničan-ka, št. 14

Kamničan-ka, 18. avgust 2017, št. 14

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 20. julij 2023 / 19:03

Za pomoč prizadetim v neurju

Ljubljana – Slovenska karitas in Rdeči križ Slovenije zbirata prispevke za pomoč pri odpravljanju posledic neurja, ki je v minulem tednu prizadelo številna gospodinjstva in posameznike na območju S...

Jesenice / četrtek, 20. julij 2023 / 19:00

Vgradnja UV dezinfektorja na vodnem viru Peričnik

Jesenice – Na vodnem viru Peričnik poteka vgradnja UV dezinfektorja. Kot so pojasnili na Občini Jesenice, je bilo najprej treba izvesti začasno dostopno pot čez strugo Bistrice, opraviti posek drev...

Kranjska Gora / četrtek, 20. julij 2023 / 18:59

Rešitve prometnega kaosa na Vršiču

V zadnjih letih zaradi priljubljenosti Julijskih Alp vse prepogosto prihaja do prometnega kolapsa v dolini Vrata in na cesti čez prelaz Vršič. Nedavno so sklenili, da v Vratih postavijo zapornice. Kaj...

Slovenija / četrtek, 20. julij 2023 / 14:11

Obletnica sporazuma o sodelovanju

Kranj – Ob dvajseti obletnici podpisa sporazuma med Planinsko zvezo Slovenije (PZS) in Nepalsko planinsko zvezo (NMA) sta se minuli teden v Kranju srečala in obudila spomine mag. Franc Ekar, podpis...

Zanimivosti / četrtek, 20. julij 2023 / 14:04

Najtežji sedemnajstkilogramski som

Ribiška družina (RD) Bled je v začetku julija organizirala že 63. tekmovanje za Pokal Bleda, kjer so zaznamovali tudi sedemdesetletnico njenega delovanja. Svoj začetek ima namreč v letu 1953, ko je bi...