Pica s čemažem

Prepričana sem, da je vsakdo od nas že jedel pico. Nekateri jo jedo precej pogosto, jaz pa si jo privoščim le na čase, pa še takrat si zaželim nekaj drugačnega. Če je le mogoče, uporabim sezonske sestavine in izkoristim njihove zdravilne lastnosti. Vse od marca do junija v naravi najdemo nadvse zdravilni čemaž, zato je prav, da ga vsaj kdaj zaužijemo, saj bomo s tem naredili veliko dobrega za svoje telo.

Za pripravo pice s čemažem potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, 2 dl mlačne vode, pol kocke kvasa, pol žličke soli, 1 žličko sladkorja, 2 žlici olja. Za nadev: 1 pločevinko paradižnikovih pelatov, 200 g naribanega sira, 1 pest čemaža, 150 g pršuta.

Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z mlačno vodo in počakamo 10 minut, da kvasec vzhaja. V večjo skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico, okrog potresemo s soljo. Na sredino zlijemo pripravljen kvasec ter dodamo olje. Iz vseh sestavin zgnetemo testo, ki naj počiva 1 uro. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo, ga oblikujemo v kroglo in pustimo počivati 20 minut, nato ga razvaljamo in položimo na pekač. Na testo porazdelimo paradižnikove pelate, pelate pokrijemo s tankimi rezinami pršuta, posujemo z naribanim sirom in vloženimi gobicami. Čemaž narežemo na tanke rezine in ga enakomerno potresemo po pici. Po vrhu dodatno potresemo še s pestjo sira. Pico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, pol ure.

Za pico lahko pripravimo tudi poseben nadev iz čemaža. V tem primeru potrebujemo vsaj dve veliki pesti čemaža, 2 stroka česna, sol, 1 košček masla. Najprej zavremo vodo in vanj potopimo čemaž za 5 minut, da se blanšira. Odcejenega narežemo na manjše kose. Na maslu prepražimo sesekljan česen ter dodamo čemaž. Rahlo osolimo in pražimo približno 10 minut, da vsa tekočina izhlapi.

Pico nadevamo enako kot pri zgornjem receptu, le da svež čemaž nadomestimo s pripravljenim nadevom.

Nasvet: Tudi če smo veliki ljubitelji pršuta, z njim pri pici ne smemo pretiravati. Ko se pršut speče, postane precej slan. Preden spečemo pico, jo pokapljamo z olivnim oljem. Tako bo postala bolj sočna, čemaž pa bo dobil še boljši okus.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 9. julij 2020 / 12:08

Sora v Poljanah v novi strugi

Poljane – Reko Soro so proti Hotovljam v sklopu ukrepov za povečanje poplavne varnosti Poljanske Sore na območju Poljan v minulih dneh speljali v novo strugo. Za sotočjem Sore in Hotoveljščice so z...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 15. november 2013 / 07:00

Joshua Alamu navdušil mlade talente

Slovenijo je pred nedavnim obiskal Joshua Alamu, ki bi mu lahko rekli kar zakulisna glasbena legenda. Joshua, ki ima za seboj že več kot deset let izkušenj, med strokovno javnostjo velja z...

Razvedrilo / petek, 15. november 2013 / 07:00

Glasbeni Metulj Jožeta Žvoklja

Legendarni kranjski kantavtor Jože Žvokelj aktivno nadaljuje predstavljanje svojega novega albuma Metulj v vetru. Pevec in kitarist, ki je s ploščo Ribi, Rak, Škorpijon poskrbel za enega izmed vrhu...

Šport / petek, 15. november 2013 / 11:40

Še bodo učili smučanje

Zveza trenerjev in učiteljev smučanja Kranj, ki ima več kot dvesto članov, je ta konec tedna organizator že 39. kranjskega zimskega sejma.

Šport / petek, 15. november 2013 / 10:32

V Šenčurju sedem golov

Šenčur – Da je Maribor slovenski nogometni klub z največ lovorikami, so potrdili gledalci na sredini prvi tekmi četrtfinala pokala Slovenije, saj se jih je ob nogometnem igrišču v Šenčurju zbralo o...

Kranjska Gora / petek, 15. november 2013 / 11:03

Številne aktivnosti v mesecu preventive

Kranjska Gora - Kranjskogorski LAS (Lokalna akcijska skupina) tudi v letošnjem novembru, mesecu, posvečenemu preventivi pred odvisnostjo od drog, pripravlja številne aktivnosti za mlade in njihove...