Pica s čemažem

Prepričana sem, da je vsakdo od nas že jedel pico. Nekateri jo jedo precej pogosto, jaz pa si jo privoščim le na čase, pa še takrat si zaželim nekaj drugačnega. Če je le mogoče, uporabim sezonske sestavine in izkoristim njihove zdravilne lastnosti. Vse od marca do junija v naravi najdemo nadvse zdravilni čemaž, zato je prav, da ga vsaj kdaj zaužijemo, saj bomo s tem naredili veliko dobrega za svoje telo.

Za pripravo pice s čemažem potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, 2 dl mlačne vode, pol kocke kvasa, pol žličke soli, 1 žličko sladkorja, 2 žlici olja. Za nadev: 1 pločevinko paradižnikovih pelatov, 200 g naribanega sira, 1 pest čemaža, 150 g pršuta.

Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z mlačno vodo in počakamo 10 minut, da kvasec vzhaja. V večjo skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico, okrog potresemo s soljo. Na sredino zlijemo pripravljen kvasec ter dodamo olje. Iz vseh sestavin zgnetemo testo, ki naj počiva 1 uro. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo, ga oblikujemo v kroglo in pustimo počivati 20 minut, nato ga razvaljamo in položimo na pekač. Na testo porazdelimo paradižnikove pelate, pelate pokrijemo s tankimi rezinami pršuta, posujemo z naribanim sirom in vloženimi gobicami. Čemaž narežemo na tanke rezine in ga enakomerno potresemo po pici. Po vrhu dodatno potresemo še s pestjo sira. Pico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, pol ure.

Za pico lahko pripravimo tudi poseben nadev iz čemaža. V tem primeru potrebujemo vsaj dve veliki pesti čemaža, 2 stroka česna, sol, 1 košček masla. Najprej zavremo vodo in vanj potopimo čemaž za 5 minut, da se blanšira. Odcejenega narežemo na manjše kose. Na maslu prepražimo sesekljan česen ter dodamo čemaž. Rahlo osolimo in pražimo približno 10 minut, da vsa tekočina izhlapi.

Pico nadevamo enako kot pri zgornjem receptu, le da svež čemaž nadomestimo s pripravljenim nadevom.

Nasvet: Tudi če smo veliki ljubitelji pršuta, z njim pri pici ne smemo pretiravati. Ko se pršut speče, postane precej slan. Preden spečemo pico, jo pokapljamo z olivnim oljem. Tako bo postala bolj sočna, čemaž pa bo dobil še boljši okus.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Otroška peresa

Požiralnik sredi hiše To leto smo imeli gasilci še posebno veliko dela, saj je bilo poplavljenih veliko hiš in to ravno sedaj, ko imam v službi dopust. Že zelo zgodaj...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / nedelja, 14. maj 2017 / 20:12

Zapeli bodo po loško in gorenjsko

Na 17. Večeru slovenskih viž v narečju, ki ga bo 9. junija v Škofji Loki priredil Radio Sora v sodelovanju z agencijo Geržina Videoton, bo občinstvo slišalo devet novih viž v sedmih različnih narečjih...

GG Plus / nedelja, 14. maj 2017 / 19:15

Korenine in veje Jurijevega drevesa

Jurij Kumer s Hotavelj je v knjigi Korenine in veje mojega drevesa zbral veliko podatkov o svojih prednikih, opisal svojo življenjsko pot in zapisal marsikatero zanimivost o Vresjakovi domačiji.

Kultura / nedelja, 14. maj 2017 / 19:13

Vezi med človekom in naravo

V Layerjevi hiši je do konca maja na ogled zanimiva razstava z ekološkim pridihom Kamni ustvarjalke Anje Podreka.

Razvedrilo / nedelja, 14. maj 2017 / 19:06

Paleta okusov

Teden v Kranjski Gori je minil v kulinaričnem vzdušju. Med 8. in 11. majem je namreč Zgornjesavska dolina gostila Mednarodni kulinarični festival 2017. Dobili pa smo tudi letošnjo Tuševo kuharsko zvez...

GG Plus / nedelja, 14. maj 2017 / 19:03

Novi Slovenski biografski leksikon

»BERGINC, lvan (domače ime, vzdevek Štrukelj), gorski vodnik, alpinist (r. 20. 4. 1867, Trenta; u. 24. 5. 1926, Trenta). Oče Anton, kmet, mati Ana (Jožefa), r. Stergulc. / V mladosti se je...